logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

akumulator midac 12 V,55 Ah,ubywa elektrolit z 1 celi

daniel i olek 06 Lis 2008 21:52 5011 6
  • #1 5709832
    daniel i olek
    Poziom 12  
    Ocena: 49
    kupiłem niedawno,tj. 6 mcy temu nowy aku do mojej corsy i zauwazyłem ,że teraz trochę słabiej kręci rozrusznik,sprawdziłem cele w aku i..w skrajnej było praktycznie 0 elektrolitu,uzupełniłem wodą destylowaną i pojeździłem na drugi dzien obadałem i poziom ok,naładowanie też ok (areometr),prąd łądowania praktycznie stały na róznych obrotach tj. 14.4 V,po 1 mcu znów słabiej kręci i..ta sama cela pusta-nie ma sladów wycieku,jest na gwarancji ale,,,czy to ma sens?
  • #2 5709909
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4418
    Ma . Wymienią.
  • #3 5709992
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 5769177
    daniel i olek
    Poziom 12  
    sprawa chyba wyjaśniona-jest wyciek przez ....obudowę,no i kłopot bo reklamacja nie obowiązuje gdy uszkodzenie jest mechaniczne,tyle ,ze na aku nie ma sladu po zadziałaniu "fizycznym" na niego
  • #5 5769208
    spektra
    Poziom 18  
    Ocena: 60
    Mimo to reklamuj. Nie ma śladów mechanicznego uszkodzenia, to oznaczało by w fazie produkcji akumulator został żle został zgrzanym. To wada produkcyjna no i podstawa do podstawa wymiany.
    A tak na przyszłość - opłaca się dołożyć parę złotych i kupić dobry markowy akumulator niźli np. pchać w zimie auto. Sam od kilku lat używam akumulator VARTA i jeszce mnie nigdy nie zawiódł. Pierwszy po 5 latach użytkowania z dnia na dzień padł, ładowanie nic nie pomogło. Kupiłem drugi taki sam i po kłopotach.
    Poczytaj : http://www.varta-automotive.com i dobierz do swojega autka.

Pozdrawiam
  • #6 6006545
    Hero
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    kupiłem akumulator MIDAC nie dosc ze drogi to był bez elektrolitu po 2 tyg.akumulator padł w opisie serwisowym napisał (fachowiec) ze z winy uzytkowania !! to skandal.akumulator pracował w omega B
    Nie polecam tej firmy
  • #7 6472875
    daniel i olek
    Poziom 12  
    wymieniono na gwarancji,no ale trwało to troszkę ,teraz ok,temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił 6 miesięcy temu akumulator Midac 12 V, 55 Ah do Opla Corsy, który zaczął słabiej kręcić rozrusznikiem. Po sprawdzeniu poziomu elektrolitu okazało się, że jedna cela była prawie sucha. Po uzupełnieniu wodą destylowaną i naładowaniu akumulatora problem powrócił po miesiącu – ta sama cela była pusta, bez widocznych śladów wycieku. Producent odrzucił reklamację z powodu rzekomego uszkodzenia mechanicznego, choć nie było na to dowodów. Inni użytkownicy wskazują, że Midac to niskiej jakości marka, porównywalna do Hyper czy Five Star, i zalecają zakup markowych akumulatorów, np. VARTA, które cechują się większą niezawodnością. Ostatecznie akumulator został wymieniony na gwarancji, choć proces reklamacji trwał długo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA