lukima napisał: dzikeuje bo troche mnie oswietliłes:)ale mam jeszcze pytanko czy do zrobirnia cewki moze mi posłuzyc ten kabelek od cewki np od motoru??i czy jak bede nawijał 100-150 zwoi to moga sie z soba stykac zwoje czy nie:)??pyt.2 czy do połaczenia di diody kondensator anteny i cewki moge uzywac zwykłego kabla miedzianego od zasilania elektrycznego o grobosci 2,5 czy ma byc mniejszy??pyt.3czy zamiast słuchawek wysokooporowych moge zastosowac głosniki zasilane pradem??pyt.4 czy musi byc kondensator do stworzenia tego detektora??jak tak to moge prosic o jakies przykładowe zdjecie albo adres na strone allegro:) bo miałem podane ze mam uzywac kondensatora 200p.a jak mi sie uda to napewno pomoge twozyc to innym bo inni tez sa tym zainteresowani:)
Jeszcze jestem
1.jesli to jest cewka zapłonowa olejowa,i delikatnie ja rozebrałeś,to na niej
znajdziesz drut o średnicy około 0.1 mm = trochę cienki,lepiej jednak sprawdzić jego średnicę,nawijając ściśle zwój obok zwoju,na ołówku i zwykłą miarką z podziałką milimetrową zmierzyć długość nawiniętego uzwojenia = jeśli np. 9 mm to ja mam rację!,jeśli więcej to już mógły być bo jest grubszy = pal licho moją pomyłkę.Lecz jeśli mniej i wyjdzie Ci 6-7
mm,odwiń delikatnie na jakąś szpulkę o podobnej średnicy co pałeczka ferrytowa!.Dwa razy po 150 zwoi,potem złap te dwie końcówki i nawijaj dwoma przewodami jednocześnie = bifilarnie!
,i stworzyłeś dość dobrą cewkę,podobną do nawiniętej = licą wcz. = a ta składa się z 15-tu.20-tu, a nawet z 30-tu przewodów o średnicy 0.05.Dlaczego tak się robi?,ano dlatego
że prądy wysokiej częstotliwości płyną nie całym przewodnikiem!,= jego średnicą lecz po jego powierzchni = zjawisko naskórkowości.Proszę Cię skopiuj sobie cały wątek który założyłeś jako txt, i schowaj bo będziesz wracał do tego!.
2 kabelek montażowy,bardzo dobrze.Proponuję Ci = najpierw nawinąć cewkę na karkasie,jeśli nie udało Ci się ukraść Mamie "szmninki" = kredki do warg

,żartuję!,ale weź kartkę z bloku rysunkowego taki dla dzieci (nie technicznego!!! bo twarde kartki),i z niego wytnij nożyczkami pasek o szerokości około 5 cm,zostaw 2 cm wolnego miejsca na całej jego szerokości,resztę posmaruj klejem biurowym,teraz połuz rdzeń ferrytowy na suchej części równiutko nawijając papier na rdzeń - delikatnie - nie naciskaj zbyt mocno,cała szpulka po wyschnięciu kleju,powinna się dać po nim przesuwać.jak wyschnie już przekłuj igłą - przy końcu szpulki która nadal jest na rdzeniu podważając delikatnie ściankę ślizgającym się ostrzem igły po rdzeniu na drugą przeciwległa stronę , poprzecznie do osi rdzenia,w ten otworek wetknij końcówkę ,która z drugiej strony nie jest wysuniętą na długość 10 cm,podziel wystający koniec na pół ,lekko skręcają w spiralkę,cofając tak utworzoną końcówkę na 5 mm z powrotem,naciśnij z góry na otworek zagniatając koniec,zabezpieczyłeś teraz przed rozplecieniem końcówki,możesz nawijać cewkę trzymając w lewej ręce pałeczkę i końcówkę ,ta ostania unieruchomia karkas i ułatwia ci nawijanie,jak nawinie już całość,zrób podobny otworek jak poprzednio!.Teraz na kartoniku z pudełka tekturowego,ułóż elementy jak na schemacie i ołówkiem rysuj ścieżki.Zdejmij elementy zrób co kawałek otwory i przewlekając ten drut 2.5 stworzysz prymitywny obwód drukowany,staraj się tak wykonać otworki,aby tworzyły pola lutownicze jak na schemacie ,zaznaczone są czarnymi punktami!.Można by jeszcze pomyśleć
jak unieruchomić na owym kartoniku Twoją cewkę,w taki sposób,byś mógł wsuwać i wysuwać z karkasu cewki rdzeń ferrytowy.Ale to zostawiam jako inż.konstruktorowi Tobie,bo ja pisałem i rysowałem dokumentacje pod Twoje dyktando!= nieprawda?
3.czy mogę zastosować głośnik,raczej nie!,chociaż ocenisz sam,
bo mimo że ten odbiorniczek jest prymitywny,i bardzo niedoskonały = brak mostka detekcyjnego = który powinien być utworzony z = rezystora 10KOm(lecz nim są w przybliżeniu słuchawki),oraz kondensatora stałego foliowego 10000p,lecz możesz ten brak uzupełnić,na nim bowiem odkłada się składowa sygnału muzycznego,a ponieważ ja o nim powiedzmy zapomniałem,lub chcąc ograniczyć ilość elementów do minimum!,uwzględniłem pojemności międzyzwojowe cewek słuchawek,ten kondensatorek spełnia jeszcze jedną ważną fukcje = tu musisz mi uwierzyć na słowo,jest prymitywnym
filtrem dolnoprzepustowym = zwierajacym resztki sygnału = owej nośniej fali która odbierasz = popatrz na zakres odbiornika
są tam podane wartości częstotliwości powtarzania zmian pola elekro-magnetycznego,potrafisz sobie wyobrazić sztabkę magnesu trwałego wirującą z szybkością 200 do 500 set tysięcy razy na sek,a jednocześnie zasłanianą stalowym ekranem w kształcie garnka nasuwaną na wirujący magnes z szybkością zmian 10 razy do 3 tyś razy na sek ?,nie?
a przecież ustaliliśmy ze grają na bębenku i flecie

!,
tak w prosty sposób pokazałem Ci Modulację Amplitudy = AM,oczywiście to nasuwanie garnka ma swój czas,krótki ale tworzy obraz raz sinusoidy a raz wąskiej szpileczki = ta szpileczka to obraz tonów wydobywających się z fletu w czasie gry,a który słyszy mikrofon w studio!.
4 czy musi być kondensator do tego detektora,nie musi bo juz wiesz że zwoje ułożone obok siebie tworzą = układ zastepczy cewki = równoległe połaczenie indukcyjnosci ,pojemosci zwojowej,i pozornej rezystancji -dla pradu stałego!!,ale przecież
w idealnym obwodzie rezonansowym prąd stały nie płynie!,bo cięgle i szybciutko zmienia znak = patrz wirujący magnes,i z fizyki = ramka zwoju w polu magnetycznym.Niby nie to samo a jednak,bo tu kręcą się zwoje a magnes stoi,a w pierwszym
wypadku zwoje stoją w bezruchu a magnes się kręci = prawda jakie to jest proste
I naprawdę na koniec,bo źle się czuję i muszę się położyć!.
Jeśli wykonacie antenę zewnętrzną prawidłowo!,fachowo i w Twojej miejscowości jest wystarczające natężenie pola eletro-magnetycznego które wytwarza stacja lokalna o 60 100 KW = kilowatów - być może że czuły głośnik uzupełniony transformatorem głośnikowym = np, z starej instalacji radiowęzłowej,bądź u Babci na strychu, znajdziesz stare radio lampowe i z niego wydłubiesz głośnik wraz z transformatorem,a na słuchawkach sygnał będzie bardzo silny,zamień słuchawki na głośnik,lecz grube druty z transformatora na głosnik,możesz po eksperymentować też z transformatorkiem do dzwonka elektrycznego!,cały czas pamiętaj jednak = dobra antena bo to w niej indukowana energia kompensuje wszystkie straty w obwodzie,i niedoskonałości zastosowanych elementów w odbiorniku który już sam zbudujesz.Jak się będę lepiej czuł poszukam stronki,liczę jedna że ktoś Ci jedna pomoże i pokieruje
właściwie!
I tu miły przyjacielu ballady o radiotechnice kres
Pa!
Dodano po 19 [minuty]:
a niech to źle wkleiłem ciasteczka i PDF-a jest powyżej

,już jestem zmęczony i niedowidzę
dobranoc
ps.reszta w Ciebie inwestycji

,i aneks do dokumentacji

= mabyć!,,próbne nawinięcie zwoi na ołówku mierzysz miarką,i wskazanie dzielisz przez ilość ściśle obok siebie nawiniętych zwoi np 10(nie mogą jednak zachodzić na siebie bo pełnisz duży błąd!) = faktyczna średnica drutu nawojowego.Czyli jak zrobić suwmiarkę domowym sposobem,lecz nie moim przeczytałem