logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć grzejnik 230V z termostatem i czujnikiem temperatury?

pawel16 02 Lis 2008 16:31 5545 5
REKLAMA
  • #1 5693797
    pawel16
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam. Zamierzam podłączyć grzejnik elektryczny przez czasowy wyłącznik napięcia i całość pod czujnik temperatury na zewnątrz. Chodzi mi o to aby ogrzać garaż podczas spadków temperatury i aby grzejnik nie chodził 24h na dobę. Wystarczy temperatura 5°C aby nie zamarzła woda. Jak podłączyć czasowy to wiem. ale jak skompletować to z jakimś termostatem i czujnikiem najlepiej na 230V. Gdzie można takie termostaty z czujnikami na 230 nabyć. Proszę o porady i z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 5693936
    Marcinzabrze
    Poziom 17  
    Ocena: 42
    Ale czujnik temperatury nie jest ci przeciez potrzebny na zewnatrz?? Potrzebny jest wewnatrz i wtedy termostat bedzie wylączał napięcie jeśli będzie powyżej 5 stopni a jeśli poniżej to będzie załączał napięcie. Są gotowe takie urządzonka tzw mikroprocesorowy czujnik który przy danej temp włącza i wyłącza napięcie na podpiętym urządzeniu.Są one na 230V. Tylko będziesz musiał jakiś stycznik dołożyć bo takie urządzenie jak grzejnik bierze przynajmniej te 2kW więc czujnik tego może nie wytrzymać.
  • REKLAMA
  • #3 5694005
    Dioda52
    Poziom 27  
    Ocena: 313
    Sa gotowe termostaty o bezposrednim napieciu zasiania 230V. Sa stosowane do grzejnikow panelowych mocowanych na scianie.Wystepuja dwa typy jeden do mocowania wewnatrz, a drugi do mocowania na scianie w puszce z dokladnoscia do 1 stopnia cejslusza.Konstrukcja wewnetrzna oparta jest na bimmetalu.Nie posiada zadnej wewnatrz elektroniki, a prad max to 20A.
  • REKLAMA
  • #4 5694055
    pawel16
    Poziom 10  
    Masz rację z czujnikiem na zewnątrz. Znalazłem coś takiego: ES-10.
    Poproszę jakiś schemat może być odręczny ponieważ jestem samoukiem i to jest dla mnie duża pomoc.

Dodano po 6 [minuty]:

nie znam mocy grzejnika ale czy w połączeniu z czasowym będzie to działać?
    Chodzi mi czy nie będzie się za bardzo grzać i czy muszę pomyśleć o jakimś zabezpieczeniu czy zwykłe garażowe wystarczy.
  • REKLAMA
  • #5 5697276
    Marcinzabrze
    Poziom 17  
    Ocena: 42
    zależy jakie masz zabezpieczenie w tym garażu?? Jaki bezpiecznik? Ile amperowy? Sama wymiana bezpiecznika nie może być ponieważ najpierw trzeba zmienić instalacje a potem można ZWIĘKSZYĆ BEZPIECZNIK. Na grzrjniku pisze napewno jaka jest moc. Odszukaj tabliczkę znamionowa i tam będzie napisane np. 2200W lub np.2KW bądz ina wartość. A z tym grzaniem to chodzi Ci o co konkretnie?
    I w sumie to po co chcesz montowac ten czasowy?? A jak będzie ostra zima to on wyłączy Ci grzejnik i wtedy woda i tak i tak Ci zamarznie... Więc proponowałbym ten czujnik temperatury dać w pobliżu rur, ustawić np na 8 stopni i jak trzeba to włączy ogrzewanie tak długo aż uzyska temperature 8 stopni.
    Druga sprawa to zależy jaki wielki jest ten garaz? ocieplony? oddalony sam stoi na jakimś przewiewnym miejscu?? Bo jeśli bedzie on duży, nieocieplony, narazony na szybki spadek temperatury to go nigdy nie ogrzejesz takim grzejnikiem w ostrej zimie... a za prąd się nie wypłacisz....
  • #6 5717097
    pawel16
    Poziom 10  
    instalacja jest nowa i jest już tam grzejnik 4kw ale bez wentylatora tz piec akumulacujny. Chcę dać grzejnik z obiegiem powietrza o mocy regulowanej do 2kw. Garaż jest 7x5 i stoi w nim auto strażackie i do puki nie rowiążemy jakiegoś tańszego rozwiązania lub nie dają nam nowych grzejników to trzeba chodzić 2x dziennie do straży włączać i wyłączać dlatego szukam taniego rozwiązania z czujnikiem. Czasowy już mam muszę jeszcze poszukać czujnika na 230v.
REKLAMA