logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta indukcyjna Whirlpool AKM 989 po właczeniu wysadza kork

makitta 08 Lis 2008 00:22 5164 9
REKLAMA
  • #1 5713791
    makitta
    Poziom 10  
    Witam
    Mam problem z moja kuchenka jak w tytule wysadza korki w calym mieszkaniu po wlaczeniu ktorego kolwiek z pol. Wczesniej przez 2 lata bezawaryjna niestety skonczyla sie mi gwarancja. ktos moze sie z taka usterka spotkal?? szukam dobrego serwisu ktory zna sie na rzeczy na terenie wroclawia bardzo prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 5716653
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1497
    makitta napisał:
    Witam
    Mam problem z moja kuchenka jak w tytule wysadza korki w calym mieszkaniu po wlaczeniu ktorego kolwiek z pol. Wczesniej przez 2 lata bezawaryjna niestety skonczyla sie mi gwarancja. ktos moze sie z taka usterka spotkal?? szukam dobrego serwisu ktory zna sie na rzeczy na terenie wroclawia bardzo prosze o pomoc

autoryzowany karta pracy jest uszkodzona >>>koszt ,ze fiu fiu czasami da się naprawic ale za daleko :cry:
  • REKLAMA
  • #3 5727342
    makitta
    Poziom 10  
    A jak można się spytać orientacyjnie o koszt takiej naprawy ??? Bo nie chce w serwisie zawalu serca dostac tak w przyblizeniu.
  • REKLAMA
  • #4 5728239
    basgol
    Poziom 23  
    Ocena: 190
    Pierwszym słowem kosztów jakie usłyszysz może byc tysiąc .. , a dalej - zależy.. Popytaj w serwisach lub wśród dobrych elektroników , może ktoś podejmie się naprawy.
  • #5 5729290
    makitta
    Poziom 10  
    Tylko jak tych dobrych fachowcow we Wrocku znalesc z drugiej strony nowa kuchenka ten sam model to wydatek 1800 zl z gwarancja 2 letnia( z pewnych przyczyn kuchenka musi wygladac tak samo) Tylko jeszcze jedna rzecz mnie nurtuje ta karta sama z siebie sie pali czy ja cos zle zrobilam
  • #6 5730924
    basgol
    Poziom 23  
    Ocena: 190
    Bez zajrzenia do środka ciężko cokolwiek ocenic.
  • REKLAMA
  • #7 5732144
    makitta
    Poziom 10  
    Oddałam do serwisu skasowali 70 zl .spytalam sie o tą część Pani spytała sie czy to to samo co moduł głowny bo jeżeli tak to koszt naprawy wyniesie 2800 plus 200 robocizny... Ja tylko jednego nie rozumiem nowiutka z gwarancja na 24 miesiace kosztuje 1900 ten sam model ... no nic czekam aż sie odezwa.. i napisze co stwierdzili
  • #8 5734667
    talent19
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    sorki że wchodzę w temat.
    mam płytę indukcyjną whirlpool też wali korki.
    przyczyną są dwa tranzystory IXYR32N60 których nie można nigdzie kupić
  • #9 5735544
    skywalker
    Poziom 22  
    Ocena: 29
    talent19 napisał:
    sorki że wchodzę w temat.
    mam płytę indukcyjną whirlpool też wali korki.
    przyczyną są dwa tranzystory IXYR32N60 których nie można nigdzie kupić

można natomiast kupić takie IGBT IXGH32N60C w sklepie TME muszę sprawdzić noty katalogowe czy są porównywalne.
  • #10 6577788
    makitta
    Poziom 10  
    w kuchence trzeba bylo wymienic generator mocy

Podsumowanie tematu

✨ Płyta indukcyjna Whirlpool AKM 989 powoduje wyłączanie bezpieczników (korków) w całym mieszkaniu po włączeniu dowolnego pola grzewczego. Problem pojawił się po zakończeniu okresu gwarancji. Uszkodzona jest karta pracy (moduł główny), której naprawa może być kosztowna – szacowany koszt to około 1000 zł lub nawet 2800 zł plus robocizna. Wymiana na nową płytę tego samego modelu kosztuje około 1800-1900 zł z dwuletnią gwarancją. Wśród możliwych przyczyn wskazano uszkodzenie tranzystorów IXYR32N60, które są trudno dostępne, jednak można je zastąpić tranzystorami IGBT IXGH32N60C dostępnymi w sklepach elektronicznych (np. TME). Ostatecznie w niektórych przypadkach konieczna była wymiana generatora mocy w kuchence. Znalezienie dobrego serwisu we Wrocławiu jest trudne, a diagnoza wymaga otwarcia urządzenia.
REKLAMA