logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM R51e - Brak podświetlenia po upadku (świetlówka działa), inwerter czy taśma?

tuxie 02 Wrz 2013 20:06 1569 3
REKLAMA
  • #1 12696052
    tuxie
    Poziom 10  
    Witam serdecznie, posiadam IBM R51e który przeżył upadek ("nieduży" i niezbyt mocny). Po tym incydencie przestało jedynie działać podświetlenie. Rozebrałem go według manuala, wizualnie zero uszkodzeń, podłączyłem świetlówkę do innego notebooka z racji sprawnego inwertera (Acer Aspire 1350), bezproblemowo świeci. Nie wiem co obstawiać bardziej, taśmę czy inwerter? Niestety nie mam części zamiennych, a nie chce się naciąć bezsensownie na koszta. Orientuje się ktoś na co bardziej zwrócić uwagę i w pierwszej kolejności zakupić i przetestować? Dodam, że na inwerterze znajdują się diody kontrolne (te pod panelem) i są sprawne, ale wątpie żeby to miało jakieś znaczenie. Taśmy nie zostały raczej naruszone, bardziej obstawiam inwerter tylko nie wiem czy upadek by w jakiś sposób uszkodził inwerter.

Z góry dziękuję za odpowiedź,
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 12696423
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1540
    A pomiary potrafisz wykonać?
  • REKLAMA
  • #3 12720139
    tuxie
    Poziom 10  
    Przepraszam za opóźnienie, pomiary chyba nie będą potrzebne ponieważ zauważyłem, że na inwerterze większość ścieżek jest zaśniedziałych tak samo dwa/trzy piny na taśmie i ogólnie inwerter w jednym miejscu (przy diodzie już nie pamiętam której) wygląda nieco dziwnie. A wodą zalany nie był, więc dziwne...

Zamierzam wymienić obie części, inwerter już namierzyłem (oznaczenia P/N 39T0369, FRU 39T0368, EC J76566K), lecz nie mogę namierzyć konkretnej taśmy.

Ten laptop według mnie nieco dziwny jest, na obudowie matrycy jest napisane R51, a płyta jest z R51e z tego co wyczytałem w internecie (układ ATI X200M).

Poniżej podaję oznaczenia na taśmie (z nalepki):

P/N 91P6918 XGA
    FRU 91P6922
    EC J81757

Większość taśm z R51 miały inne oznaczenia, orientuje się ktoś czy są one zamienne czy musi być ta konkretna?
    Chciałbym już zamówić tasiemkę i złożyć lapciaka. Znalazłem tylko jedną taką, ale była dość droga jak na moje aktualne fundusze.

Z góry dziękuję za pomoc,
    Pozdrawiam.
  • #4 12727567
    tuxie
    Poziom 10  
    Brak odpowiedzi, no ale... po wymianie inwertera śmiga podświetlenie, teraz tylko go złożyć. :)
REKLAMA