logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic NV-G7EE - schemat zasilacza, dioda sterująca i tranzystor zwiera

Mateusz 22 Lut 2002 15:17 3136 4
REKLAMA
  • #1 4759
    Mateusz
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Spalił się zasilacz,jakaś dioda sterująca tranzystorem uległa przepaleniu i nie ma możliwości odczytu jej symbolu.Tranzystor też zwiera.Uratowałby mnie schemat tego zasilacza.Lubię się pogłowić nad problemem.

[ Ta wiadomość została zmieniona przez: mateusz dnia 2002-01-27 14:23 ]
  • REKLAMA
  • #2 5627
    tomwoj
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    schemat niekoniecznie ci pomoże (nie mam go akurat),przede wszystkim jest to mniej więcej klasyczna przetwornica więc można podejść do niej "stndardowo dla przetwornic" proponuję sprawdzić na początek elektrolity, diodę zastosować jak w innych przetwornicach i dopiero na końcu wymieniać półprzewodniki (to są tylko rady przy braku schematów)
  • REKLAMA
  • #3 6118
    Mateusz
    Poziom 16  
    Dzięki Tomwoj.Dioda jest Zenera i nie znam jej napięcia!Półprzewodniki bym wymienił tylko nie wiem co to za tranzystory!?Spalone wylutowałem i po kilku miesiącach się zgubiły :smile:.Myślę, że jednak poratuje mnie tylko schemat.Dzięki.
  • REKLAMA
  • #4 7249
    Mateusz
    Poziom 16  
    Nie wierzę, żeby nikt nie znał tego zasilacza.Napewno któryś z superserwisantów spotkał się z tym sprzętem.Może zasilacz jest identyczny w innym Panasonicu?Proszę, bo kolega się śmieje ze mnie ,że nie umiem mu naprawić......:smile:
  • #5 1260767
    kryst85
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Akurat mam te video tranzystorki to w miejscu Q1101- A684 , Q1102- D1275 a diody maja oznaczenia w miejscu D1105- Pomarańczowy i czarny pasek a druga D1101- Brazowy i pomarańczowy.
REKLAMA