logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kino domowe Elta 8909cs - jak wyeliminować szum głośników?

Speedlord 04 Kwi 2008 22:45 4618 9
REKLAMA
  • #1 4994263
    Speedlord
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam następujący problem z w\w kinem - głośniki bardzo wyraźnie szumią i nie ma na to wpływu zmiana głośności, odłączenie kabli audio, uziemienie obudowy itp.
    Wymieniłem elektrolity w zasilaczu i od zasilania końcówek i problem pozostaje. Stwierdziłem tylko, ze gdy odłączę taśmę łącząca płytę z prockami (tą pod napędem dvd) z dużą płytą szum prawie znika ale wtedy nie mam sterowanie oraz dźwięku z radia i płyt :)
    Ma ktoś jakiś pomysł jak to naprawić ?
  • REKLAMA
  • #2 4994366
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    Witaj!
    Skoro wymieniłeś elektrolity w zasilaczu i nic to nie pomogło to można się jeszcze pokusić o wymianę elektrolitów na płycie głównej. Podejrzewam jednak uszkodzenie procesora dźwięku lub któregoś elementu w jego aplikacji. Niestety nie posiadam schematu tego urządzenia i nic więcej nie mogę podpowiedzieć.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 4994924
    Speedlord
    Poziom 11  
    Jak dla mnie to procek jest ok bo to nie jest szum walniętego układu. A co do tych elektrolitów to będę działał i napisze z jakim skutkiem? Jeszcze jedno pytanie , Czy wpięcie małej pojemności ceramików miedzy sygnały audio a masę coś pomoże ? Nie wiem czy taką operacje wytrzyma procesor bo to go chyba obciąży?
  • REKLAMA
  • #4 4997555
    jarroj
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam.
    Proponuję sprawdzić dokładnie taśmę łączącą płytkę dekodera z płytą wzmacniacza oraz gniazda do których jest ta taśma włożona (z własnego doświadczenia wiem że te gniazda lubią przerywać). Jeśli to nie pomoże to należało by sprawdzić w dekoderze drabinkę RN2 oraz R49 i R50 – 33 ohm.
  • REKLAMA
  • #7 5038931
    jarroj
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam.
    Tak, to jest kodek.
  • #8 5039403
    Wojtek44
    Poziom 27  
    Ocena: 72
    Witam
    Mnie na takie coś w tym modelu pomogło wgranie od nowa oprogramowania ( z płyty )
    Pozdrawiam Wojtek
  • #9 5039602
    Speedlord
    Poziom 11  
    A skąd mogę pobrać aktualne oprogramowanie ?? Taśma jest ok. Wymieniłem elektrolity w zasilaczu na większe i problem pozostaje.

Podsumowanie tematu

✨ W kinie domowym Elta 8909cs występuje problem z szumem głośników, który nie zależy od ustawień głośności ani odłączenia kabli audio czy uziemienia obudowy. Wymiana elektrolitów w zasilaczu nie rozwiązała problemu. Odłączenie taśmy łączącej płytę główną z procesorami znacząco redukuje szum, ale powoduje utratę sterowania i dźwięku z radia oraz płyt. Sugerowano wymianę elektrolitów na płycie głównej oraz sprawdzenie taśmy i gniazd łączących dekoder z płytą wzmacniacza, gdyż mogą być uszkodzone lub przerywać. W dekoderze warto zweryfikować elementy RN2 oraz rezystory R49 i R50 (33 Ω). W przypadku braku efektu konieczna może być wymiana kodeka audio, którym jest model WM8772. Alternatywnie, pomocne może być ponowne wgranie oprogramowania z płyty serwisowej. Aktualne oprogramowanie można znaleźć na stronie producenta Elta lub na forum divx.pl.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA