logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować odbiornik detektorowy do odbioru Warszawy 1?

Matti775 24 Lis 2008 13:58 3251 9
REKLAMA
  • #1 5777208
    Matti775
    Poziom 9  
    Witam wszystkich serdecznie. Ostatnio na lekcji dostałem zadanie wykonania prostego odbiornika detektorowego. Niestety nie za bardzo jestem wtajemniczony w "żywą elektronikę", przechodzę jeszcze okresy elektroniki w zeszycie. Chciałbym, aby ktoś mi wyjaśnił, jak to mniej więcej ma działać i jakie elementy dobrać, aby to działało. Mam zrobione zdjęcie układu i trochę danych. Mam jeszcze około 10 dni, aby to zrobić i zaprezentować na lekcji. Najważniejszym jest dla mnie to, aby ten odbiornik dobrze odbierał Warszawę 1. Za dokładność odbioru będę oceniany.
    Proszę o uchylne potraktowanie mnie, dopiero się uczę.
    Jeżeli ktoś jeszcze będzie mieć jakieś pytania, to spróbuję odpowiedzieć.

[Zobacz te tematy:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic735387.html
    http://www.edw.com.pl/pdf/k16/63_100.pdf
    http://www.edw.com.pl/pdf/k16/64_026.pdf
    http://www.edw.com.pl/pdf/k16/65_026.pdf
    http://www.edw.com.pl/pdf/k16/66_025.pdf
    Regulamin, punkt 14. Mariusz Ch.]

Oglądałem i powiem, że ten artykuł jest dla mnie zbyt skomplikowany i niezrozumiały. Pierwszy temat już kiedyś odwiedziłem, jest trochę niedokładny i nie wiem, czy to zadziała czy nie - zdania są podzielone.
  • REKLAMA
  • #2 5818618
    Matti775
    Poziom 9  
    Witam ponownie! Nie edytuję posta, bo pewnie by tutaj nikt nie dotarł.
    Skonstruowałem już odbiornik detektorowy. Mam teraz pytanie, gdzie zrobić antenę, gdzie uziemienie. Wydaje mi się, że anteną będzie kaloryfer, do którego będę doczepiać krokodylka z kabelkiem, który będzie się łączyć z danym odczepem. Za uziemienie posłuży moje ciało, do którego też poprowadzę krokodylka.
    Schemat według którego się wzorowałem!
    Poniżej zamieszczam zdjęcia, aby to wizualnie przedstawić.
  • REKLAMA
  • #3 5818716
    aceton
    Poziom 26  
    Ocena: 93
    Diodę wymień na germanową napisz ile km dzieli cię od nadajnika, jaką rezystancję ma głośnik użyty przez ciebie ?
  • #4 5818753
    Matti775
    Poziom 9  
    Słuchawka ma rezystancję 147 ohmów - przynajmniej tyle wykazał pomiar. Diody germanowej aktualnie nie posiadam - nie może być ta krzemowa?
    Co do nadajnika, to nie mam pojęcia. Mieszkam w Lęborku, czyli pomiędzy Słupskiem, a Gdynią, na Pomorzu.
  • #5 5824071
    Matti775
    Poziom 9  
    Nikt już nie ma żadnych propozycji? Testowałem odbiornik w domu, lecz nic nie odbierał. Profesor powiedział mi w szkole jak mu go pokazałem, że wszystko jest dobrze zrobione. Nie mówiłem mu czy odbiera, czy też nie, bo dopiero w następny piątek będzie sprawdzać. Poradźcie coś. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 5824168
    dugi.1985
    Poziom 20  
    Ocena: 71
    Dobrym uziomem może być kaloryfer, a przy takiej odległości od warszawy to byś musiał rozwiesić kilkunastu metrowy drut na izolatorach np między domami. Musowo musi być dioda germanowa. Kupisz ja za parę groszy w elektronicznym. Do jakiej szkoły chodzisz? Ile masz lat? Kiedyś były to popularne układy na początek przygody z elektroniką. Zobacz czy w bibliotece szkolnej nie ma jakiejś starej książki dla majsterkowiczów. Prawie w każdej były opisane takie układy. polecam ci książkę "nowoczesne zabawki" autora nie pamiętam ale była wydawana w latach 70-tych

Dodano po 1 [minuty]:

Dobry uziom może być na kaloryferze ale tylko w miejscu gdzie niema farby. Również dobrym uziomem może być linia PE w gnieździe sieciowym, ale jako początkujący lepiej nie grzeb w instalacji elektrycznej 230V
  • REKLAMA
  • #7 5825798
    Matti775
    Poziom 9  
    Jestem w technikum teleinformatycznym, chodzę do drugiej klasy. Nie znajdę diody germanowej w żadnym ze sklepów w mieście. Bez diody germanowej na pewno to nie zadziała, tak? Kolega z klasy trochę ich zamówił na allegro ( 100 za 5zł ), więc załatwię od niego. Czy ta słuchawka może być? Kupiłem ją w elektronicznym za 12zł, a ponoć ma to być słuchawka wysokoohmowa ( ponad 2kOhmy ).
    A i jeszcze dodam, że cholernie trudno dostać jakikolwiek sprzęt, który by się nadawał do tego odbiornika. Wszystko musi być stare, a tego już nie sprzedają. :|
  • #8 5827642
    dugi.1985
    Poziom 20  
    Dlatego nie widzę sensu budować tego odbiornika jako prace do szkoły. Jeżeli z własnego kaprysu skompletował byś wszystkie elementy to ok jest to ciekawa rzecz. Ale w ciągu paru dni znaleźć takie egzotyczne elementy jak słuchawka 2Kohm wasz nauczyciel trochę przesadza
  • #9 5827697
    Matti775
    Poziom 9  
    Już się go pytałem, czy nie można zrobić tego odbiornika z zasilaniem 1,5V - nie zgodził się. Niestety profesor ma taki kaprys. Diodę germanową będę mieć, ale ze słuchawką są znikome szanse. :cry:
  • #10 5827717
    dugi.1985
    Poziom 20  
    Sam nigdy nie miałem takiej słuchawki w ręku. Raz widziałem w jakimś muzeum przy starym odbiorniku radiowym. Ale ludzie różne graty w domach trzymają więc jak się postarasz to pewnie znajdziesz.

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy budowy prostego odbiornika detektorowego do odbioru stacji Warszawa 1. Autor prosi o wyjaśnienie działania układu oraz dobór elementów, zwłaszcza pod kątem skutecznego odbioru. W dyskusji podkreślono konieczność użycia diody germanowej zamiast krzemowej, gdyż tylko ona zapewnia odpowiednią detekcję sygnału. Słuchawka powinna mieć wysoką impedancję (powyżej 2 kΩ), jednak autor dysponuje słuchawką o rezystancji 147 Ω, co może być niewystarczające. Wskazano, że anteną może być kaloryfer, a uziemieniem – ciało użytkownika lub miejsce na kaloryferze bez farby. Ze względu na dużą odległość od nadajnika Warszawa 1 (autor mieszka na Pomorzu), konieczne jest zastosowanie długiego drutu antenowego rozwieszonego na izolatorach. Autor ma trudności z dostępnością odpowiednich elementów, zwłaszcza słuchawek wysokoomowych i diod germanowych, które są rzadko spotykane w sklepach. Profesor wymaga zasilania 1,5 V i ocenia dokładność odbioru, co dodatkowo komplikuje realizację projektu. Wskazano również literaturę dla początkujących, np. książkę „Nowoczesne zabawki” z lat 70., jako pomoc w zrozumieniu działania odbiornika detektorowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA