logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic NV-SD207 EE - Nagrywanie bez koloru u klienta, co sprawdzić?

DWAserwis 24 Paź 2002 13:19 3555 16
REKLAMA
  • #1 57081
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    Mam te coś poraz drugi i u mnie nagrywa w kolorze (z tunera) a u klienta raz jest kolor a raz go niema na nagraniach, analizując nagrania klienta wygłąda na to że magnetowid przełącza systemy albo wyłancza całkowicie kolor. Czego mogę się czepić w ciemno, bo jak wspomniałem, u mnie działa właściwie, nagrywanie z kablówki o podobnych parametrach
  • REKLAMA
  • #2 57096
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Jedynym logicznym wytłumaczeniem jest niższy poziom sygnału u klienta(układ ACC wyłącza poniżej zadanej wartości chrominancji) a jaka jest tego przyczyna to trzeba się temu przyglądnąć na miejscu.
  • #3 57099
    gafek
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    A co powiecie na to,że kiedyś miałem taki przypadek,że kilka modeli magnetowidów nie nagrywało w kolorze kanałów z dawnej Wizji TV wpuszczonej w kabel ?? Niektóre nagrywały,ale Panasonic J35,czy Akai 205 i podobne nagrywały bez koloru.(Sprawdzone na kilku egzemplarzach) Inne programy ok.Do tej pory nie wiem co było przyczyną...To tak na marginesie....
  • #4 57109
    DWAserwis
    Poziom 29  
    miałem podobne podejżenia i dlatego wysłałem tam znajomego z kablówki sygnał był tam na niektórych kanałach nawet wyższy o 3dBi (71dB)niż u mnie, obraz czysty, bez widocznych zakłuceń, a jak tam był to magnetowid niechciał nagrywać koloru na TVP2(kanał 10) a na TVP1(kanał8)był kolor, po przywiezieniu do mnie okazało się że TVP2 magnetowid próbował nagrać jako mesecam.
    jak klient zaprogramował nagranie w nocy filmu z TVN to po około 25min nagrywania magnetowid wyłączył chrominancje całkowicie.
    zastanawiam się nad brutalnym zablokowaniem nagrywania w systemie PAL, ale nieposiadam schematu do tego modelu, a identyfikacja i tor wcz conieco się różni od tych co znam i mam schematy, może ktoś by mi udostępnił schemat od tego typa.
    A tak na marginesie to kablówka UPC-dawny Gosat bierze sygnał z Cyfry-dawnej Vizji :)
  • #5 57117
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 195
    dwaserwis napisał:
    A tak na marginesie to kablówka UPC-dawny Gosat bierze sygnał z Cyfry-dawnej Vizji :)

Zależy jakie programy. Bo napewno bierze z różnych paczek w tej chwili są to z HB paczka Cyfry+, z Amosa HBO, z Syriusa paczka Discovery. Z astry raczej niewiele już zostało.
  • REKLAMA
  • #6 57452
    DWAserwis
    Poziom 29  
    kto co skąd bierze to mało istotne, tylko skąd się bierze zanik koloru. Dostałem schemat od 205 ale mój 207 ma sporo mniej elementów, a więc szukam dalej 207EE
  • #7 57455
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Schemat jest do NV-SD200/250.
  • #8 58643
    zegar 32
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    kiedys mialem problemy z sony slve710.Też nie chciał nagrywać w kolorze programów dawnwj wizji.Okazalo sie ,że programy nadawane w palu uruchamiały secam det.meOdłączenie tego scalaczka załatwiło sprawe.Wiodocznie przetwarzanie sygnału cyfrowego na analog w kablówce nie było najlepsze i układ żle rozpoznawał systemy.Być może u ciebie jest podobnie
  • #9 58979
    Zdzisław
    Poziom 13  
    Witam wszystkich.W VCR PANASONIC jest to częsty problem.Spróbuj dokonać modyfikacji - przy układzie IC3004 połączyc nogę 6 z 7 rezystorem 20 Kom.Zrobiłem kilka w ten sposób i klient nie wrócił.Powodzenia
  • #10 59717
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Zeczywiście magnetowid żle identyfikował systemy - włanczał sekam dla pala. Niestety elektroda padła nim przeczytałem powyższy post, ale zrobiłem go zmieniając stałą czasową przy IC3004 / LA7355 dopiełem rezystor 120kom pomiędzy n 3 a 4 - masa
  • REKLAMA
  • #11 60067
    Kurtion
    Poziom 22  
    Ocena: 26
    Moim zdaniem mialem to w Panasonic NV G 45, jest taka cewka dosyc duza z rdzeniem, koło układu chrominacji, wystarczy ja obrocic ze dwa, trzy obroty u mnie to pomoglo tez kolory zanikaly na niektorych kanalach byly na niektorych nie oczywiscie po nagraniu z tunera. Zycze powodzenia.

Pozdrawiam

Kurtion
  • #12 457297
    DiodakXXX
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Właśnie natrafiłem na ten problem i znalazłem ten post. Mam Panasonica NV-SD207 i schemat do niego tylko są tam dziwne oznaczenia elementów. Zamiast np. u mnie na płytce pisze, że układ LA7355 to IC4 a kolega katon podaję, że to IC3004 podobnie jest na schemacie. Czy to jest to samo??
  • #13 457438
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Tak, to jest to samo. Na płycie producent operuje skrótami zaznaczając białą linią obszar elementów serii np.3000 które dotyczą w tym konkretnym przypadku bloku VIDEO/AUDIO.
  • #14 457445
    DiodakXXX
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Dziękuje za wyjaśnienie. Mam jescze jedno pytanie: jaką wartość mają mieć elementy R1102 i R1103?? Na schemacie jest napisane: ERG1SJ273E. Co oznacza ten symbol?? Myślę, że to 27k ale nie jestem pewien co oznacza ten "szyfr"
  • REKLAMA
  • #15 457461
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ten "szyfr" to wyższy stopień wtajemniczenia. Symbol oznacza dokładnie, że jest to rezystor o wartości 27kohm i mocy 1W.
  • #16 460178
    AB
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    oldboy napisał:
    Schemat jest do NV-SD200/250.
    Panasonic NV-SD205EU/NV-SD207EE to jest właściwe zestawienie.
    Jak potrzebujecie dokumentacji to dajcie znac.
  • #17 460476
    maciekbazyl
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    ja potzrbuje schematu wideo panasonic nv-sd200 a głównie schematu pilot aprosze o przesłanei tego schematu na email maciekbazyl(_at_)o2.pl
    z góry dzieki

Podsumowanie tematu

✨ Problem z nagrywaniem bez koloru w magnetowidzie Panasonic NV-SD207EE może wynikać z kilku przyczyn, głównie związanych z identyfikacją systemu kolorów i poziomem sygnału chrominancji. Niższy poziom sygnału u klienta może powodować wyłączanie chrominancji przez układ ACC. W niektórych przypadkach magnetowid błędnie przełącza systemy PAL i SECAM, co skutkuje nagrywaniem bez koloru, zwłaszcza na wybranych kanałach kablówki. Rozwiązania obejmują modyfikacje układu IC3004 (LA7355) poprzez dopięcie rezystora między określonymi nóżkami, co poprawia stabilność sygnału chrominancji i zapobiega wyłączaniu koloru. Inna metoda to regulacja cewki z rdzeniem przy układzie chrominacji, co może przywrócić poprawne nagrywanie kolorów. Schematy do modeli NV-SD200/250 są podobne, lecz NV-SD207 ma mniej elementów, co utrudnia identyfikację. Warto zwrócić uwagę na oznaczenia elementów na płytce i ich odpowiedniki w dokumentacji. Problem z nagrywaniem kolorów dotyczył także innych modeli Panasonic oraz magnetowidów Akai i Sony, szczególnie przy sygnale z dawnych nadajników Wizji TV i kablówek korzystających z sygnału Cyfry.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA