logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wygięta nóżka w gnieździe RJ45 – jak naprawić przerywające połączenie?

Mik99 19 Paź 2008 13:54 5051 8
  • #1 5646901
    Mik99
    Poziom 13  
    Ocena: 34
    Ostatnio w domku miałem mały remont. Moje biurko zostało przeniesione w inne miejsce przez co kabel od internetu musiał zostać skrócony. Najwidoczniej koleś który to wszystko robił spierdzielił mi port RJ45 bo jedna z nóżek jest wygięta. Nawet tym bym się nie przejmował do czasu aż zobaczyłem, że ewidentnie coś mi przerywa na połączeniu w gnieździe RJ45. Rozebrałem to wszystko i o to co ujrzałem.
    Wygięta nóżka w gnieździe RJ45 – jak naprawić przerywające połączenie? Wygięta nóżka w gnieździe RJ45 – jak naprawić przerywające połączenie?

Co z tym zrobić bo gdy ruszam wtyczka to mi połączenie przerywa. Mogę to sam jakoś naprawić?
  • #2 5646920
    Gregory_bg
    Poziom 26  
    Ocena: 80
    Jak masz manualne zdolności to da radę zrobić, z rysunków wynika że nóżka jest wgięta i należy ją trochę odegiąć.
  • #3 5646923
    Marcinzabrze
    Poziom 17  
    Ocena: 42
    Musisz ją delikatnie odgiąć- powoli od dołu np.pięćsetką odginać, tylko nie za mocno bo może się złamać. Od dołu tzn. od tej strony gdzie mniej wystaje tego styku.Leciutko odegnij przy dole i puść, potem przesuwaj wgłąb wtyku RJ45 pięćsetę i to samo-lekko odegnij. Na całej długości tak zrób aż odzyska taki sam wygłąd jak styki obok.
  • #4 5646956
    Mik99
    Poziom 13  
    Marcinzabrze napisał:
    Musisz ją delikatnie odgiąć- powoli od dołu np.pięćsetką odginać, tylko nie za mocno bo może się złamać. Od dołu tzn. od tej strony gdzie mniej wystaje tego styku.Leciutko odegnij przy dole i puść, potem przesuwaj wgłąb wtyku RJ45 pięćsetę i to samo-lekko odegnij. Na całej długości tak zrób aż odzyska taki sam wygłąd jak styki obok.

Czyli mam zaczynać od tej strony co wkłada się wtyczkę RJ45?
  • #6 5647009
    Mik99
    Poziom 13  
    Marcinzabrze napisał:
    Tak. Tam przy tym początku to tak troszeczke mocniej odegnij(tam zapewne się najwiecej zgięłą) ale nie za dużo bo złamiesz.Dasz rade napewno

Dobrze w pocie czoła spróbuję, płytę mam jeszcze 2 tyg na gwarancji więc jeśli tego nie złamię to wyślę im płytę tylko jak opisze to jak to tego doszło.
  • #8 5647575
    Mik99
    Poziom 13  
    Marcinzabrze napisał:
    Niestety nie wymienią Ci tego za darmo bo odpiszą że to Twoja wina... więc bedziesz musiał zapłacić.Ale spoko dasz rade to zrobić samemu

OK'a jeśli mi się uda to dam Ci punkcik:D.

Słuchajcie to chyba nie jest wina tej nóżki. Jak trzymam samą obudowę rj45 i nią ruszam to połączenie nie jest przerywane natomiast gdy trzymam wtyczkę a zaczynam ruszać kablem wtedy połączenie jest przerywane czyli prawdopodobnie coś nie łączy we wtyczce. Jutro skołuję zaciskarkę i zrobię porządną wtyczkę.
  • #9 5647750
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Albo masz kabelek uszkodzony.

Podsumowanie tematu

✨ W wyniku remontu i skracania kabla internetowego uszkodzono port RJ45 – jedna z nóżek styku we wtyczce jest wygięta, co powoduje przerywanie połączenia przy poruszaniu wtyczką. Zaleca się delikatne, stopniowe odginanie wygiętej nóżki od strony, z której wtyczka jest wkładana do gniazda, używając np. cienkiego narzędzia (np. śrubokręta 0,5 mm), aby przywrócić jej pierwotny kształt bez złamania. Jeśli problem nadal występuje, przyczyną może być uszkodzony kabel lub niewłaściwe połączenie we wtyczce. W takim przypadku warto użyć zaciskarki do wykonania nowej, poprawnej wtyczki RJ45. Gwarancja na płytę główną raczej nie obejmie naprawy uszkodzeń mechanicznych powstałych z winy użytkownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA