logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laguna II - błędne odczyty czujników ciśnienia po kodowaniu CDIF

lucik 09 Lip 2007 13:44 5266 3
  • #1 4064656
    lucik
    Poziom 17  
    Ocena: 170
    Jak w temacie. Problem polega na tym, że klient zgłasza pojawienie się informacji o nieprawidłowości w tylnym lewym kole. Po podłączeniu CDIFa i ponownym kodowaniu na ogumienie letnie jest ok ale tylko kilka dni. Po powtórnym programowaniu byłem przekonany, że jak znowu pokaże ten czujnik to jest uszkodzony ale teraz pokazał wszystkie czujniki wadliwe Przy kodowaniu pokazuje cały czas parametr odczytany "nieznany" (czy "nieokreślony"). Ma ktoś może jakiś pomysł?
  • #2 4064979
    karolrak
    Poziom 18  
    Ocena: 108
    Pod spodem auta dokładnie na wysokości fotela kierowcy jest element który odbiera sygnał z czujników kół. Miałem przypadek, że zaraz obok złączki tego czujnika ugnił przewód.
  • #3 4656075
    gameserv
    Poziom 14  
    Ocena: 49
    Witam miałem to samo - jedynym wyjściem z sytuacji jest zaprogramowanie ręczne numerów z czujników - 6 cyfr z naklejki. (Ja miałem wskaźnik w wyświetlaczu radia i po tygodniu wszystkie koła mi znikały) W serwisie programowali mi za pomocą CLIPA i jakieś czarnej puszki, która była przykładana do opony przy czujniku i wywoływała nadawanie - wtedy CLIP ją zczytywał. W przypadku, gdy jest Panel instrumentów z wyświetlaczem centralnym po zaprogramowaniu wyskakuje ciśnienie, jakie jest w kolach.( Wtedy na bank wiemy, że jest dobrze zaprogramowany). W najgorszym wypadku może być uszkodzona bateria w czujniku - starcza zazwyczaj na około 4 lata od produkcji, ale niestety jest ona nie wymienna.
    Odbiornik na wysokości fotela kierowcy, który zczytuje informacje od nadajników to jest rzecz nie do zniszczenia - to tak jak trafić w dużego lotka, aby sie zepsuł. Ale większość pseudo fachowców stawia diagnozę na niego, że jest uszkodzony jak nie potrafi zaprogramować dobrze czujników.
    Dodam, że mi zaprogramował dopiero 4 fachura, który powiedział, że nie każdy potrafi dobrze zaprogramować w/w czujniki, a nawet niektórzy wręcz sugerowali mi abym to wyłączył!!! z powodu tzw. francuskiej elektroniki, która jest nieudana!!! Ja już śmigam na kpl. zimowym i jest OK, a o letnich nie wspomnę.
    Więc czytając wszystkie problemy ludzi, którzy mają pomiar ciśnienia, śmiem twierdzić, że na 80 % są źle zaprogramowane czujniki przez pseudo fachowców
  • #4 4665045
    bohun555
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 124
    Problemy z czujnikami ciśnienia na pewno nie sa spowodowane ich kodowaniem.....
REKLAMA