logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować stabilizator napięcia do przetwornicy 220V?

kszwlkp 11 Lis 2008 20:01 2129 6
  • #1 5727421
    kszwlkp
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    jak skonstruowac stabilizator napiecia do przetwornicy 220V
  • #2 5729628
    mikomir
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Witam,
    Swego czasu przy budowie przetwornicy DC/DC - 24/400V stabilizację napięcia wyjściowego wykonałem za pomocą transoptora liniowego IL300. W datasheet jest podstawowa aplikacja na której bazowałem. Jako wzmacniaczy operacyjnych użyłem tanie i popularne TL082. Dla poprawienia stabilności do aplikacji dodałem dwa kondensatory (doświadczalnie) - 1nF równolegle z R1, oraz między wyjście a wejscie odwracające U1 - 3,3 nf.
    W zależności od układu sterowania przetwornicy należy jeszcze do wejścia pomiarowego (U1) równolegle dołączyć dzielnik nap. który dostarczy napięcie niezbędne do rozruchu przetwornicy.
  • #3 5732748
    Jellyeater
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    A co to za przetwornica? Jakieś detale, z czego zasilana, jakie napięcia, prądy, może nawet jakaś topologia?
  • #4 5733371
    mikomir
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Jellyeater napisał:
    A co to za przetwornica? Jakieś detale, z czego zasilana, jakie napięcia, prądy, może nawet jakaś topologia?

Witam,
    Była to przetwornica do systemu UPS - sinus 230 V o mocy do 500W. Typ przetwornicy Push - Pull. Schemat jej bazował na aplikacji układu SG3525 - rys.10 w datasheet Mototoli. Dokładność, stabilność, czasy reakcji, itd układu stabilizacji nap. były wystarczające dla poprawnej pracy odbiorników 230 V, a co najważniejsze była zachowana separacja galwaniczna obwodów wysokiego napięcia od akumulatora.
  • #5 5735106
    kszwlkp
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Ta pradnica to spalinowy agregat pradotworczy.i chodzi mi o to jak ustabilizowac napiecie w nim.
  • #6 5741323
    marek_ka
    Poziom 26  
    Ocena: 174
    Napięcie wy. regulujesz prądem wzbudzenia. Jeśli padł ci regulator to można go naprawić. Przeważnie są zalane masą. Ewentualnie można kupić lub dorobić nowy.
  • #7 5770198
    Awdeg
    Poziom 26  
    Ocena: 43
    No nie jest tak słodko przecież prądnice napędza silnik spalinowy i upraszczając jest duża bezwładność reakcji silnika na akcje regulatora.Jeśli napięcie ma być stabilne na wyściu prądnicy stosuje się inwertery,ewentualnie mozesz spróbować prze UPS ,ale te tanie agregaty nie znoszą obciążeń indukcyjnych więc trzeba sprawdzić czy współpracują ze sobą.Acha agregat oparty na silniku dwusuwowym raczej odpada.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy konstrukcji stabilizatora napięcia do przetwornicy 220V, w szczególności w kontekście zasilania z agregatu prądotwórczego spalinowego. Przykładowa realizacja stabilizacji napięcia wyjściowego przetwornicy DC/DC 24/400V opierała się na transoptorze liniowym IL300 oraz wzmacniaczach operacyjnych TL082, z dodatkowymi kondensatorami poprawiającymi stabilność układu. Przetwornica opisana w dyskusji to system UPS o mocy do 500W, topologia Push-Pull, sterowany układem SG3525 według aplikacji z datasheet Mototoli, zapewniający separację galwaniczną i odpowiednią stabilność napięcia 230V. W przypadku agregatu spalinowego napięcie reguluje się prądem wzbudzenia, a uszkodzony regulator można naprawić lub wymienić. Ze względu na bezwładność silnika spalinowego i charakterystykę agregatu, stabilizacja napięcia jest trudna; stosuje się inwertery lub UPS-y, jednak tanie agregaty mogą nie współpracować dobrze z obciążeniami indukcyjnymi, a agregaty z silnikami dwusuwowymi są mniej odpowiednie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA