logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy promieniowanie z komputera wpływa na zdrowie i planowanie płci dziecka?

llopacinski 26 Lis 2008 10:46 1655 3
REKLAMA
  • #1 5784819
    llopacinski
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Cześć

Od razu uprzedzam że moje pytanie nie jest związane z tym działem, ale nie wiem gdzie mogę znaleźć odpowiedź na to pytanie, więc piszę tutaj :) Proszę o wyrozumiałość.

Czy promieniowanie komputera jest szkodliwe dla człowieka, zwłaszcza w obudowach plexiglas albo bez obudowy. Jak się am to do zdrowia i do planowania płci dziecka ? :) Czy jak sie siedzi powiedzmy 14 godzin przy otwartym kompie to jest szansa na chłopczyka i czy się nie niszczy zdrowie od tego ? Zna ktoś jakieś badania na ten temat ?

pzodrawiam
  • REKLAMA
  • #2 5785084
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 286
    Bardziej wpływa na zdrowie to siedzenie i gapienie się w różne treści z neta niż to co się ulatnia w eter z kompa.
  • REKLAMA
  • #3 5785160
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1239
    Stare monitory bańkowe rzeczywiście siały tak polem elektrycznym, magnetycznym i rentgenowskim.
    LCD-y i inne płaskie nie maja już tego problemu.
    Większe spustoszenie w mózgownicach robi to co jest na ekranie, czasami....
    No chyba że ktoś masowo ciąga filmy i inne multimedia na bezprzewodowcu via GSM/UMTS. Taki nadajnik mikrofalowy potrafi narobić....To w końcu normalny nadajnik w pasmie powyżej 800 MHz i o nie takiej znowu małej mocy...
  • #4 5803462
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4255
    Znaczące działanie szkodliwe (poza wpływem treści na umysł) może mieć wiele czynników.

* promieniowanie UV i rentgenowskie wysyłane przez monitor jest przede wszystkim szkodliwe dla oczu
    (w LCD są świetlówki - też może dawać UV, więc LCD bynajmniej nie jest wolny od tej szkodliwości);

* obraz złożony z pikseli - długotrwałe patrzenie na taki obraz, zwłaszcza bez przerw, psuje wzrok;

* drgania obrazu - też mają szkodliwy wpływ na wzrok;

* długotrwałe siedzenie w jednej pozycji, bez przerw, częste przy grze na komputerze - zaburza
    funkcjonowanie całego organizmu - w tym niszczy kości, zwłaszcza kręgosłup, może wywołać stan,
    w którym człowiek ma problemy z poruszaniem się, spowodować choroby przewodu pokarmowego
    (doradzam lekturę "Patrol" Lema - wielogodzinne siedzenie przy komputerze może to wywołać).
REKLAMA