logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprogramować czujniki ciśnienia Laguna II za pomocą CDIF/2?

303_Soho 24 Lis 2008 09:16 7223 2
REKLAMA
  • #1 5776532
    303_Soho
    Poziom 2  
    Witam! Założyłem czujniki po roku jazdy bez (z wyłączonym systemem z powodu ukręcania dwóch przez oponiarza) i pojawił się problem z zaprogramowaniem. Programowania za pomocą CDIF/2. Kod do wczytania jest liczbowo cyfrowy - 6 znaków HEX. Czujniki oprócz numeru części posiadają dwa numery - jeden 14 cyfrowy, drugi 8 cyfrowy - Decimal. Po znalezieniu przelicznika i wpisaniu dwóch czujników wyszedł kod prawidłowy tj. jak wyżej napisałem. Natomiast dwa pozostałe czujniki mają takie oznaczenia - 00572383, 00498711. Po wprowadzeniu tych wartości przeliczony kod jest o jedną wartość za krótki. W przypadku tych które dały się wczytać numery są takie - 01304232, 01304332. Co więcej w system były wgrane stare czujniki i po przekonwertowaniu kodu w odwrotną stronę wyszły ciągi 8 cyfrowe zgodne z oznaczeniem każdego czujnika (starego). Dodam, że każdy nowy czujnik ma ten sam numer części 8200023746. Oczywiście posiadam też numery 14 cyfrowe ale one nie konwertują się w odpowiedni kod. System nie działa. Nie widzi żadnego czujnika (nawet dwóch nowych o poprawnym kodzie). Proszę o pomoc w temacie. Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 5800336
    f.u.speed-car
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Zakładajac now czujniki koł musisz sie udac do serwisu gdyz cdifem dopiszesz czujnik ale go nie nauczycz czytac jak jest nowy! z uzywanym nie ma takiego problemu.Problem moze jeszcze polegac na instalacji elektrycznej pod autem jest odbiornik na wysokosci fotela kierowcy pod autem sprawdz przewody potrafia gnic przy wtyczce i przy tylnim lewym kole gdze wchodza do srodka auta
  • #3 5803822
    303_Soho
    Poziom 2  
    Czujniki udało się przypisać. Do wartości HEX dodałem 0 na początku i czujniki się wpisały. Tylko teraz system pokazuje, że ciśnienie jest ok ale nie podaje wartości ciśnienia dla poszczególnego koła. Mam duży wyświetlacz między wskaźnikami i skrzynie automat.
REKLAMA