logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy komputer w pokoju z niemowlakiem jest bezpieczny? Emisje i wietrzenie

Nowik13 24 Sty 2009 23:08 5238 16
REKLAMA
  • #1 6049951
    Nowik13
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Witam.
    Dziś usłyszałem od znajomej że w pomieszczeniu gdzie znajduje się komputer nie powinno być niemowlaka lub powinno się wietrzyć bo niby komp coś tam emituje ale ona nie potrafi tego sprecyzować.Mam małą córeczkę w pokoju więc pytam co niby ten komputer emituje chyba kurz z wentylatora :) Ale pytam może ktoś ma jakieś konkrety na temat.
  • REKLAMA
  • #2 6050028
    ozzman
    Poziom 26  
    Ocena: 42
    Komputer promieniuje fale elektromagnetyczne, tak jak wszystko co jest podłączone do prądu.
  • REKLAMA
  • #3 6050037
    chrupex
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Aczkolwiek nie są to na tyle silne fale, aby mogły zaszkodzić dziecku... już bardziej prawdopodobna jest wersja z kurzem z wentylatora :D
  • #4 6050067
    Makro1993
    Poziom 26  
    Ocena: 40
    Monitor bodajże ujemnie jonizuje powietrze co nie jest najzdrowsze, aczkolwiek zjawisko te jest na tyle silne żeby zaszkodzić człowiekowi tylko w starych typach monitorów CRT. I wtedy warto wywietrzyć pomieszczenie.
  • REKLAMA
  • #5 6050083
    Osmo
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Tym bardziej ciekawi mnie co takiego komputer mógłby 'promieniowac' (poza kurzem) co wymagało by wietrzenia pomieszczenia...
    Równie dobrze przy dziecku nie powininny znajdowac sie telewizor, radio, toster, inkubator z elektroencefalografem (też promieniuje)...

Niekiedy bujdy rozpowiadane przez ludzi potrafią doprowadzi do łez...

i choc prawda że smog Em zdrowy,m nie jest, to jednak tak małe dawki... Sytuacja analogiczna do narażenia na radiacje, dom z pustaków wykonanych z zużlu i każdy obrywa, pomijajac naturalne promieniowanie xiemi.

Dodano po 54 [sekundy]:

PS. Nie brałem pod uwage efektu jonizacji, żadko obecnie spotykam monitory CRT, tym bardziej 10-letnie.
  • #6 6050112
    romano5809
    Poziom 23  
    Ocena: 20
    Kurz to na pewno, a jak kurz, to i krwiożercze potwory:
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    czyli roztocza...
    Poza tym jak każde urządzenie pobierające prąd z sieci emituje fale elektromagnetyczne, które w połączeniu z jaskrawym światłem emitowanym przez monitor mogą zaburzać czynności psychofizyczne człowieka, powodując
    rozdrażnienie, agresję, łatwowierność w nawiązywaniu kontaktów z nieznajomymi oraz w konsekwencji uzależnienie od internetu :)
  • REKLAMA
  • #7 6050175
    ozzman
    Poziom 26  
    Może ta znajoma to Moherek? To by pasowało do jej teorii:P
  • #8 6050202
    Nowik13
    Poziom 18  
    Nie moherek ale gdzieś to wyczytała na forum baby coś tam i chciała zaświecić a moja żona oczywiście zaraz otwierała okna :) Ja tak sobie pomyślałem że nic innego jak kurz nie może od kompa zaszkodić dziecku ale dla pewności zapytałem.
  • #9 6050217
    ozzman
    Poziom 26  
    Dziecku może zaszkodzić przeciąg z otwartych okien, tak bym jej powiedział;>
  • #10 6050225
    luke666
    Poziom 33  
    Ocena: 119
    Dziecko jest narażone na hałas wentylatorów pracującego komputera.
    Może i nie chodzi tutaj o natężenie, ale wielogodzinną obecność szumu- dziecko może ogłupieć :)
  • #11 6050243
    Nowik13
    Poziom 18  
    luke666 napisał:
    Dziecko jest narażone na hałas wentylatorów pracującego komputera.
    Może i nie chodzi tutaj o natężenie, ale wielogodzinną obecność szumu- dziecko może ogłupieć :)

Nie wiem jak u Ciebie kolego ale mojego kompa nie słychać :D
  • #12 6050250
    romano5809
    Poziom 23  
    Ocena: 20
    Ewentualnie może "ogłupieć" opiekun / opiekunka dziecka, zapominając o "bożym świecie" podczas przeglądania www - pisania na gg itp. - ale jest na to rada: kamerka na niemowlę i podgląd na monitorze :)
  • #13 6050577
    Futrzaczek

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 522
    Makro1993 napisał:
    Monitor bodajże ujemnie jonizuje powietrze co nie jest najzdrowsze, aczkolwiek zjawisko te jest na tyle silne żeby zaszkodzić człowiekowi tylko w starych typach monitorów CRT. I wtedy warto wywietrzyć pomieszczenie.

Dodatnio.
    Jony ujemne masz po burzy - wychodzisz na dwór, czujesz się rześko i świeżo. Jony dodatnie zaś powodują senność i znudzenie. Nadmiar jednych jak i drugich jest szkodliwy, toteż nie należy przesadzać z jonizatorami powietrza. Natomiast wietrzenie pomieszczeń (z komputerem czy bez) jest zawsze w modzie :D
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
    Zacisze 20B, Serock, 05-140 | Strona WWW: https://elektronika.top/
  • #14 6050867
    Darrieus
    Poziom 38  
    Ocena: 289
    Pewnie chodzi o jonizacje powietrza , ale to robi monitor i telewizor :D
  • #15 6051441
    luke666
    Poziom 33  
    Ocena: 119
    luke666 napisał:
    Nie wiem jak u Ciebie kolego ale mojego kompa nie słychać :D

A u mnie wentylatory szumią i szumią :(

A np. w laptopach praktycznie nic nie słychać i dlatego są fajne :)
  • #16 6051629
    niutat
    Poziom 36  
    Ocena: 757
    Co wy z tym kurzem, przecież monitor ani komputer nie wytwarza kurzu tylko go gromadzi z otoczenia więc niejako oczyszcza powietrze. :D
    No chyba że mu ktoś zasadzi kopa wtedy uwalnia nagromadzone zapasy :D
  • #17 6055785
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1051
    Zauważyłem że pedagodzy i psychologowie dziecięcy próbuja wmawiać nam różne mity - aby usankcjonować swoją potrzebe istnienia.
    Wietrzenie jest zawsze wskazane - i nie ważne czy jest komp czy nie.
    Bezstresowe wychowanie to kolejny mit tychże pedagogów - klaps mobilizujący dziecko do szczególnego posłuszeństwa - jest stosowany u wszystkich zwierząt wychowujących swoje potomstwo.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Komputery emitują fale elektromagnetyczne, jednak ich natężenie jest zbyt niskie, by stanowić zagrożenie dla niemowląt. Starsze monitory CRT mogą jonizować powietrze ujemnie, co w dużym stężeniu bywa niekorzystne, dlatego w ich obecności zaleca się wietrzenie pomieszczeń. Współczesne monitory LCD i laptopy nie generują takiego efektu jonizacji. Kurz gromadzący się w wentylatorach komputerów może być źródłem roztoczy, co wymaga regularnego czyszczenia i wietrzenia pomieszczenia. Hałas wentylatorów może wpływać na komfort dziecka, choć jest to kwestia indywidualna. Wietrzenie pomieszczeń jest zawsze zalecane niezależnie od obecności komputera. Mity dotyczące szkodliwości komputerów dla niemowląt często wynikają z nieprecyzyjnych informacji i przesądów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA