logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Epson DX3800 - szybkie zużycie tuszu po zmianie na nieoryginalny wkład

Bojar 14 Gru 2006 21:30 1911 2
REKLAMA
  • #1 3331980
    Bojar
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam:)
    Mam problem ze swoją drukarką dziś kupiłem tusze do niej nie są orginalne sprzedawca w sklepie zapewniał kieyś że na tych tuszach nie utrace gwarancji więc działałałem na nich. Jednak pobierała za dużo czarnego więc kupiłem wkład kuóry można doładowywać ale z wkładem jest jakiś problem bo łąduje tusz tak jak było napisane w instrukcji czyli 13-15ml <w orgnalnych jest 13ml>tylko po wydrukowaniu 2-5 kartek tuszu nie ma. Problemem jest jeszcze to, że nawet jak drukuje czarnym tuszem nie wiem czemu zjada kolorowy. Czy to jest jakaś wada fabryczna? prosze o pomoc. A i nie mam juz gwarancji, straciłem ją jak wsadziłem kadridza z możliwości ładowania.

Dodano po 40 [minuty]:

Kolega przesłął mi link z innego forum gdzie był opisany podobny przypadek ponoć to wina nieorginalnego tuszu. Ale tera czy jest sęs powrotu do orginalnego tuszu czy z orginalnym tuszem też tak nie będzie się dziać??
  • REKLAMA
  • #2 3332418
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 136
    Niekoniecznie, do tej drukarki wkładasz tylko pojemnik, głowica jest stała więc powrót do oryginalnego tuszu może załatwić sprawę ale zaznaczam "może" nie musi. Co do zużywania się kolorowego tuszu: drukarka co kilka stron robi sobie czyszczenie (czyli przepłukuje dysze głowic tuszem z pojemników a później czyści czoło głowicy mechanicznie), i robi to dla obu głowic więc zużywa wszystkie tusze.. Z drukarkami atramentowymi jest tak że nawet jeśli nic nie wydrukujesz a tylko włączasz i wyłączasz drukarkę (z zachowaniem pewnego odstępu czasu) to po kilkudziesięciu takich próbach będziesz miał puste kałamarze.

I to co opisuje wyżej to nie jest wada fabryczna tylko założenie konstrukcyjne. Ten rodzaj drukarek tak ma i na to nic nie poradzisz .. na oryginalnych tuszach ten efekt może być po prostu mniejszy ale na pewno będzie. Z napełnianymi lub nieoryginalnymi tuszami może też być efekt "samoistnego" wypływania tuszu (szczególnie w ponownie napełnianych), przy przestojach drukarki. i na to nie bardzo możesz coś poradzić.

PS "sęs" ?? no proszę Cię, na forum zainstalowany jest moduł sprawdzania pisowni, dla tych którym nie chce się zaglądać do słownika.
  • #3 3564617
    Bojar
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Kupiłem resetera na allegro i doładowuje tylko czarny tusz aczkolwiek po zresetowaniu tuszu kolorowego jakoś pojawia się on wiem, że on może być w głowicy a drukarka myśli że w pojemnikach. Zamykam temat.
REKLAMA