logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Co potrzebuje do zaprogramowania wyswietlacza graficznego?

slon2005 24 Lis 2008 15:21 933 2
REKLAMA
  • #1 5777460
    slon2005
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam, jestem tu nowy wiec prosze nie krzyczcie odrazu na mnie. Mam ochote zaczac przygode z programowaniem mikrokontrolerow z wyswietlaczem graficznym. Cos co np bedzie sluzylo jako sciemniacz, obslugiwalo jakis silniczek krokowy pokazywalo godzine, date, temp i informacje i z innych czujnikow... A w przyszlosci moze rozbudowac system o sterowanie z pilota badz tez glosowe... Jestem zielony w tym temacie kiedys tworzylem jakies badziewne programiki na informatyce w DELPHI, pisalem sobie strony w notatniku i mysle ze z tym tez sobie poradze tylko potrzebowalbym zeby ktos mi powiedzial co do tego potrzebuje... Czyli stworzyl taka karteczke z ktora wejde do sklepu elektronicznego - kupie wszystko i po powrocie do domu jak podlacze wszystko bede mogl zaczac cwiczyc programowanie:) Przepraszam za to podejscie do tematu ale juz chyba co moglem to poczytalem a tak bez prob i bledow na sprzecie to ciezko jest sie nauczyc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5777532
    Przemek_Kuchta
    Poziom 20  
    Ocena: 37
    Proponuje zacząć od ćwiczeń na jakimś gotowym zestwie np. coś takiego:
    http://sklep.avt.pl/p/pl/49612/plytka+drukowana+do+zestawu+z+atmega32.html
    Lub szukaj pod nazwą "Zestaw uruchomieniowy". Jeśli czujesz się na siłach to możesz kupić w częściach i zlutować samodzielnie. Jak nie, to szukaj gotowego uruchomionego.
    Na początek sugerowałbym coś z procesorów serii AVR jakaś atmega16 czy atmega32, z tego względu, że jest na ich temat najwięcej materiałów.
    Do tego będziesz potrzebował jeszcz jakiegoś programatora. Wybór jest dość szeroki, poszukaj na elektrodzie.
    Co do oprogramowania (na AVR) to masz do dyspozycji kilka rozwiązań: Bascom (bardzo prosty, ale i płatny, jeśli chcesz pisać programy większe niż 2 lub 4k kodu)
    AVR-GCC darmowy programowanie w środowisku C lub asembler (na początek osobiście bym nie polecał), trudniejsze niż bascom, ale daje dużo większe możliwości.
  • #3 18605311
    slon2005
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Minęło kilka lat i wybrałem platformę arduino
REKLAMA