logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3310 - Samoczynne zawieszanie i wyłączanie, kondensator C247

cfo 13 Mar 2004 03:53 2025 18
  • #1 545109
    cfo
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    Witam

Problem tkwi w samoczynnym zawieszaniu sie telefonu i nastepnie sam wyłacza sie poczym sam właczy sie od czasu do czasu a czasami wogle nie mozna go właczyc. Porozbierałem go bo nie działało takze podswietlanie wyczysciłem płyte głowna poprawiłem pare lutów i wszystko działa tylko te zwisy i to od czasu do czasu nie koniecznie w tym samym miejscu i czasie ,potrafi zawiesic sie po dniu a czasami po 4 minutach na płytce znalazłem kondensator C247 i jest na nim lekkie wybrzuszenie na plastiku czy moze to miec jakis zwiazek z tym zawieszaniem sie z gory dzieki za pomoc

pozdrawiam cfo
  • #2 545198
    DEREK12345
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    moze.sprubuj jeszcze wygrzac plyte glowna jesli masz czym.zwykle uzywa sie do tego hot aira.jesli nie masz to czasami suszarki do wlosow pomagaja.ale to zadko.a wogule pierwsza zecza ktora nalezaloby zrobic to wgrac nowego softa ustawic imei przeliczyc sumy kontrolne,ustawic faid,i tak dla zasady zrobic wszystkie resety. :wink:
  • #3 545270
    Robgie
    Poziom 27  
    Ocena: 16
    Sorki ale suszarka do wlosow to...... chyba przez wyjatkowy zbieg okolicznosci naprawisz telefon bo na pewno nie za przyczyna tego ciepla ktore on wytwarza chyba ze sie plyta naprezy i przez chwile fon zadziala ale kwestia kilku dni i znowu przestanie dzialac.Watpei czy ktoras suszarka da ci 300 C zeby cyna zaczela puszceac a taki jest wlasnei cel wygrzewania wyeliminoweac zimne luty
  • #4 545490
    cfo
    Poziom 21  
    Dzieki

Wygrzewałem płytke palnikiem gazowym w odległosci i zeczywiscie przez pewien czas było dobrze ale tez nie jestem w stanie okreslic czy zeczywiscie była to zasługa palnika bo teraz jest tak samo ,czy poprostu udało mu sie nie zresetowac przez dwa dni nadal zastanawiam sie nad tym kondziorem czy ktos by wogle mogł zobaczyc ten element jak wyglada w działajacej noki czy tez ma jakies wybrzuszenie czy tez nie bede bardziej spokojny mały zolty kondensator koło kwarcu pisze na nim 336C m5101 a na schemacie oznaczony jako C247 co do softu był wgrywany nowy i nadal jest to samo tak ze chyba odpada. Dzieki za pomoc

pozdrawiam cfo
  • #5 545503
    rybol
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    popraw luty pod ccontem i cobba..
  • #6 545512
    Robgie
    Poziom 27  
    palnikiem?? to sie moze udac ale nie polecam a nawet odradzam
  • #7 545687
    DEREK12345
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    czasami suszarki do wlosow pomagaja.ale to rzadko

no wlasnie zadko,zadko
  • #8 545783
    cfo
    Poziom 21  
    Ok rozprowadziłem paste pod tymi układami podgrzałem palnikiem i narazie działa jak powinien zobaczymy jak długo teraz go troche potestuje serdeczne dzieki wszystkim za pomoc

pozdrowienia cfo
  • #9 545896
    dziur
    Poziom 32  
    Ocena: 8
    darek12345 jkiej suszarki uzywasz? bo jezeli nagrzewa powietrze do minimum 250C to jest zepsuta i uwazaj chłopcze bo sie poparzysz.
  • #10 567334
    cfo
    Poziom 21  
    Witam

telefon działał znowu pare dni i dalej to samo dałem do kumpla na hot aira podgrzał cała płytke i znowu to samo działa 1-2 dni zawiesza sie tyle ze nie da sie juz jej ponownie uruchomic czasami uda sie właczyc jak naprzykład wyczysciłem ja w spirytusie i wygrzałem pod zarowka ale i tak sie zawiesi albo sie wyłaczy.Telefon nawet gdy go nie dotykam nie wciskam zadnych klawiszy poprostu lezy sobie na czuwaniu po 10 min potrafi sie sam wyłaczyc i nie właczy sie ponownie ,dwa razy zdazyło mi sie ze gdy chciałem go właczyc to właczyła sie sama wibra i kreciła z 30 sekund po czym sam sie wyłaczył zaczynam sie zastanawiac czy jest to uszkodzenie płytki czy softu poniewasz coraz dziwniej sie zachowuje byc moze jak ja wykompałem w spirolu to zresetowalo sie cos i zaczeła działac ale trwa to bardzo krutko czy moze cos innego nie soft ale co za eeprom sam sie ulatnia :D spotkał sie ktos z czyms takim ??

pozdrowienia cfo
  • #11 567386
    Calineczka*
    Poziom 31  
    Ocena: 59
    ...a czy ten kolega podnosil cconta i cobbe czy tylko wygrzal???Bo pod cobba lubia robic sie takie zimne luty, ze trzeba lutownica cynowac styki na plycie a dopiero potem stawiac scalaka-ja nie wiem jak im to w fabryce wychodzi....Za takie zachowanie odpowiada pewnie czesc cyfrowa-wiec jak nie pomoze podnoszenie/czyszczenie/stawianie cobby/cconta/flasha to je wymien...a propos po tych wszystkich operacjach wgrywales nowy soft???Wrzuc jej nowego fulla, bo kto wie czy Ci sie tam cos w sofcie nie popsulo od tego spiru:-)
    Powodzenia...Arek
  • #12 568458
    cfo
    Poziom 21  
    Witam

Telefon był tylko wygrzany sam wczoraj wylutowałem wszystkie trzy układy zeczywiscie nie ładnie było pod nimi wszystkie styki wycynowałem i nadal telefon sie nie włacza. na płytke nalałem czegos w rodzaju wd 40 wyczysciłem pendzelkiem dałem na ok 1 godzine pod lampke i wszystko chodzi wszystko oprucz zasiegu tzn poczatkowo pokazuje sie zasieg 2 kreski i spada do zera powoli nic z tego nie rozumie wczesniej ja wygrzewałem i nic a teraz wykompałem ja prawie w oleju i wszystko trybi nie wiem czego sie jeszcze przyczepic w tym telefonie czy plytki czy softu ??

pozdrawiam cfo
  • #13 568698
    xbaj
    Poziom 20  
    Witam!
    Mam podobny problem. Kupiłem telefonik od goscia ktory porobowal zminic sofcik i co mu nie wyszlo. Teraz fon sie wiesza przy starcie. Wykapalem plytke w sprycie, wygrzalem, zaladowalem nowy soft, sumy kontorlone, imei, full reset, faid - i nic. Czasami uda mu sie zalaczyc ale to doslownie na chwile. Wejde do menu i wisi. Aha no i zasiegu nie ma. Czasami, bez katry portafi chodzic kilka godzin ale jak wcisne jakis klawisz to wisi... Moglby mi ktos pomoc?
  • #14 568744
    Calineczka*
    Poziom 31  
    ...do CFO...uwazam, ze raczej problem masz jeszcze z hardware, nie softem, ale ten zawsze mozesz profilaktycznie zmienic.Moze masz mozliwosc wymiany COBBY na nowa?W 3210 to czuly element....a te latajace zasiegi...hm...ta Nokia przeszla juz tyle, ze nie wiadomo co jej pomoglo a co zaszkodzilo.Przyloz ja w czasie pracy nadajnika do jakichs glosniczkow komputerowych, radia...i porownaj z innym telefonem jak "zakloca"...da Ci to jakies pojecie o pracy nadajnika.Co Ci doradzic...na poczatek(srodek?)...znowu wygrzej do plywania cyny radio...zarowno to z konc.mocy jak i to ponizej...to nie jest za latwy telefonik...ale nie poddawaj sie:-).A do klegi Xbaja-poczytaj tego posta-to takze dotyczy Ciebie...najpierw soft-potem gorace powietrze z topnikiem(uwaga na procek)...potem ew. podnoszenie do gory scalakow i ogladanie lutow...etc....
  • #15 568857
    dziur
    Poziom 32  
    napewno do płytki. Teraz tak: resety - wina głównie oscyatora 26Mhz lub nadajnika.
    Z kolei po twoich zabiegach masz teraz brak TX - spróbuj rowniez od w/w dwoch elementów.
  • #16 569001
    xbaj
    Poziom 20  
    Mam jeszcze takie jedno prymitywne pytanie (jestem poczatkujacym): czy po wylutowaniu scalakow da sie jakos je wlutowac bez stawiania kulek przy pomocy tych matryc. Ile cos takiego kosztuje i gdzie moge to kupic? A co do topnika - jakiego uzywacie?
  • #17 569183
    Calineczka*
    Poziom 31  
    witaj...nie ma prymitywnych pytan-sa tylko takie odpowiedzi:-)
    Mozna postawic taki scalaczek bez stawiania nowych kulek...o ile jest to ten scalak ktorego podnosiles-z tej plytki...albo o ile kulki sa w miare rowne...zarowno na plytce jak i na scalaku.Jesli masz scalaka z innej plyty i sa na nim kuleczki-male bo male ale sa, a na plycie kulki sa rozne...mozesz wszystkie sciagnac grotem lutownicy-na tych tylko ze scalaka tez da sie postawic.Najwazniejsza jest precyzja-zeby posdtawic dokladnie w to samo miejsce...no i uzywaj topmnika, nawet zwyklej pasty Cynel-1 bodajze-rewelka jak dla mnie.Zdarzalo mi sie nawet sciagac cyne lutownica ze scalaka i z plyty i stawiac na takich resztkach...ale to trudno....Co do zakupow-moze ktos inny doradzi, ja kupowalem min. na www.gsm-technoloy.com Powodzenia!
  • #18 569793
    Zaworek
    Poziom 21  
    Ocena: 21
    dziur napisał:
    napewno do płytki. Teraz tak: resety - wina głównie oscyatora 26Mhz lub nadajnika.
    Z kolei po twoich zabiegach masz teraz brak TX - spróbuj rowniez od w/w dwoch elementów.

co ma tor nadawczy do resetowania się oprogramowania ? wyłączać się może ale nie resetować, zegar 26Mhz owszem, dołożyłbym do tego Hagara (to w nim jest dzielnik 26MHz/2 czyli 13MHz, które jest wykorzystywane do pracy procesora MAD), poza tym tak jak już niektórzy wspominali "czarne pola" pod układami uBGA, wygrzewanie zazwyczaj nie skutkuje, należy układ wylutować i doprowadzić do porządku pola lutownicze !
  • #19 570098
    dziur
    Poziom 32  
    tor nadawczy ma wiele wspolnego z resetowaniem, gdyż to własnie on najbardziej obciąza zasilacz, a poza tym resety sa SW i HW w jego przypadku raczej to drugie. Uszkodzenie nadajnika objawia sie w : zasiag na 7s, power Off podczas logowania, zwora, oraz resety przy logowaniu. W nokii to nie problem bo nadajnik jest jeden natomiast w np motce V50 sa 2 i trzeba wywalac po kolei zeby sie przekonac ktory kisi. Nie no Zaworek bajek bym tu nie pisał wierz mi.Pozdro.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Nokia 3310, który samoczynnie się zawiesza, wyłącza i czasami nie można go ponownie włączyć. Po rozebraniu i wyczyszczeniu płyty głównej oraz poprawieniu lutów problem częściowo ustąpił, jednak zawieszanie występuje nieregularnie. Na płycie znaleziono kondensator C247 z lekkim wybrzuszeniem, co może wskazywać na jego uszkodzenie. Próby wygrzewania płyty głównej palnikiem gazowym lub hot airem przyniosły krótkotrwałą poprawę, ale problem powraca. Wgrywanie nowego oprogramowania (softu), resetowanie i ustawianie IMEI nie rozwiązało problemu. Wskazano na możliwe zimne luty pod układami COB i COBB, które należy przelutować lub wymienić. Problemy z zasięgiem i nadajnikiem mogą być powiązane z uszkodzeniem elementów takich jak oscylator 26 MHz, nadajnik lub układy cyfrowe. Zalecane jest dokładne oczyszczenie i przelutowanie pól lutowniczych pod układami, a także ewentualna wymiana uszkodzonych scalaków. Dyskusja porusza także kwestie technik lutowania, stosowania topnika i metod naprawy BGA bez wymiany kulek lutowniczych. Wskazano, że problem może mieć podłoże sprzętowe, a nie programowe, a uszkodzenia nadajnika mogą powodować resetowanie i wyłączanie się telefonu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA