logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować komputer do sterowania zapłonem i dawkowaniem paliwa w Maluchu?

adamiixx 22 Paź 2008 16:49 1359 7
REKLAMA
  • #1 5657701
    adamiixx
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Pomyslałem sobie aby zrobic komputer podpięty pod zapłony i elektryczną pompe którą mam w domu.Ten komputer był by programowany do ustawiania zapłonu i dawek paliwa elektrycznej pompy paliwa.Gdy kupiłem malucha miały w tłumiku dwie sondy lambda.1 szerokopasmowa a 2 wąsko pasmowa.Może sondy da się podpiąc pod tego kompa.Dawajcie pomysły!!! :D
  • REKLAMA
  • #2 5657762
    robball
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    Po pierwsze to chyba nie elektrycznej pompy paliwa, tylko elektrycznie sterowanego wtryskiwacza, a po drugie, masz jakieś poważniejsze doświadczenia w programowaniu mikrokontrolerów? Bez tego ani rusz..
  • REKLAMA
  • #3 5657834
    adamiixx
    Poziom 15  
    mam pompe paliwa od poloneza i chcę ją dac zamiast mechanicznej.Umiem programowac w bascomie i c++
  • REKLAMA
  • #4 5658049
    loodvis
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Ściągnij z internetu schemat megasquirta

układy wejściowe można by dopasować do atmegi32

+ do tego oczywiście cały nowy program.....
  • REKLAMA
  • #5 5660938
    adamiixx
    Poziom 15  
    pokaż ten schemat w jpg. z dopasowanie układów wyjściowych do atmegi32.
    Czy w maluchu można dac inną tarcze sprzęgła np z cc900?
  • #6 5660996
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6379
    Bosko, nie poczytałbyś wpierw sobie, raz o działaniu silnika spalinowego, a dwa o elektronicznych systemach wtrysku i zapłonu ?. Bo to co napisałeś do tej pory nie rokuje najmniejszych szans powodzenia tego projektu.
  • #7 5661683
    loodvis
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Jeśli nie chce ci się szukać nawet samemu to wiele nie zrobisz....

http://www.bgsoflex.com/v22/megasquirt_ShemV2.2.pdf

Masz pokazane osobno układy wejściowe i wyjściowe,

tu masz napisane jak to działa :
    http://www.megamanual.com/v22manual/mfuel.htm

Na podstawie tego musisz sobie zaprojektować nową płytkę.

Masz też na stronie cały kod napisany w języku C.

Więcej to juz powinieneś zrobić sam i wrócić tu dopiero z konkretniejszymi pytaniami.
  • #8 5663304
    adamiixx
    Poziom 15  
    już się tym nie zajmuje!Ale mam inny problem.Mam zamontowany w maluchu silnik 900 na wtrysku ale chcę go miec na gaźniku,co mam zrobic?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy komputera sterującego zapłonem i dawkowaniem paliwa w samochodzie Maluch. Autor planuje wykorzystać elektryczną pompę paliwa z Poloneza oraz sondy lambda (szerokopasmową i wąskopasmową) do pomiaru składu mieszanki. Wskazano, że zamiast pompy elektrycznej bardziej odpowiedni byłby elektrycznie sterowany wtryskiwacz. Podkreślono konieczność posiadania doświadczenia w programowaniu mikrokontrolerów, zwłaszcza w językach Bascom i C++. Zaproponowano wykorzystanie schematu układu Megasquirt, który można dostosować do mikrokontrolera Atmega32, wraz z opracowaniem własnego oprogramowania. Udostępniono linki do dokumentacji Megasquirt, zawierającej schematy wejść i wyjść oraz kod źródłowy w C. Wskazano, że projekt wymaga samodzielnej pracy i dogłębnej wiedzy o silnikach spalinowych oraz elektronicznych systemach wtrysku i zapłonu. Na koniec autor poinformował o rezygnacji z projektu i zapytał o możliwość zamiany silnika 900 na gaźnikowy w Maluchu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA