logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie wzmacniacze audio zbudować na transformatorze 17V symetrycznym?

opel2111 03 Lis 2008 19:51 1242 11
REKLAMA
  • #1 5698070
    opel2111
    Poziom 20  
    Ocena: 97
    Witam! Posiadam transformator symetryczny (tak mi się wydaje, gdyż posiada on 4 kable po stronie uzwojenia wtórnego). Na 2 kablach jest już zrobiony mostek prostowniczy i daje to napięcie 17V. Myślę o wykonaniu zasilacza symetrycznego i tu moje pytanie, do czego go wykorzystać? Myślę o jakimś wzmacniaczu audio, tylko jaki najlepszy na takie napięcie? A może jakiś inny pomysł na jego wykorzystanie? Czekam na w miarę proste propozycje.
    Pozdro!
  • REKLAMA
  • #2 5698120
    Driver-
    Poziom 38  
    Ocena: 184
    :?: Prąd 17V :?: To raczej napięcie 17V. A co z drugim uzwojeniem ma jakieś napięcie. Jaka jest moc transformatora, albo jaki typ :?: Wybacz ale nikt jasnowidzem nie jest, a jeśli nawet jakiś jest, to narazie się nie ujawnił :)
  • #3 5698125
    WMichał
    Poziom 32  
    Ocena: 136
    Na początek może podaj co to za transformator, model, typ, jakieś informacje o nim to sie sprawdzi co on bedzię mógł.
  • REKLAMA
  • #4 5698218
    opel2111
    Poziom 20  
    Na drugim uzwojeniu NAPIĘCIE coś koło 12V zmiennego oczywiście ;P nie pamiętam dokładnie, jutro zmierzę. Na transformatorze jest napisane tylko PT-3118F-1. Typ, to przepraszam nie znam się, ale to taka metalowa kostka a w środku uzwojenia. Na razie na tym jednym uzwojeniu z mostkiem pracuje wzmak na tda1554q i sprawuje się całkiem nieźle, lecz chciałbym ten transformator w pełni wykorzystać (2 uzwojenia)
  • REKLAMA
  • #5 5708869
    opel2111
    Poziom 20  
    No i nikt mi już nie odpowiedział i temat poleciał daaaleko w dół :( naprawdę nie wiecie jak najlepiej wykorzystać mój transformatorek? Jestem początkujący i chcę poćwiczyć budowę jakiś prostych urządzonek, aby powiększać swoją wiedzę przez praktykę :D Proszę o sugestie
  • REKLAMA
  • #6 5711285
    Kosur
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    najlepiej to zbuduj zasilacz regulowany. Możesz zrobić to tak, że połączysz dwa uzwojenia i będziesz miał 0 - 29V, albo każde uzwojenie osobno i wtedy będziesz miał zasilacz z dwoma regulowanymi wyjściami ( 0 - 12V, 0 - 17V ).
    Napisz jeszcze jaką ma wydajność prądową ( czyli ampery )
  • #7 5712091
    opel2111
    Poziom 20  
    Kosur napisał:
    zasilacz z dwoma regulowanymi wyjściami ( 0 - 12V, 0 - 17V ).

ale to drugie wyjście ma napięcie 12V prądu zmiennego, czyli po wyprostowaniu powinno też dać coś koło 17V, tak?
  • #8 5712661
    Skunks
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Skoro ma 17 V na tym jednym uzwojeniu to zostaw na nim ten wzmacniacz a na te 12 V podłącz mały halogenek do oświetlania całego tego trafa żebyś dobrze widział kiedy Ci z niego pójdą dymy bo go przeciążysz.Sorry za złośliwości ale dalej nie napisałeś co tak właściwie zamierzasz>Wzmacniacz zostanie czy nie.To jest oryginalne jego zastosowanie czy już samoróbka bo nie wiadomo czy jest zapas mocy na jakieś dodatki itd. :))

Dodano po 2 [minuty]:

Zastosowań jest bardzo dużo i głównie to zasilacze.Już padła sugestia z zasilaczem uniwersalnym więc możesz go mieć do wielu zastosowań:)
  • #9 5714126
    opel2111
    Poziom 20  
    Skunks napisał:
    Wzmacniacz zostanie czy nie.

nie.
    Jeśli na obu uzwojeniach po wyprostowaniu byłoby 17V to może zasilacz symetryczny do jakiegoś wzmacniacza. No właśnie, jakiego? Który byłby najodpowiedniejszy na zasilanie +-17V?
  • #10 5714216
    weron12
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    tda2030 i inne z tej serii
  • #11 5715424
    Kosur
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    Zmierz jeszcze raz ile volt dają ci te uzwojenia ale teraz mierz przy samej du.. czyli bez żadnych mostków, kondensatorów itp. Jeśli chcesz zajmować się elektroniką to przyda ci się zasilacz regulowany, ale jeśli to chodzi tylko o zasilanie wzmacniacza, to zrób po prostu zasilacz symetryczny albo jaki ci tam trzeba. Zazwyczaj wzmacniacze o większej mocy są zasilane symetrycznie.
  • #12 5715527
    WMichał
    Poziom 32  
    Ocena: 136
    Aby myśleć o wzmacniaczu to by trzeba znać jaki dokładnie daje prąd transformator, bo bez tego to co w ciemno.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadany transformator symetryczny z dwoma uzwojeniami wtórnymi (około 17V i 12V AC) jest wykorzystywany do zasilania wzmacniacza audio na układzie TDA1554Q. Autor pyta o propozycje prostych wzmacniaczy audio lub innych zastosowań dla zasilacza symetrycznego o napięciu około ±17V. W dyskusji podkreślono konieczność poznania mocy i prądu transformatora, aby dobrać odpowiedni układ. Sugerowano budowę zasilacza regulowanego symetrycznego, który można wykorzystać do różnych urządzeń. Jako przykładowy wzmacniacz na zasilanie ±17V wskazano układ TDA2030 i inne z tej serii. Podkreślono, że wzmacniacze o większej mocy zwykle wymagają zasilania symetrycznego. Zalecane jest dokładne pomiar napięć na uzwojeniach bez obciążenia oraz określenie wydajności prądowej transformatora przed wyborem wzmacniacza lub innego zastosowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA