logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Epson DX8400 - brak druku po wymianie czarnego tuszu, co robić?

coifee 28 Lis 2011 20:47 2646 7
REKLAMA
  • #1 10194577
    coifee
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam,

mam problem z opisaną drukarką. Dzisiaj po wydrukowaniu 3 stron dalsza część tekstu była drukowana co mniej więcej 3 linijki, każda ucięta do połowy, aż wreszcie czarny tusz zanikł. Wymieniłam pojemnik na nowy i teraz po drukowaniu kartka jest cały czas biała. Jaki może być powód tego zjawiska? Dodam, że drukarka jest używana przynajmniej raz na tydzień, szczególnie czarny tusz.
  • REKLAMA
  • #2 10195009
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1530
    Tusze oryginalne czy zamienniki? Zrób czyszczenie głowicy. Jeśli nie pomoże to należy spróbować udrożnić głowicę. Metody opisane na forum.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 10195135
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    coifee napisał:
    Wymieniłam pojemnik na nowy i teraz po drukowaniu kartka jest cały czas biała.

To znaczy, że nie drukuje żaden z 4 kolorów czy też nie ma tylko czarnego?
  • REKLAMA
  • #4 10195968
    coifee
    Poziom 9  
    Używam zamienników, ale nie było problemów wcześniej.
    Głowicę czyściłam, na wydruku testowym pozostałe 3 kolory są.
    Przy wydruku innego dokumentu 1/3 tekstu "była biała" reszta wydrukowana niebieskim tuszem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 10196995
    konmaj
    Spec od drukarek
    Czyli wygląda na to, że z innymi kolorami też są pewne problemy - podejrzewałbym zatem, że szwankuje pompka tuszu, a konkretnie jej wężyk może być częściowo zapchany zaschniętym tuszem. Czasem w następstwie tego wężyk ten odczepia się z zamocowania i wydruk zanika całkowicie mimo pełnych pojemników i drożnej głowicy. To częsta przypadłość drukarek tej firmy, jeśli nawet są regularnie używane i drukują tuszem dobrej jakości.
  • #6 10198731
    coifee
    Poziom 9  
    A gdzie dokładnie znajduje się ten wężyk? Można do niego dotrzeć bez rozkładania drukarki na części pierwsze?
  • #7 10198770
    konmaj
    Spec od drukarek
    Niestety nie - bez rozbiórki się nie obejdzie.
  • #8 10198855
    coifee
    Poziom 9  
    Dziękuję za odpowiedzi niedługo spróbuję rozkręcić drukarkę i mam nadzieję, że mi się uda.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z drukarką Epson DX8400, która przestała drukować czarnym tuszem po jego wymianie. Po wydrukowaniu kilku stron, tekst był ucięty, a po wymianie tuszu kartki pozostały białe. Użytkownik stosuje tusze zamienniki, a po czyszczeniu głowicy inne kolory działają, co sugeruje problem z pompką tuszu lub zatyczką wężyków. Użytkownik pyta o dostęp do wężyków, na co odpowiada, że wymaga to rozbiórki drukarki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA