logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki silnik 50ccm wybrać do budowy gokarta? Ogar czy Jawa?

rafx205 26 Paź 2008 15:29 53839 24
REKLAMA
  • #1 5669518
    rafx205
    Poziom 18  
    Ocena: 28
    A wiec chcialbym zrobic gokart rame bym kupil na allegro tylko chodzi mi o silnik jaki silnik do gokarta taki nie za drogi 50ccm wystarczy?? ogar albo jawa??bo wsk to za drogi
  • REKLAMA
  • #2 5669565
    kamil_Ziomek
    Poziom 20  
    Ocena: 52
    silnik ogara ani jawki nie pozwoli jeździć ci więcej niż 30km/h po asfalcie. Te silniki mają za mały moment obrotowy a do tego ogar ma 2-biegową skrzynie. To nie ma szans najlepsze są silniki od wska albo mz ewentualnie simson s70.
  • REKLAMA
  • #3 5669642
    rafx205
    Poziom 18  
    a w jakiej cenie te silniki??
  • #4 5669688
    kamil_Ziomek
    Poziom 20  
    Allegro nie gryzie ale założę się że u siebie w okolicach znajdziesz taniej w każdym razie za więcej niż 100 zł od wski się nie opłaca. Od mz 150 są drogie a od 250 tak do 300zł.
  • #5 5672856
    rafx205
    Poziom 18  
    a moze mi ktos powiedziec jak juz bede mial rame i silnik to jak podpiac te wszystkie linki pedal gazu hamulca i sprzegla??

Dodano po 1 [godziny] 53 [minuty]:

aha i cyz ma ktos do spryedania rame do gokarta

Proszę poprawić post.
    /Faces/
  • #6 5673359
    kamil_Ziomek
    Poziom 20  
    Sprzęgło, hamulec, biegi, gaz, to znowu nie jest aż tak trudne chyba linii jak linki można podpiąć tak jak w maluchu jest sprzęgło radze oglądnąć. Większy problem z biegami ale też da się załatwić.

Moderowany przez Faces:

Usunąłem część postu (wpis powtórzony).

• #7 5690671
    rafx205
    Poziom 18  
    silnik od wsk 125 to jest dla mnie jest on dla mnie za mocny 80 km/h to za wiele mam dopiero 14 lat i bym sie bal takim jezdzic mi wystarczy 40-45 km/h moze silnik od jawy?? albo taki silnik do roweraAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany ??
  • #8 5692695
    rafx205
    Poziom 18  
    dla czego tu taka cisza??
  • #9 5692749
    kamil_Ziomek
    Poziom 20  
    silnik od wsk 125 w oryginalna bez żadnych usprawnień nie osiągnie 80km/h. On powinien osiągać 60km/h, ale choćby nawet to kto każe ci jeździć i żyłować silnik na max obrotach albo większych od oryginalnych?
    Jawa 50 może osiągnie te 45km/h ale ona przy tym spali jakieś 1,5l bęzyny więcej niż silnik od wsk.
  • #10 5692769
    rafx205
    Poziom 18  
    no nie wiem ale jak mnie policja zlapie w gokarcie czasem przez moja wies przejezdza i zobaczy silnik wsk 125ccm a co innego jak silnik od jawy 50ccm na karte motorowerowa a ten silnik od rowera-Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany ?? nada sie??
  • #11 5692807
    ks_fenix
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    Według mnie jest on za słaby. Możesz też spróbować dorwać jakiś silnik od kosiarki, musiałbyś dać do niego przekładnię np z malucha. Tylko pozostaje kwestia: Ile ten cały gokart będzie ważyć? Oraz czy dasz radę to wszystko razem zmontować.
    Gotowych ram raczej nie znajdziesz, więc pozostaje budowa samemu.
  • #12 5692858
    rafx205
    Poziom 18  
    a taki silnikAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany 80ccm??
    kosiarka odpada.wsk 125 tak samo mysle ze albo ten silnik od rowera 80ccm o ile sie nada albo jawa zeby wyciagnal ten gokart 40-45km/h ale jaki model i mniej wiecej ile kosztuje ten silnik od jawy??
  • REKLAMA
  • #13 5692935
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Kolego rafx205, 27 listopada moderator prosił o poprawienie błędów. Kolega raczył nie zastosować się. Więc żarty się skończyły. Udzielam koledze kolejnego ostrzeżenia - piątego już - co definitywnie kończy karierę kolegi na Forum.
  • #14 5750423
    arek7777777
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    widze ze kolego za bardzo nie jesteś w temacie nic nie wiesz praktycznie o gokardzie ( 14 lat) to są koszty większe niż ci się wydaje przecież sama rama z silnikiem nie będzie jeździć to nawet nie połowa kosztów lepiej kup sobie całego gokarta z allegro chodza po ok 800 zł
  • #15 5754479
    rafx2055
    Poziom 12  
    może i prawda ale ja chcę coś za 500 zł
  • #16 5962540
    Kamil*
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Policja zaraz się nie skapnie że to jest 125cc, przecież możesz zrobić osłony na silnik to wtedy gliny nie będą wiedziały jaki ty masz silnik:D

PS.Jak masz wstawiać silnik od jawki to bym ci nie radził bo on jest za słaby do gokarda
  • REKLAMA
  • #17 5974086
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    po pierwsze to gokart czy to 500 czy 800ccm nie ma homologacji drogowej i tylko wyjedziesz za podwórko i już jak cie złapią masz za brak OC +homologacji drogowej więc nie wiem czemu tak sie upierasz na 50ccm

po drugie fajny silnik do kartingu ma koza (cz cross 125/516 ) kosztuje w okolicach 500 zł działający ale warto :D
  • #18 5976605
    włuczykij
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    Tanio można dostać też silnik od jawy 350 (TS ma 26-27koni)
    Mniej problemowym rozwiązaniem (tańsze naprawy) to silnik od CZ 175.
  • #19 5976667
    sylwsk
    Poziom 10  
    jak już się upierasz na silnik 50ccm to dobrym rozwiązaniem będzie silnik od tych chińskich mini crossów,mają niezłego kopa jak na 50ccm i są tanie,poza tym mają własne chłodzenie.
  • #20 6046615
    rafx2055
    Poziom 12  
    A z takim silnikiem ile wyciągne?? A i wpadłem na pomysł czegoś takiego bo oglądałem na Discovery o takich oszczędnych pojazdach i one były bardzo opływowe ale ja myślałem na ramie dość jekkiej z aluminum koła od roweru jakieś 14' zamiast kierownicy okrągłej kierownica od roweru pozycja jazdy pół leżaca i silnik 50ccm albo od tych mini bike albo z tej strony np. 60ccm Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany pomysł dziwny ale żeby to jeździło z40-45 km/h to by było ?? co wy o tym myślicie jak znajde link do tego pojazdu to wyśle.
  • #21 6055133
    dexterhouse
    Poziom 13  
    Ocena: 219
    rafx2055 napisał:
    A z takim silnikiem ile wyciągne?? A i wpadłem na pomysł czegoś takiego bo oglądałem na Discovery...

Widzę że jesteś bardziej wizjonerem i jeszcze sporo czasu upłynie zanim cos zbudujesz. W innym temacie piszesz znowu o gokarcie elektrycznym z silnikiem ze stanów.

Proponowałbym Ci kupić mały silnik od mini bike'a i zbudować pierwszą konstrukcję przypominającą typowego karta. Cztery koła, kierownica, fotel. W trakcie budowy pojawi się wiele pytań, na które koledzy mogą udzielić Ci odpowiedzi.

Skończysz pierwszą konstrukcję, to będziesz miał już jakieś doświadczenie i będziesz mógł zająć się ambitniejszymi pojazdami.

Pamiętaj o swoim bezpieczeństwie i żeby nie wyglądało to tak jak ta tragedia na fotkach:

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #22 6354656
    gzylu1995
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    chłopcze ty się rzeczywiście marnie znasz... nie upieraj się tak przy tym silniku od jawki... jeśli chodzi o silnik to wstaw albo taki jak pisze sylwsk od tych chińskich motorków bo jak na taką cena(nowy kosztuje na allegro 150zł max) to te silniczki ładnie śmigają. A jak nie ten to od wsk 125 bo to dobry sprzęt i w miarę tani... a i nie upieraj się przy tych 45km/h bo przecież wstawisz silnik od wsk to nie musisz jechać nim na całym gazie tylko przecież też możesz jechać te twoje 45km/h... pozdro
  • #23 6376427
    wojtek095
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    witam. Czy można zrobić gokarta od silnika z kosiarki spalinowej??
  • #24 6409017
    Maximors
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Oczywiście że można Dlaczego nie, Przecież jest to silnik...
    Tylko pytanie ruszysz z miejsca? Taki silniczek za dużo KM nie ma
  • #25 6436448
    prywatny123
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    może jak byś zalożył taki 5 konny to by sobie poradził ale to by chodziło jak te pryszczyce co po drogach jeżdzą . a jeśli moge coś powiedzieć to sądzę że z tym 50cm silnikiem to pomysł bardzo trefny i nie udanyale jak sie upierasz koleszko to rób tylko go opublikuj naforum jak bedziesz już miał coś złożone i jeszcze jedno jak chcesz zrobić sztywną ramę z aluminium ?

Dodano po 7 [minuty]:

jeśli chcesz zrobić coś podobnego do gokarta to trzeba polompletować części postawać rame (ladnie wygląda z kwadratowej rury) kolumna kierownicza zwrotnice światła silnik itd...opracować plan najlepiej zrobić proces technologiczny i montarzu ale kół od roweru to nie zakładaj bo wystarczy że gdzieś zawadzisz to koła na smietnik . także najpierw opracuj plan działania :)

Dodano po 4 [minuty]:

jak byś miał programik do modelowania przestrzennego to sie można pobawić może być inventor albo solid edge 2009bardzo przyjemny

Dodano po 4 [minuty]:

w bibliotekach można znaleźć poradniki "zrób to sam" czy tym podobne można sie sugerowac wieloma sprawami i szukać różnych motywów

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru silnika 50ccm do budowy gokarta, porównując silniki Ogar i Jawa oraz alternatywy takie jak WSK, MZ, Simson S70 czy chińskie mini crossy. Silniki Ogar i Jawa mają ograniczoną moc i moment obrotowy, co skutkuje prędkością maksymalną około 30-45 km/h, przy czym Jawa zużywa więcej paliwa. Silnik WSK 125 jest mocniejszy (do około 60 km/h w oryginale), ale dla młodego użytkownika może być zbyt szybki. Propozycje obejmują także silniki z kosiarki spalinowej (wymagające dodatkowej przekładni) oraz silniki 80ccm z rowerów motorowych lub mini bike’ów, które oferują lepszy stosunek mocy do ceny. Budowa gokarta wymaga nie tylko silnika i ramy, ale także odpowiedniego montażu linki gazu, hamulca, sprzęgła i biegów. Gotowe ramy są trudne do znalezienia, więc zalecane jest samodzielne wykonanie konstrukcji z kwadratowych rur, z uwzględnieniem bezpieczeństwa i planowania technologicznego. Koszty budowy mogą przekroczyć 500 zł, a gotowe gokarty na Allegro kosztują około 800 zł. Użytkownicy podkreślają konieczność rozsądnego doboru silnika i zachowania bezpieczeństwa, zwłaszcza dla młodych kierowców. Dodatkowo zwrócono uwagę na brak homologacji drogowej gokartów i ryzyko prawne związane z użytkowaniem pojazdu na drodze publicznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA