logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tuner Polsat Echostar DSB-717- układanie listy programów

amartini 23 Lis 2008 14:11 7136 13
REKLAMA
  • #1 5773565
    amartini
    Poziom 2  
    PAdł mi tuner DSB616 i w związku z tym musiałem zakupić nowy tuner. Przysłali mi (20-11-2008) DSB717 (sof123P- w starszych podobno działa lista) i ku mojemu nieszczęściu okazało sie ze nie da sie ułożyć listy ulubionych programów!!!
    Poczytałem tutaj na forum ale wiekszość miała też ten problem.
    Jak to komuś pomoże to udało mi sie ułożyć te kanały. Fakt że trzeba troche pokombinować. Mianowice Polsat instaluje sie w pierwszych 200 kanałach jako lista podstawowa i niczym nie idzie jej ruszyć. Można układać kanały - owszem ale wszystkie oprócz polsatowskich. (tylko od 200wzwyż).
    Zeby można było ułożyć Polsatowskie w/g własnego życzenia wystarczy w momencie powrotu do ustawień fabrycznych po ok 2sec wyciągnąć (u mnie nic sie nie stało ale działanie na własne ryzyko) wtyczke z prądu- wykasuje wtedy całą liste i nie wepcha spowrotem swojej) Po załączeniu tunera wchodzi sie w menu i ściaga z satelity kanały- tutaj uwaga aby włączyć tryb "wszystkie" bo inaczej nam znów załaduje polsatowskie i zblokuje) Po sciągnięciu mamy wszystkie + polsat w możliwości edycji. Czyli można do woli przerzucać z Lista TV Propozycja do Lista TV Ulubione. Tam już można układać do woli. Problem tylko taki ze sa one od 200wzwyż ale jezeli ktoś lubi przerzucać kanały góra dół to to nie przeszkadza.
    Jeden problem z jakim sie spotkałem to to ze nie wszystkie kanały widzi w paczce polsatu. Trzeba jeszcze wchodzić do menu i dodatkow szukać brakujących kanałów (TVN;HBO;Discovery itp)w opcji wszystki podając częstotliwość recznie np HBO i HBO2 to 10719.00 V i wyszukiwać jako SIEĆ. (wczesniej radze wykasowac kanały z "Listy TV Propozycja" bo sie namiesza).
    Troche klepania w pilota ale warto było :) (A miałem już im odesłać ten tuner z powrotem) Jak komuś to pomoże to polecam.
  • REKLAMA
  • #2 5829538
    elelolo
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    A żeby nie było od 200tu? Nadal się nie da? Sam mam 717 i taki sam (a jednak jakże inny) wziąłem dla rodziców. A tu szok, listy nie można normalnie ułożyć.
    Czyli chyba pozostaje iść i wymienić na inny.
    A czy wszystkie piloty od tych 717 są takie tandetne?
  • #3 5829550
    amartini
    Poziom 2  
    Z nowości dodam że ustawai sie kanały jak pisałem powyżej ale po ok kilku dniach tuner sam sciaga kanały polsatowskie i lipe mamy jak na początku... Czyli kanały narzucone przez Polsat. Odradzam każdemu ten tuner.
  • #4 5829647
    elelolo
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Że jest inny, niż stary, to zauważyłem podłączając do TV. Eurozłącza są inaczej rozmieszczone. Ale żeby lista... ech, jutro go odwiozę.
  • REKLAMA
  • #5 6654232
    staker
    Poziom 15  
    Czy znalazł ktoś sposób na ten tuner ?? Przez dłuższy czas był spokój z aktualizacją listy polsatowskie, teraz można oszaleć, dosłownie co 2 dni coś zmieniają i resetuje mi całą liste :/ da się może jakoś wyłączyć tą aktualizację listy czy coś?
  • #6 6654301
    dzac4
    Poziom 36  
    Ocena: 229
    Nie ma takiej możliwości aby wyłączyć aktualizację.Tylko dziwne trochę że tak często ci się aktualizuje.Przecież polsat aż tak dużych zmian i tak częstych nie wprowadza.
  • #7 6656165
    staker
    Poziom 15  
    No teraz dosłownie co 2 dni lista mi się usuwa. Przedtem pół roku spokoju z tym było :/
  • REKLAMA
  • #8 6656397
    dzac4
    Poziom 36  
    Możesz dokładniej opisać?Ussuwa się i instaluje sama czy komunikat (naciśnij menu do zaistalowania)
  • #9 6657635
    staker
    Poziom 15  
    Tzn, w liście ulubionych pozostają mi tylko kanały z satelity ASTRA, HOTBIRD znika, wskakuje na listę podstawowych kanałów.
  • REKLAMA
  • #10 6657794
    dzac4
    Poziom 36  
    Wnioskuje że masz antene z zezem.Chcesz poukładać sobie programy.Nie ma takiej możliwości aby ułożyć programy z paczki polsatu!Możesz jedynie poprzestawiać sobie kanały powyżej 200-nego.
    A jeżeli znika całkowicie hotbird to zamień wtyczki przy disequ i w menu ustaw jako pierwszy hotbird.
  • #11 6658748
    staker
    Poziom 15  
    Nie mam możliwości zmiany wtyczek bo mam instalacje w bloku i tylko gniazdko w mieszkaniu. Co do tej listy, to wystarczy, że zresetuje ustawienia i dam jako pierwszą satelitę Astre, dzięki temu pierwsze 200 kanałów wskakują mi kodowane niemieckie których nie używam, dzięki temu mam możliwość ustawiania listy.
  • #12 6661235
    dzac4
    Poziom 36  
    Nik nie będzie się domyślał jaką posiadasz instalację.
    Sam powinieneś opisać dokładnie problem z jakim się borykasz.
    Ja tylko domniemałem i trafiłem ale dalej nie mam zamiaru się zastanawiać jak i co.
    Ten dekoder nie nadaje się do tej instalacji lub odwrotnie.
    A prosto mówiąc zainstaluj dekoder tylko pod hotbirda i po problemie a listy i tak nie zmienisz!
  • #13 6661978
    staker
    Poziom 15  
    Liste zmieniam, problem jest tylko w tym, że co jakiś czas lista powraca do stanu listy polsatowskiej... Ten dekoder nadaje się do tej instalacji, bo mam 2 takie i jeden jest z trochę starszym softem i bez problemów można ustawiać sobie listę, ponieważ nie ma magicznego ograniczenia do 3 list, z czego 1 jest Polstatowska, 2 Ulubione, które można układać z 3 całej reszty...
  • #14 6662073
    dzac4
    Poziom 36  
    Powraca bo musi tak operator to ustawił.Ten z niby starszym softem to dsb 616 lub 606 i do czasu kiedy mają to oprogramowanie to można sobie tę listę zmieniać.Każdy dekoder echostara teraz wydawany posiada nową wersje oprogramowania i blokuje to układanie list do tego jeszcze dołancza dekoderr mini.Samsung posiada możliwość edycji listy.

Podsumowanie tematu

✨ Tuner Polsat Echostar DSB-717 z oprogramowaniem sof123P posiada fabrycznie narzuconą listę kanałów Polsat w pierwszych 200 pozycjach, której nie można trwale zmienić ani ułożyć według własnych preferencji. Po przywróceniu ustawień fabrycznych i odłączeniu zasilania podczas resetu można usunąć narzuconą listę, co pozwala na pobranie kanałów w trybie "wszystkie" i samodzielne układanie listy powyżej 200 kanału. Jednak tuner automatycznie co kilka dni aktualizuje i przywraca oryginalną listę Polsatu, co uniemożliwia trwałą edycję listy ulubionych. Problem ten nie występuje w starszych modelach DSB-616 lub DSB-606 z wcześniejszym oprogramowaniem, które pozwalają na swobodne układanie listy. Aktualne wersje oprogramowania blokują tę funkcję, a operator wymusza aktualizacje listy kanałów. W instalacjach z wieloma satelitami (Astra, Hotbird) konieczne jest odpowiednie ustawienie priorytetu satelit, aby uniknąć problemów z listą. Nie ma możliwości wyłączenia automatycznej aktualizacji listy w tunerze DSB-717. Alternatywnie, niektóre dekodery, np. Samsung mini, oferują możliwość edycji listy kanałów bez takich ograniczeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA