logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

A jak ukraść samochód?

avatar 25 Sie 2004 21:10 71953 53
REKLAMA
  • #1 814039
    Poziom 36  
    Ocena: 413
    Uwaga kierowcy! Złodzieje nie muszą już używać łamaków do zamków lub drogich skanerów, żeby otworzyć samochód. Do lamusa przechodzi też wybijanie szyb. Na parkingach przed hipermarketami dezaktywują alarmy zwykłą krótkofalówką o wzmocnionej mocy nadawczej

W ciągu kilku ostatnich tygodni śląscy policjanci namierzyli kilka złodziejskich dziupli, przejęli też porzucone wozy, którymi uciekali złodzieje samochodów. Znaleziono w nich kilka krótkofalówek o dużej mocy nadawczej. Policjanci początkowo myśleli, że złodzieje rozmawiają przez nie w czasie akcji. Okazało się jednak, że służą one do dezaktywacji alarmów samochodowych. To najnowszy sposób kradzieży aut.

Jak to działa? Uzbrojeni w krótkofalówki złodzieje czatują głównie na parkingach przed śląskimi hipermarketami i obserwują wjeżdżające auta. Jeżeli jakieś ich interesuje, jadą za nim i parkują w pobliżu. Kiedy kierowca wysiada, włączają krótkofalówkę. Zakłóca ona sygnały wysyłane przez pilota do znajdującej się w aucie centralki alarmu. A to oznacza, że nie tylko nie zadziała centralny zamek, ale także nie uzbroi się alarm.

Z zewnątrz widać, że coś jest nie tak, bo nie zaryglują się drzwi, nie zamigają kierunkowskazy i nie włączy się sygnał dźwiękowy potwierdzający uruchomienie alarmu. - Tyle że kierowcy z reguły nie zwracają na takie rzeczy uwagi lub, co gorsza, sami wyłączają sygnał, bo ich denerwuje - tłumaczy oficer policji.

Dalej jest już dziecinnie prosto. Uzbrojeni w komputer złodzieje wsiadają do niezamkniętego auta i obchodzą immobilizer. Potem pracują nad blokadą skrzyni biegów, pedałów lub kierownicy. Mają komfort pracy, bowiem jeden ze złodziei śledzi w tym czasie właściciela auta. Jeżeli ten wróci szybciej, niż przewidywano, telefonicznie daje cynk kolegom.

Na razie policja nie jest w stanie podać, ile samochodów skradziono w ten sposób. Jednak na początku lipca szef śląskiej policji powołała wydział do walki ze złodziejami samochodów. Ściągnięto do niego najlepszych oficerów z terenu.

orginał newso: http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2250162.html

Kolejny przyklad na to jak prymitywna technologia potrawi obejsc skomplikowane zabeZpieczenia.
  • REKLAMA
  • #2 814366
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 814457
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    Fajnie. Ma ktoś krótkofalówkę na sprzedaż??
    Coś czuję, że na allegro wzrosną ceny.
    Zaraz przypomniała mi się Uwaga z zeszłego miesiąca jak pokazywali gdzie jest komputer i że nalezy wypiąć kostkę.
    Mam nadzieję, że kiedyś ludzie zaczną myśleć przed takimi wykładami za darmo.
    Zamiast napisać w gazecie i apelować aby zwracać uwagę na to czy drzwi się ryglują bo np nie zawsze zamek zadziała to podali całą dokładną instrukcję. Lepsze małe kłamstwo niż uczenie złodziejstwa!!
    Nie zdziwiłbym się gdyby poniżej artykułu było ogłoszenie sklepu :(
  • REKLAMA
  • #4 814671
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 814707
    Alcedo
    Poziom 23  
    Ocena: 22
    no tak ale to wszystko wynika z nieuwagi i gapiostwa właścicieli samochodów, czy to tak trudno zwrócić uwagę, czy samochód sie zamknął.
    Ja na szczęscie nie mam tego problemu w swoim POLDOLOCIE
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 814824
    iNTELL
    Poziom 30  
    Ocena: 45
    Anonymous napisał:
    heh, dobrze,że moja renia ma sterowanie zamikiem na podczerwień...
    I tu właśnie ujawniaja się zalety tego dla nie których niewygodnego sterowania.

Na podczerwień to pewnie wystarczy pilot od TV o wzmocnionej moczy nadawszej :D
  • #7 814869
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1003
    Dlatego mimo posiadanego alarmu firmowego należy zamontować sprytne zabezpieczenie dodatkowe. Złodzieje nie mają czasu na rozpracowanie czegoś nie firmowego. Opanowali wszystkie standardowe zabezpieczenia i po natrafieniu na nieprzewidzianą sytuację po prosto opuszczają pojazd.
  • #8 814940
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 815026
    BoskiDialer
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    co gorsza jeśli pilot jest na podczerwień to bardzo łatwo można nagrać sygnał do otwierania i zamykania rygla, i można otwożyć samochód, podobnie z pilocikiem na radio. powinna powstać jakaś firma produkująca nietypowe zabezpieczenia (wachlaż możliwości zabezpieczeń), w tym stopniu żeby opanowanie wszystkich było prawie niemożliwe :)
  • #10 815090
    Goshky
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    Nie na podczerwień to chyba nie będzie zbyt łatwo ze względu na mały zasięg fali i wąską wiązkę diody.
  • #11 815326
    mariusx
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Dałem niedawno temat odnośnie kradzieży pt: "Jak postępują złodzieje" (albo jakoś tak :)) - ale wylądował w koszu :(. A tu widze jest coś podobnego.
    Podam sposób na "uciszenie" syreny alarmu (w celu takiego jej montazu, żeby to uniemożliwić)

Sposobem tym jest kit szklarski !!!! - nalezy nim zakleić syrene, wystarczy paczka !!!
    Kiedyś widziałem VW Busa przygotowanego do "wzięcia" - miał wyciagniety z zewnątrz kierunkowskaz przedni, złodziej w dziurę wsadził reke i zakleił syrenę (fabryczne zabezpieczenie!!!). Stałem obok tego auta przy załączonej syrenie - uwierzcie nie było jej słychac!!!!!, a cały czas działała!!!

WNISKI:

- Dodatkowe mocowanie kierunków od wewnątzr
    - Przeniesienie syreny "poza" zasięg ręki(przez kierunkowskaz :))

Aha, auta nie ukradli - ktoś spłoszył złodziei.

PS: Niech Admin nie uważa takich postów za "instruktaż" - wiedząc jak postępują "Panowie Złodzieje" możemy się lepiej zabezpieczyć, często sposoby są bardzo proste(tak jak ten opisany wyżej), poza tym montujemy jakieś "wymyslne" systemy a złodziej ma prosty sposób na ominięcie zabezpieczenia, wiedząc o sposobie ominięcia - możemy utrudnić mu "robotę"

Poza tym na to forum zaglądaja "różni" ludzie, może wiadomość o tym że właściciele znają jakiś sposób kradzieży - uchroni auto :).
  • #12 815592
    ultragraf
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Ja mam zwykły ukryty wyłącznik pompy paliwa w wiązce progowej oprócz oczywiście alarmu i wszyscy złodzieje mi wiszą. Niech sobie skanują.
  • #13 815649
    mzielin
    Poziom 22  
    Ocena: 16
    A u mnie najpierw trzeba włączyć radio ...

Uwaga do postu poniżej:
    Tego nie ukradną - za stare ... bez panela, LCD itp. bajerów.
  • #14 815664
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1003
    mzielin a co zrobisz jak podprowadzą Tobie radio?
  • #15 815692
    DJ Max
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    A ja ludziom montuje taki system: po lewo od siedzenia, pod podłogą, dywanem lub czymś takim daje sie kontaktron przerywający dopływ prądu do stacyjki. Po lewej stronie kierownicy dioda informująca o tym że kontaktron załączony, czyli że napięcie idzie na stacyjke. I wtedy można normalnie włączyć samochód.
  • #16 815734
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1691
    Jesteście genialni - po co pisać kto co i jak ma w samochodzie.

Przecież jak tak dalej pujdzie to wsyscy napiszą jak maja zabezpieczony samochód. PO CO ??

Apropo zakłucania alarmu, dziś miałem taki przypadek w wawie ze z niewiadomych powodów nie chciał sie załączyć centralny zamek.

w centrum nie dziłało, a na ursynowie już było wporządku

Może sposób z krótkofalówkami dotarł juz do stolicy??

pozdrawiam
  • #17 815847
    mariusx
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Już to widzę, jak złodziej siada do auta z wydrukiem z tego forum :):) i sprawdza wszystkie opisane możliwości :);) - do rana by mu zeszło :););).
  • #18 816069
    marcin_kj
    Poziom 11  
    flat napisał:
    iNTELL napisał
    Cytat:
    Na podczerwień to pewnie wystarczy pilot od TV o wzmocnionej moczy nadawszej :D

Na podczerwień można użyć także TV dręczyciela opisanego w międzynarodowym portalu elektronicznym elektroda :D

Nie wydaje mi się. Opracowałem autoalarm na podczerwien, w którym po 2-3 sekundowej transmisji nie poprawnej, blokuje się odbiornik na pewien czas. Jak napisano wcześniej, wiązka jest tak wąska, że złodziej musiał by mi zwędzić pilota, albo oprzeć się na ramieniu :D :D :D
    Pilot wysyła 64 bitowy kod, więc niech ktoś trafi na ten właściwy, tymbardziej nie wiedząc kiedy zablokował i odblokował się odbiór...... 8)

Pzdr...
  • #19 816104
    tzok
    Ocena: 6439
    ... wystarczy, że stanie z odbiornikiem po przeciwnej stronie samochodu ;)
  • #20 816149
    BoskiDialer
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    Heh. a jak to jest z pilotami na podczerwień tz gdzie jest odbiornik z podczerwieni? koło niego można przyczepić odbiornik z podczerwieni (taki bonus), poprowadzić 3 miedziane kabelki do rejestratora i już cała sprawa sie niesprawdza, z pilotem radiowym jest gożej bo fale rediowe można nagrać mając odbiornik w ręce, stojąc za ofiarą albo koło samochodu, i tu niema to jak zwykłe kluczyki :) chocoaż można wziąść zamontować gdzieś kamere z zoomem, nakręcić jak wygląda kluczyć (zębatki czy otworki czy co) i dorobić sobie własny ;/ eh.. trzeba by było zastosować jakąś karte z mikroprocesorem, szyfrowanie 256 bitów, 2 układy (klucz i zamek) miały by wspólną tajemnice. zamek wysyłał by losowe dane do karty, generował by sobie wynik hashowania tajemnicy z losowymi danymi, i sprawdzał by czy karta prześle to samo, w ten sposób unika się pojedynczego uzyskiwania danych przez ukrywanie tajemnicy, całośc polega na tym aby z danych generowanych niemożna było wyznaczyć tajemnicy układu, ale żeby można było sprawdzić czy układ zwracający te dane zna tajemnice, oba wymagania spełniają funkcje hashujące :)
  • #21 816171
    twingo
    Poziom 17  
    Ocena: 58
    odbiornik podczerwieni ( przynajmniej w starszych Renówkach) jest ulokowany na podsufitce w okolicach lusterka wstecznego. Nie ma bata żeby to niepostrzeżenie zczytać.
    To był bardzo dobry patent. Ale wiadomo - lenistwo homo sapiens'ów doprowadziało do świrowania zasięgami i pykania pilotami z 300 metrów i efekty są.
    Gościu pewny, że auto się zazbroiło a tu guzik.
    Jednak co własny patent to własny :D
  • #22 816253
    tzok
    Ocena: 6439
    Piloty radiowe zazwyczaj mają dość skomplikowane działanie, zazwyczaj wysyłają stały nagłówek z identyfikatorem a następnie ciąg liczb generowany w/g algorytmu znanego jemu i centralce. Centralka w samochodzie oczekuje zazwyczaj danej lub 10ciu następnych kombinacji, czyli jak się ponaciska pilota więcej niż 10x poza zasięgiem centralki to konieczna będzie ponowna synchronizacja, podobnie jak po odłączeniu akumulatora. Synchronizacja np. w Oplach wygląda tak, że trzeba włożyć kluczyk do stacyjki (aby wykrył go immobiliser) i nacisnąć przycisk otwierania zamka.
  • #23 816304
    badworm
    Poziom 18  
    Ocena: 36
    Jeśli ktoś po naciśnięciu przycisku na pilocie nie kontroluje tego czy faktycznie alarm został uzbrojony a zamki zaryglowane(jeśli jest centralny zamek) to można powiedzieć, że sam zaprasza złodziei. Głośne piszczenie syrenką przy uzbrajaniu/rozbrajaniu wkurza mnie ale IMHO sygnalizacja optyczna powinna zawsze być włączona a centralny zamek i tak słychać. Poza tym alarmy pracują na innych częstotliwościach niż większość radiotelefonów więc nie da się zrobić pierwszą lepszą "dopaloną" krótkofalówką.
  • #24 816369
    bobeer
    Poziom 28  
    Ocena: 641
    chocby i pracowaly od 350-450MHz
    to mozesz byc spokojny ze nieco lepsze radia po rozblokowaniu spokojnie pokryja te pasmo przynajmniej z moca 5W
    nawet moj yeasu VX1 moze nadawac na tych czestotliwosciach
    normalnie od 420 w gore po rozblokowaniu od 300
    z racji swych niewielkich rozmiarow oddaje na 350MHz tylko pareset mW (przy 6V zasilania na 450 juz 1W), ale sam widzisz
    ze jestes w bledzie myslac ze to takie bezpieczne czestotliwosci
    zawsze uwazalem ze najbezpieczniejsza jest IR dla samochodow
    b. trudno podsluchac i zaklocic , i trzeba byc przy wozie zeby dzialalo
  • REKLAMA
  • #25 816406
    mkos1
    Poziom 30  
    Ocena: 132
    Jeśli nadajnik jest blisko i w dodatku dużej mocy to wcale nie musi być wstrojony w częstotliwość nadajnika w pilocie - po prostu odbiornik może zostać "zatkany" silnym sygnałem.
    Co do kwestii uzywanych zabezpieczeń dodatkowych to jest tyle sposobów, że złodziej napewno musiałby nieźle poszukać po samochodzie aby wszystko odkryć. Ale niestety często się zdarza, że te "dodatki" wiele osób montuje pod deską rozdzielczą, gdzie złodziej patrzy w pierwszej kolejności.
    Uważam także, że mówienie o różnych sposobach jakie mamy zabezpieczenia ma ten zasadniczy plus taki, że inni mogą z tego skorzystać aby nie "obudzić się z ręką w ... nocniku" .
    Przykładową sprawą np. jest w wielu przypadkach brak dodatkowego złącza lub bezpiecznika w obwodzie gniazda haka przyczepki - zwarcie w tym gnieździe styków powoduje po włączeniu się alarmu najczęściej spalenie bezpiecznika wyjściowego z alarmu lub co gorsze zasilającego alarm.
    Nie jest to żaden wymysł ale ...kolega w ten sposób mało co się nie "pozbył" samochodu - miał na szczęście dodatkowo odcięcie paliwa elektrozaworem więc nie odjechali daleko.
    Dobrym sposobem jest blokada silnika działająca z pewnym opóźnieniem - w takim przypadku często złodziej po prostu pozostawia juz pojazd, gdyż nie może go uruchomić.

Pozdrawiam Wszystkich i ....Życzę aby żadnemu z nas niczego nie ukradli !
  • #26 816434
    e-xtech
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    mariusx napisał:

Sposobem tym jest kit szklarski !!!! - nalezy nim zakleić syrene, wystarczy paczka !!!
    Kiedyś widziałem VW Busa przygotowanego do "wzięcia" - miał wyciagniety z zewnątrz kierunkowskaz przedni, złodziej w dziurę wsadził reke i zakleił syrenę (fabryczne zabezpieczenie!!!). Stałem obok tego auta przy załączonej syrenie - uwierzcie nie było jej słychac!!!!!, a cały czas działała!!!

WNISKI:

- Dodatkowe mocowanie kierunków od wewnątzr
    - Przeniesienie syreny "poza" zasięg ręki(przez kierunkowskaz :))

Aha, auta nie ukradli - ktoś spłoszył złodziei.

PS: Niech Admin nie uważa takich postów za "instruktaż" - wiedząc jak postępują "Panowie Złodzieje" możemy się lepiej zabezpieczyć, często sposoby są bardzo proste(tak jak ten opisany wyżej), poza tym montujemy jakieś "wymyslne" systemy a złodziej ma prosty sposób na ominięcie zabezpieczenia, wiedząc o sposobie ominięcia - możemy utrudnić mu "robotę"

Poza tym na to forum zaglądaja "różni" ludzie, może wiadomość o tym że właściciele znają jakiś sposób kradzieży - uchroni auto :).

Swego czasu na kierunkowskaz w Warszawie podobno gineło dużo polonezów, gdzie wlaśnie wyciągali kierunkowskaz i przytrzymywali czujnik alarmu podniesienia klapy. Rozwiązanie znalazł jeden z wlaścicieli, mianowicie umieścił za kierunkowskazem pod kontem naoszczeone kawałki blachy. Zgłodziej wyciągnął kierunkowskaz, wsadził rękę i tak już został do rana ... Jest tylko jeden dużyyyyy problem. W naszym kraju można mieć problem za zrobienie krzywdy złodziejowi ...
  • #27 816449
    Quaki
    Poziom 20  
    Ocena: 135
    Moim zdaniem nie ma 100% metody a jak beda wam chcieli ukrasc autko i bedzie sie to oplacac to laweta przyjada i sciagna a wtedy zaden alarm nie pomoze.
    Ja spotkalem sie z jednym urzadzeniem ktore na pewno zmusi zlodzieja do opuszczenia samochodubyla to mata elektryczna sprzegnieta z drogim opuznionym alarmem tak po 40sekundach od wlaczenia mata razi pradem co jest zdecydowanie malo przyjemne a opuznienie jest na tyle duze ze w razie awarii lub zalaczenia alarmu sam zdarzysz wysiasc i nie narazac sie na niezbyt mile doznania
    pozdrawiam
    ps. mata jest nie legalna w polsce ale i tak znam takich co ja montuja wola sie narazic na sprawe w sadzie niz utrate auta
  • #28 816474
    BOGKUP
    Poziom 16  
    Ocena: 43
    Oczywiście , ja uważam , że tylko własne ,niekonwencjonalne zabezpieczenie jest skuteczne ,oczywiście w miarę skuteczne,sam mam i to 2 takie i czuje się w miare zabezpieczony,bardzo dobrym zab jest oferowany na allegro identyfikator,bez którego autko nie pojedzie ,a zlodziej niech sobie szuka przyczyny,zycze mu powodzenia,no chyba ,że ma 2 dni czasu i na spokojnie sobie poszuka ,ale napewno nie zrobi tego w ciągu 1,czy 2 godzin.
  • #29 816476
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 479
    Artur k. napisał:

Apropo zakłucania alarmu, dziś miałem taki przypadek w wawie ze z niewiadomych powodów nie chciał się załączyć centralny zamek.

w centrum nie dziłało, a na ursynowie już było wporządku

Może sposób z krótkofalówkami dotarł juz do stolicy??

pozdrawiam

To ta "krótkofalówka" nie pozwalała Tobie załączyć centralny zamek
    http://polskaludowa.com/dziwolagi/pkin.htm
  • #30 816517
    Artur k.
    Ocena: 1691
    Wiesz też się zastanawiałem nad tym "dziwoloągiem" ale chyba jednak nie, bo nigdy w centrum nie miałem z tym problemu tylko dzisiaj. Parkowałem w róznych miejscach i wszędzie było dobrze ale dziś coś sie stało. Może to chwilowe zakłócenia ale nigdy nic nie wiadomo............

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono nowoczesne metody kradzieży samochodów, w tym użycie krótkofalówek o dużej mocy nadawczej do zakłócania sygnałów pilotów alarmów i centralnych zamków, co umożliwia dezaktywację zabezpieczeń bez fizycznego włamania. Zwrócono uwagę na różnice między pilotami na podczerwień a radiowymi, gdzie podczerwień cechuje wąska wiązka i krótki zasięg, co utrudnia zakłócenia, natomiast piloty radiowe mogą być nagrywane i odtwarzane. Wskazano na konieczność stosowania niestandardowych, własnych zabezpieczeń fizycznych i elektronicznych, takich jak ukryte wyłączniki pompy paliwa, kontaktrony przerywające dopływ prądu do stacyjki, dodatkowe blokady mechaniczne, czy systemy z opóźnionym działaniem (np. mata elektryczna). Poruszono też temat zabezpieczeń psychologicznych, jak podłączenie zapłonu do klaksonu, oraz systemów powiadamiania GSM. Wskazano na ograniczenia standardowych alarmów i konieczność ich uzupełniania o indywidualne rozwiązania. Omówiono także sposoby montażu i ukrywania elementów alarmu, aby utrudnić ich wykrycie i dezaktywację przez złodziei. Podkreślono, że żadna metoda nie daje 100% gwarancji, a najlepsze efekty przynoszą kombinacje zabezpieczeń fizycznych i elektronicznych oraz świadomość właściciela co do kontroli zamknięcia pojazdu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA