Dzień dobry
Mój junkers zw20ke (rok 1999, piec CO 2 funkcyjny)
zaczął popuszczać od ok 2-3mcy wodę prawdopodobnie z zespołu wodnego
(wiedza na podstawie analizy podobnych postów z forum)
(podobny problem https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2571831.html )
Uważnie przestudiowałem forum ale potrzebne mi jest jeszcze trochę info więc pozwoliłem sobie założyć nowy wątek.
Co należy zrobić żeby woda przestała ciec z zaznaczonego miejsca - czerwone kółka na zdjęciu pieca?
- Wymienić np. membranę, która jak myślę powinna znajdować się pomiędzy zespołem wodnym i zespołem gazowym?
- Wymienić pokrywę zespołu wodnego z trzpieniem?
Proszę o pomoc + w tym poradę jak i w jakiej kolejności należałoby dokonać demontażu elementów piecyka i jeżeli to możliwe to numery katalogowe części bym mógł je zamówić w sklepie/serwisie.
Podejrzewam, że wszystkie śruby będą skorodowane/zakamienione.
Naprawę chcę wykonać sam ponieważ, czynności nie będą wchodziły na zakres układu gazowego - więc nie powinno być zagrożenia dla bezpieczeństwa.
Cena serwisu (Wawa) + części mogłaby być porównywalna z wartością pieca.
Z góry dziękuję za pomoc.
Mój junkers zw20ke (rok 1999, piec CO 2 funkcyjny)
zaczął popuszczać od ok 2-3mcy wodę prawdopodobnie z zespołu wodnego
(wiedza na podstawie analizy podobnych postów z forum)
(podobny problem https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2571831.html )
Uważnie przestudiowałem forum ale potrzebne mi jest jeszcze trochę info więc pozwoliłem sobie założyć nowy wątek.
Co należy zrobić żeby woda przestała ciec z zaznaczonego miejsca - czerwone kółka na zdjęciu pieca?
- Wymienić np. membranę, która jak myślę powinna znajdować się pomiędzy zespołem wodnym i zespołem gazowym?
- Wymienić pokrywę zespołu wodnego z trzpieniem?
Proszę o pomoc + w tym poradę jak i w jakiej kolejności należałoby dokonać demontażu elementów piecyka i jeżeli to możliwe to numery katalogowe części bym mógł je zamówić w sklepie/serwisie.
Podejrzewam, że wszystkie śruby będą skorodowane/zakamienione.
Naprawę chcę wykonać sam ponieważ, czynności nie będą wchodziły na zakres układu gazowego - więc nie powinno być zagrożenia dla bezpieczeństwa.
Cena serwisu (Wawa) + części mogłaby być porównywalna z wartością pieca.
Z góry dziękuję za pomoc.