logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Epson Stylus DX 3800 - brak czarnego tuszu po wymianie na zamienniki

snafi 06 Lis 2008 17:11 9664 20
REKLAMA
  • #1 5708333
    snafi
    Poziom 10  
    No niestety i mam problem ze swoją drukarką. Co najmniej 3 lata korzystałem bez zarzutu, od początku jadąc na zamiennikach.
    Po krótce, jak zaszedł problem:
    skończył się tusz, nabyłem nowy innej firmy niż zazwyczaj, doładował tusz do głowicy, wydrukował moze jedną ston i zastrajkował, kupiłem więc nowy tusz firmy, którą używam najczęściej, wydrukował chuba kilka stron i znów klapa. O co chodzi?
    Na teście dysz drukuje wszystkie kolory, poza czarnym. Zmiana tuszu nic nie daje, po czyszczeniu głowic wskazuje, że ten prawie nowy tusz czarny już jest pusty. Głowica niby chodzi bez zarzutu, choć nie wiem czy teraz przy naciskaniu przycisku z kropelką porusza się jakby skokowo do pozycji, w której mozna wymienić tusz.
    Co uważacie że jej dolega wg mojego opisu?
  • REKLAMA
  • #2 5708491
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Przed tymi problemami był wymieniany tylko pojemnik z czarnym tuszem, czy również inne kolory?
  • #3 5711573
    maniek1987y
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Spróbuj założyć oryginał, możliwe że oryginalny tusz przepcha najprawdopodobniej zatkane dysze w głowicy.
  • #4 5734355
    snafi
    Poziom 10  
    Do konmaja: Przed problemami wymieniłem tylko czarny tusz.

Zastanawiam się nad podpowiedzią mańka, czy jest szansa, ze oryginalny tusz przepcha dyszę czrnego, o ile właśnie o taki problem chodzi w mojej drukarce.
  • REKLAMA
  • #5 5734399
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ja bym podejrzewał, że przytkany jest wężyk pompki od tuszu i słabo ciągnie tusz do głowicy, a po wymianie pojemnika część głowicy od tego koloru ma skłonność do zapowietrzania się. Gdyby ta część głowicy była zatkana, to w ogóle nic by nie drukowało na czarno.
  • REKLAMA
  • #6 5736903
    maniek1987y
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Osobiście miałem kilka przypadków, że złej jakości zamiennik zatkał dysze, a te pierwsze strony to pozostałość po tym wymienianym zamienniku. Więc tak jak mówię w kilku moich przypadkach zamontowanie org tuszu pomogło.
  • #7 5737000
    konmaj
    Spec od drukarek
    Bardzo możliwe, że oryginalny tusz zawiera jakąś domieszkę zapobiegającą zasychaniu, mogącą też rozrzedzić i wypłukać z głowicy zaschnięty zamiennik.
  • #8 5737162
    snafi
    Poziom 10  
    Może na początek spróbuję z tym oryginalnym tuszem, skoro maniek praktykował to z powodzeniem. W sumie najprostszy sposób uzdrowienia drukarki, najmniej inwazyjny, ale pewnie trochę kosztowniejszy. Prostota tego rozwiązania jednak kusi.
  • #9 5769468
    snafi
    Poziom 10  
    Założyłem oryginalny tusz i zaczęła drukować. Pomogło.

Myśle jednak, że nie chodziło o odczynniki oryginalnego tuszu, które pomogły rozpuścić zaschnięty tusz w dyszy, choc tego nie wykluczam.

Wydaje mi się raczej, zgodnie z sugestią sprzedawcy tuszy, ze zadziałał oryginalny układ scalony epsona na kartridżu. Sprzedwca wspomniał, że zdarza się, że drukarki nie akceptują zamienników i należy zresetować ich styki (miejsca w karetce, gdzie przyłącza się tusze). Resetuje się je za pomocą urządzenia elektronicznego, które można niedrogo kupić. Do każdej marki drukarek są adekwatne resetery.
    Co o takim wytłumaczeniu mojego problemu sądzicie? Pozdro.
  • #10 5769536
    konmaj
    Spec od drukarek
    Jeśli chodzi o zamienniki, to nie wydaje mi się, żeby ten problem był spowodowany przez ich czipy - w takim przypadku drukarka raczej nie rozpoznałaby zamiennika i zablokowała się (świecąca czerwona lampka i brak reakcji na komendy).
  • #11 6613352
    snafi
    Poziom 10  
    Z perspektywy czasu przychylam się do podpowiedzi mańka, ze poprostu oryginalny tusz chyba dzięki swym odczynnikom chemicznym przepchnął pozostałości niefortunnego zamiennika.

Do konmaja: Co do reseterów, wydaje mi się, że moga byc pomocne do całkowitego wykorzystania pojemniczków z tuszem. Zazwyczaj moja drukarka domaga się nowego tuszu, a gdy wyjmuję stary, jest on czasami niemal do połowy pełny. Strasznie mnie wkurza takie marnotrawstwo.

Wydaje mi się, ze drukarka zaprogramowana jest w chipie na określoną ilośc tuszu w oryginale. Gdy masz zamiennik, który tuszu moze miec 2 razy więcej, drukarka według polecenia odrzuca go, kiedy ten ma tusz. I chyba tu by sie przydał taki reseter chipa.

Nie wiem tylko czy resetuje się chip w drukarce, czy w tuszu, o ile tam takowy jest?
  • #12 6613725
    wshk
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Resetujesz chip w tuszu. W przypadku dx3800 wystarczy ci ten tanszy rester za kilka zlotych(ten za dwadziescia-parez-zlotych jest wymagany przy nowszych tuszach)
  • #13 6692546
    dasha
    Poziom 1  
    Witam:)
    Mam taki sam problem jak Snafi, na początku gdy wymieniałam tusze na zamienniki wszystko działało a teraz coś świruje i nie chce drukować na czarno i w ogóle na żaden kolor:/ tylko boje się że jak włożę wszystkie oryginalne tusze to nadal nie będzie drukować:(
  • REKLAMA
  • #14 6692689
    konmaj
    Spec od drukarek
    Taki zanik wydruku może być spowodowany przez to, że wężyk pompki zatkał się zaschniętym tuszem i tusz z pojemników nie dochodzi do głowicy - to się dość często zdarza w Epsonach.
  • #15 6704428
    snafi
    Poziom 10  
    do dashy: Może rozwiązaniem będzie użycie tylko jednego oryginalnego tuszu - czarnego. Przy drukowaniu wybierasz opcję - stosuj tylko czarny. Wydaje mi się, że przy czarno-białym wydruku drukarka pobiera w śladowych ilościach również kolory, ale może uda Ci się drukować przy pomocy tego jednego tuszu, tym samym nie ryzykujesz wysokiego kosztu.

Po moim przypadku, czuję, że taka kuracja może pomóc także Twojej drukarce.
    Myślę, że konmaj ma rację, że przysycha tusz zamienników w wężykach i działa nam na nerwy chwilową niewzruszonością.
  • #16 6931597
    lykonus
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    witam
    Mam podobny problem tylko że mi nie drukuje żółtego.na tym samym tuszu drukowałem jakiś czas temu i było wszystko w porzątku. A teraz nie chce drukować. Nawet na wydruku testu wydruku nie ma żółtego paska.
  • #17 6941338
    konmaj
    Spec od drukarek
    Czy pozostałe kolory normalnie drukują i czy ten żółty przestał może drukować po wymianie pojemnika na nowy? Miałem raz taką sytuację z DX4850 - po założeniu nowych pojemników przestał drukować żółty, pomogło dopiero założenie inne nowego żółtego pojemnika, poprzedni okazał się jakiś "trefny" i do dysz od żółtej barwy zamiast tuszu było pompowane powietrze.
  • #18 6944497
    lykonus
    Poziom 9  
    Pozostałe kolory drukują normalnie. Pojemnik z żółtym nie był wymieniany.
  • #19 6944670
    konmaj
    Spec od drukarek
    Jeśli pozostałe kolory drukują normalnie, to raczej wyklucza problem z pompką tuszu. Proponowałbym przede wszystkim zamienić żółty pojemnik na nowy - możliwe, że było w nim mniej tuszu, niż wskazuje odczyt czipa lub coś się zatkało. Kolejnymi powodami takiego problemu mogą być: zatkany kanalik od żółtego tuszu w głowicy (dobrze byłoby przepłukać go przy pomocy strzykawki i gumowego wężyka płynem udrażniającym), najmniej prawdopodobne jest uszkodzenie zespołu dysz od tego koloru w głowicy czy też taśmy łączącej głowicę z elektroniką.
  • #20 6944912
    lykonus
    Poziom 9  
    Dziękuję za odpowiedz
    Jestem totalnym laikiem w tego typu sprawach i boję się sam rozkręcać grzebać w jakiś urządzeniach, są jakieś schematy pokazujące gdzie jest ten kanalik w głowicy, albo opisy jak to zrobić??
  • #21 6945283
    konmaj
    Spec od drukarek
    Proszę poszukać postów o udrażnianiu głowic w Epsonach - było już ich trochę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy drukarki Epson Stylus DX 3800, która po wymianie czarnego tuszu na zamienniki przestała drukować czarny kolor, mimo że test dysz wskazuje na obecność tuszu w innych kolorach. Zamienniki tuszu powodowały szybkie zasychanie i blokowanie dysz, co skutkowało brakiem wydruku czarnego tuszu oraz fałszywym wskazaniem pustego pojemnika. Rozwiązaniem okazało się użycie oryginalnego tuszu Epson, który dzięki zawartości specjalnych odczynników chemicznych mógł rozpuścić zaschnięte resztki zamiennika i udrożnić dysze. Dodatkowo zasugerowano, że oryginalny chip w kartridżu może być rozpoznawany przez drukarkę, a zamienniki mogą wymagać resetera chipów, aby drukarka je zaakceptowała i poprawnie odczytywała poziom tuszu. Wskazano również na możliwość zatkania wężyka pompki tuszu, co utrudnia dopływ tuszu do głowicy, oraz na konieczność czyszczenia i ewentualnego przepłukania kanalików głowicy. W przypadku innych kolorów, np. żółtego, podobne problemy mogą wynikać z uszkodzenia pojemnika lub zatkania dysz. Zalecane jest stosowanie oryginalnych tuszów lub resetowanie chipów zamienników oraz regularne czyszczenie głowicy i wężyka pompki, aby zapobiegać zasychaniu tuszu i utracie jakości wydruku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA