logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ibiza 1.4 16V '01 - Check Engine po wymianie zaworu EGR, co robić?

kasaidolar 11 Lis 2008 23:40 3149 10
REKLAMA
  • #1 5728642
    kasaidolar
    Poziom 19  
    Ocena: 29
    Witam!
    Mam taki problem autko bylo niedawno u miechanika i mechanik meczyl sie z nim dwa tygodnie - autko szarpalo... Wymienil zawor EGR i juz jest wszystko super ale... Ciagle wyskakuje mi "Check engine" gdy podlaczam do VAGa blad jest taki:

lub taki (Polski VAG):

- tu mi cos tlumaczenie nie pasuje ;)

Kasuje go i kontrolka pokazuje sie za kolejne np 100km.
    Autko chodzi ok ale juz mnie denerwuje ta kontrolka :) Szkoda mi tez kasy na mechanika (ostatnio wydalem 1100 zl :( ).

Prosze o pomoc lub wskazowki - moze znajde gdzies jakies opisy diagnostyki?
  • REKLAMA
  • #2 5729035
    andrend
    Poziom 26  
    Ocena: 604
    A parametry sondy lambda są w porządku.
  • REKLAMA
  • #3 5729048
    kasaidolar
    Poziom 19  
    Trudno powiedziec. Mam to auto od miesiaca - ucze sie dopiero diagnostyki ;) Z tego miesiaca dwa tygodnie byl u mechanika :)
    Chcialbym znalezc w necie dane odnosnie diagnostyki takiego autka. Majac VAGa moge zczytywac bloki danych i widze jak zmieniaja sie wartosci ale nie znam jeszcze ich znaczenia - zapewne niektore dotycza sondy.
  • #4 5731305
    keta22
    Poziom 2  
    jak jest za bogaty to albo coś z sondą albo wydech przytkany zobacz jak ci pracuje sonda odkręć wydech i sprawdz czy dalej tak samo sonda pracuje
  • #5 5731811
    kasaidolar
    Poziom 19  
    Dzieki za odpowiedz - mozesz troszeczke jasniej? :)

Dodano po 43 [sekundy]:

jak sprawdzic czy sonda dziala ok?

Dodano po 9 [minuty]:

i wydaje mi sie ze 'too lean' - oznacza 'za chudy' , 'zbyt ubogi' :)
    Dlatego cos mi nie pasuje to tlumaczenie na polski ;)

Dodano po 2 [minuty]:

takie jest tlumaczenie na stronie http://www.mojtorun.pl/elektronika/index.php?option=com_content&task=view&id=477&Itemid=47

'Rząd cylindrów 1, adaptacja mieszanki, zakres 1 poniżej dolnej granicy ubogiej mieszanki.'
  • #6 5732329
    bartek_j
    Poziom 35  
    Ocena: 814
    Lean znaczy ubogi.
    Może sonda kiepska, może wydech dziurawy, może ciśnienie paliwa za słabe. Ogólnie kilka przyczyn może powodować taki efekt.
  • REKLAMA
  • #7 5732354
    kasaidolar
    Poziom 19  
    bartek_i - czy da sie ktoras z podanych przez Ciebie mozliwych przyczyn sprawdzic VAGiem?
  • #8 5732401
    bartek_j
    Poziom 35  
    nie
  • #9 5732409
    kasaidolar
    Poziom 19  
    Ostatnio mechanik wymienil mi zawor EGR moze cos tam zle dokrecili?
  • REKLAMA
  • #10 5732448
    bartek_j
    Poziom 35  
    A, zapomniałem dodać. Fałszywe powietrze też może być. Ale vagiem raczej trudno sprawdzić. Może coś by pomogło jak by wiedzić dokładnie w jakich okolicznościach bład powstaje, na wolnym biegu czy przy pełnym gazie.
  • #11 5732457
    kasaidolar
    Poziom 19  
    Trudno powiedziec - po skasowaniu bledu pokazuje sie dopiero np po 100km - 150 km. Zejde do auta i popatrze na ten EGR - widzialem ze rurke do niego chyba granatem wyginali.

Dodano po 12 [minuty]:

ten EGR wyglada ok - jest dobrze przykrecony - ma uszczelke - rurka tez moze byc...

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel Seata Ibiza 1.4 16V z 2001 roku zgłasza problem z pojawiającym się błędem "Check Engine" po wymianie zaworu EGR, mimo że samochód pracuje prawidłowo. Po podłączeniu do interfejsu diagnostycznego VAG pojawia się błąd dotyczący adaptacji mieszanki paliwowo-powietrznej, wskazujący na zbyt ubogą mieszankę ("too lean"). Parametry sondy lambda wydają się być prawidłowe, jednak możliwe przyczyny błędu to uszkodzona sonda lambda, nieszczelności układu dolotowego (fałszywe powietrze), zatkany układ wydechowy lub niewłaściwe ciśnienie paliwa. Diagnostyka za pomocą VAG nie pozwala na bezpośrednie sprawdzenie wszystkich tych elementów. Wskazano również na możliwość nieprawidłowego montażu zaworu EGR lub uszkodzenia przewodu do niego prowadzącego. Błąd pojawia się po przejechaniu około 100-150 km od momentu skasowania. Autor poszukuje dodatkowych informacji i opisów diagnostyki dla tego modelu, aby samodzielnie analizować dane z VAG.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA