logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM R51 brak podświetlenia matrycy po zalaniu - szukam rozpiski pinów inwertera

acid1983 11 Lis 2008 23:58 1616 3
REKLAMA
  • #1 5728702
    acid1983
    Poziom 2  
    Witam

Mam problem z laptopem po zalaniu w okolicach wiązki matrycy. Obraz jest widoczny natomiast brakuje podświetlenia. Po podłączeniu do zewnętrznego monitora wszystko działa poprawnie. Sprawdzałem nie ma napięcia na wyjściu inwertera. Wejściowa taśma jest dość rozbudowana dlatego poszukuje rozpiski pinów bądź miejsc w których mógłbym pomierzyć niezbędne napięcia.

Proszę o wskazówki. Z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5730973
    acid1983
    Poziom 2  
    dziękuję

dziś dalej walczę. Przeczytałem te posty ale niestety nie wszystko się zgadza bo ja mam r51. Ciężko też odszukać niektóre bezpieczniki SMD :(. Sprawdzałem jakie napięcia wychodzą na wiązkę do inwertera i znalazłem tyko 3,3. Gdzieś na necie znalazłem że powinny być napięcia 3,3; 5 (tak naprawdę 3.3) i 12. Niestety nie wiem z jakich komponentów i na jakie piny powinno trafiać 12 V.
  • #4 5748547
    ksiezyc11
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    Witam
    Na inwerterze powinien być bezpiecznik, zacznij od niego, czy jest sprawny i czy jest na nim te 12v tak powinno być troszkę łatwiej.Na wyjściu inwertera raczej będzie ci trudno coś zmierzyć (duże napięcie i częstotliwość ) no chyba że masz sprzęt do tego.
    pozdrawiam
REKLAMA