logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wgrać bootloader do PIC18F2550 za pomocą programatora JDM?

Maxtor740 19 Paź 2008 14:30 6332 22
REKLAMA
  • #1 5647024
    Maxtor740
    Poziom 12  
    Ocena: 53
    Halo !

Jestem zmuszony szukac pomocy wrozwiazaniu mojego problemu na Forum.
    Wzialem sie za realizacje pewnwgo projektu ,gdzie sa mikrokontrolery PIC.Zeby nie przeplacac kupujac juz zaprogramowane,postanowilem kupic nowki i sam zaprogramowac.A ze jestem z natury majsterkowicz,pomyslalem ze.zrobie sobie Programator do PICow- i zrobilem !!!! i tu zaczynaja sie "schody" - jako ze w elektronice nie mam jako poczatkujacy wielkiego pojecia.Niewiem jak zaladowac Bootloadera do PIC18F2550.Zrobilem do tego celu prosty Programator JDM/zalaczam schemat/i probuje roznymi Programami to wpisac do Procka.Programy ktorymi probowalem to zrobic to:WinPic800,WinPic v.1.9;ICProg.Na przyklad WinPic800 melduje przy probie zapisu blad./zalaczam zdjecia/.Na marginesie Programator ktory zrobilem to Brenner8p z niemieckiej strony Spruta.Chyba lepiej bym zrobil kupujac zaprogramowane Procki. A teraz musze brnac dalej poniewaz za duzo zainwestowalem w ten Projekt tak pieniedzy jak i nerwow,dlatego zwracam sie do wszystkich ludzi dobrej elektronicznej WOLI o POMOC w szybkim rozwiazaniu problemu.

Pozdrawiam : Maxtor740 (Jerzy)
    Załączniki:
    • Jak wgrać bootloader do PIC18F2550 za pomocą programatora JDM? pic-pg1-sch.gif (8.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Bilder PIC18F2550.rar (495.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 5647635
    Mat_91
    Poziom 25  
    Ocena: 16
    A czy sam programator wykrywa Ci procka? tzn bez wcześniejszego ustawienia "18f2550" w programie? Spróbuj ten programtor: Link, z programem WinPic800 działa bezproblemowo (musisz go tylko wybrać w opcjach sprzętu) a w opcjach programowania zaznaczyć opcje LVP. Powinno ruszyć.

Edit: co do punktów, zmniejsz rozmiar pliku to znikną.
    Edit2: a i oprócz tego zmień opcje "CPU system clock" na "Divided by 2".
  • #3 5647864
    Maxtor740
    Poziom 12  
    Super ! ale szybka reakcja.Zaraz wlozę zmniejszony plik, ale ostrość zdjec sie pogorszyła.Mat ,pytasz czy programator rozpoznaje procka,chyba Ci chodzi o program WinPic? Na zdjęciu3 /Bild3/widać co pokazuje na początku ,to jest zolta linia ,czy to dobrze ,nie mam pojęcia.Na zdjęciu Nr5 widać cale ustawienia,to jest HEX plik Bootloadera ktory chce wpisac w procka,ale tam nie jest zaznaczone LVP.Zaraz robie pajaka z Twojego linka i za jakies poltorej godziny dam znac co wyszlo.

Bende sie podpisywał moim imieniem:

Jerzy

Załączniki skasowałem - nie widzę potrzeby zaśmiecania forum i umieszczania wielokrotnego tych samych materiałów. Polecam również korzystanie z funkcji "Pisownia" oraz "Zmień". [c_p]
  • REKLAMA
  • #4 5647924
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 870
    a ty internet pierwszy raz w zyciu widzisz? wrzuc obrazki na dowolny darmowy serwer ( fotosik.pl imageshack.us speedyshare.com img.nopaste.pl ...) albo zaladuj obrazki przez "Dodaj obrazek", a nie zasmiecasz serwer 50-cioma wersjami tego samego.

4\/3!!
  • #5 5647928
    Mat_91
    Poziom 25  
    Tak, jednak że są to fotki mogłeś je wsadzić przez opcje "dodaj obrazek"- mniejsza o to. Nie pamiętam jak to już było, ale z tych komunikatów wynika że program nie wykrywa Ci procesora (nie łączy się z nim). U mnie bez zaznaczenia w opcjach programowania opcji LVP oraz zmiany "CPU system clock" brenner8 w ogóle ruszyć nie chciał. Nie pomyliłeś przypadkiem linii PGM i PGC?

(tak w ogóle zmień język programu na polski)

EDIT: zaraz obok opcji wyboru modelu procesora masz opcje "wykryj DEVICE". Sprawdź to.
  • #6 5648082
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Zakładając że wszystko dobrze polutowałeś to problemem jest programator, jest on bardzo wybredny jeśli chodzi o montaż, elementy, komputer i system operacyjny.
  • REKLAMA
  • #7 5648218
    Maxtor740
    Poziom 12  
    wiec Program podaje Wykryty Device - Nieznany.Zrobilem pajaka z Twojego Linka i to samo ,Bootloader nie da sie wpisac , melduje blad.Aco do programatora to ja go mam polutowanego ,ale nie moge uruchomic ,bo niemoge wgrac programu operacyjnego, bo nie mam tego Bootladera/nie wiem jak to sie po Polsku nazywa/.
    Aco do zdjec,to raz przed dwoma laty dalem na Fotosika,to do dzisiaj zasmieca mi SkrzynkePocztowa i to obojetnie czy odmowie czy nie.A tych zdjatek jest pare sztuk ,sprubuje pojedynczo wstawic.Jak wgrać bootloader do PIC18F2550 za pomocą programatora JDM?

Dodano po 1 [minuty]:

nie mam pojecia co robie zle ,ale nie otwiera mi sie jak naciskam "dodaj obrazek"

Dodano po 1 [minuty]:

Załączniki:
    • Jak wgrać bootloader do PIC18F2550 za pomocą programatora JDM? Ustawy Bootloadera.jpg (106.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 5648302
    Mat_91
    Poziom 25  
    Po raz kolejny... Przy programowaniu zaznacz LVP :|
  • REKLAMA
  • #10 5648425
    Maxtor740
    Poziom 12  
    ...zrobilem jak poleciles :wyskakuje blad -dolaczam fotke,Jak wgrać bootloader do PIC18F2550 za pomocą programatora JDM?chyba uda mi sie tym razem?
  • #11 5648453
    elektryk
    Poziom 42  
    Mat_91 napisał:
    Po raz kolejny... Przy programowaniu zaznacz LVP :|
    A po co?
  • #12 5649022
    Maxtor740
    Poziom 12  
    Teraz rozpoznaje procka,ale przy programowaniu przerywa przy 98 procentach i melduje blad .I ta lampka u gory po prawej stronie nie zawsze sie swieci-

JerzyJak wgrać bootloader do PIC18F2550 za pomocą programatora JDM?
  • #13 5649715
    elektryk
    Poziom 42  
    Adres 0x300000 to są bity konfiguracyjne. Jeśli reszta zawartości procesora jest ok, to może spróbować załadować konfigurację oddzielnie.
  • #14 5650209
    Maxtor740
    Poziom 12  
    O.K ale prosze mi to wylozyc jak to mam zrobic.podawalem we wczesniejszym postcie ze jestem zielony w te klocki.

Jerzy

Dodano po 25 [minuty]:

... i jeszcze cos ,moze ktos podac dokladnie jakie ustawienia powinny byc w programie WinPic800 przy programowaniu ?.
  • #15 5652217
    elektryk
    Poziom 42  
    Maxtor740 napisał:
    O.K ale prosze mi to wylozyc jak to mam zrobic.podawalem we wczesniejszym postcie ze jestem zielony w te klocki.
    Ja też nie mam pojęcia, ten programator to badziewie z którym jest więcej problemów niż zysku. Program do obsługi powinien posiadać możliwość załadowania tylko wybranych fragmentów pamięci. Moja sugestia była taka że jeśli pamięć flash programu programuje się dobrze, to można spróbować załadować tylko pamięć konfiguracji oddzielnie (bez czyszczenia procesora). Jeśli to zadziała to możesz wyrzucić ten programator i używać bootloadera.
  • #16 5653105
    Bigfoot
    Poziom 25  
    Ocena: 13
    Jesli chodzi o jednorazowe zaprogramowaie PIC18... to po prostu moze lepiej podejdz do kogos z porzadnym programatorem albo nawet wyslij poczta i sprawa rozwiazana a koszt nawet mniejszy niz klecenie jakichs srednich dziwnych programatorow DIY... Ja sam moge Ci zaprogramowac jakiegokolwiek PICa - za free :)

BF
  • #17 5653947
    Maxtor740
    Poziom 12  
    Sedno sprawy lezy w tym ,ze ja chce to sam zrobic. Mieszkam w niemczech ,i z Jorgiem wlasciciele i wymysodawca tych programatorow tez rozmawialem,zaproponowal mi zaprogramowanie.Ale nie wtym rzecz.Bo na przyklad taki prosty schemat jak JDM i nie funkcjonuje,a powinno.Ja chce z Wasza pomoca to uruchomic.Podobne problemy mialem wpierw z FTDI prockami ,potem z AVR ISP i JTAGem-wszystko chodzi tzn.funkcjonuje.
    Teraz sprubuje Brener5 od Spruta polutowac, prawdopodobnie nim mozna po modernizacji PIC18F2550 zaladowac.

Do Elektryka: naturalnie jezeli ja mam juz wgranego Bootladera to wtedy ,moge dowolny Program/Firmware/ przy jego pomocy wprogramowac.Moj problem polega na tym, ze ja nie moge tego Bootloadera wpisac...albo nie potrafie.
  • #18 5665313
    elektryk
    Poziom 42  
    Maxtor740 napisał:
    Bo na przyklad taki prosty schemat jak JDM i nie funkcjonuje,a powinno.Ja chce z Wasza pomoca to uruchomic.
    To jest walka z wiatrakami, można lepiej spożytkować poświęcony czas. W przypadku tego programatora to jest normalne że z niektórymi komputerami nie działa. Problemem nie są o tyle napięcia czy prądy co zależności czasowe których nie da się przeskoczyć, jeden komputer ma lepszy port szeregowy niż drugi i nic z tym nie zrobisz.

Jeśli jednak upierasz się przy szukaniu błędu to oscyloskop i specyfikacja ISCP w dłoń. Jeśli już znajdziesz w przebiegach gdzie jest problem, to możesz spróbować go rozwiązać metodami przez zmianę układu lub korektę programu programującego.
  • #19 5666083
    Maxtor740
    Poziom 12  
    No , nareszcie mala iskerka nadzei sie zaswiecila ,dokladnie dzisiaj w nocy zrobilem maly kroczek do przodu.Zaprzestalem prob z roznymi programatorami ,a wzialem pod lupe Spruta.tzn przeczytalem wszystko co dotyczy jego programatorow.Polutowale Brenner5 i odziwo ,zaiskrzylo prawie od razu.To znaczy ze Brenner8p uruchomilem.Ale tez z problemami .Na dwoch pecetach,nie najnowszych nie moglem wcisnoc USB sterownikow i XP meldowal mi ciagle Device Unknnow.Mam tez laptop ,i sprobowale na nim ,udalo sie.
    Ale teraz mam nastepny problem,moze ktos wniesie cos nowego,zeby go usunac.A mianowicie teraz chce tym Sprut Brenner8p zaprogramowac PIC18F4550 /calkiem nowy/ melduje mi : Error Code:997-nie wiem co to znaczy ?. i jeszczejak mu robie "Blank Check" to wywala mi cos takiego:
    USB Error SE:100
    Program is blank
    ID is blank
    Eeprom is blank
    5 errors in Config,don´t care.
    Moze mi ktos wylozyc o co tu chodzi.Prosze !!!
  • #20 5671297
    Maxtor740
    Poziom 12  
    No i co , nie ma madrych ???
  • #21 5680401
    Maxtor740
    Poziom 12  
    Problem rozwiazalem,pomoc nie potzrzebna .Programator dziala .Pomimo to dziekuje za usilowanie udzielenia rad.

Jerzy
  • #23 8624574
    Dawidos20
    Poziom 16  
    Ocena: 35
    Mam ten sam problem z układem Pic 18F2550-I/SP , próbuję wgrać do niego wsad i dochodzi do 98% podczas programowania i wywala błąd . Używam programu WinPic800 i programatora ze strony : http://3.bp.blogspot.com/_zSbJZLZEs5Q/TIq2fOZqqaI/AAAAAAAAAFM/YO4EgZlni6A/s1600/FDart2003.jpg. Układ rozpoznaje prawidłowo program ale nie mogę wgrać poprawnie całego wsadu . Proszę o pomoc , ponoć chodzi o jakieś 18 ale ja nie mam pojęcia o co chodzi , tu jakis link gdzie ponoć jest rozwiązanie ale niestety nic nie rozumiem z tego http://www.sprut.de/electronic/pic/8bit/18f/programm/usbbootloader/usbboot.htm#linker

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z wgraniem bootloadera do mikrokontrolera PIC18F2550 za pomocą programatora JDM wykonanego samodzielnie (Brenner8p i Brenner5 według projektu Spruta). Użytkownik napotyka błędy podczas programowania, m.in. przerwanie zapisu przy 98% i komunikaty o błędach związanych z konfiguracją i wykrywaniem urządzenia. Wskazywano na konieczność ustawienia opcji LVP (Low Voltage Programming) oraz zmiany opcji "CPU system clock" na "Divided by 2" w programie WinPic800. Problemy mogą wynikać z niedokładnego montażu programatora, nieprawidłowego podłączenia linii PGM i PGC, a także ograniczeń sprzętowych portu szeregowego komputera. Zalecano testowanie na różnych komputerach oraz ewentualne programowanie pamięci konfiguracyjnej oddzielnie. Wskazano, że programatory JDM bywają wybredne i mogą nie działać na wszystkich systemach. Ostatecznie autor potwierdził, że po zmianie programatora na Brenner5 i dokładnym zapoznaniu się z dokumentacją udało się uruchomić programator i wgrać bootloader. W dyskusji pojawiły się także sugestie, by w przypadku jednorazowego programowania skorzystać z usług profesjonalnego programatora lub zlecić zaprogramowanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA