logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens MT50 nie włącza się po przerwanym wgrywaniu softu v18 przez mt50_180305_updatetool

Gabor 27 Lis 2008 01:44 1474 6
REKLAMA
  • #1 5788338
    Gabor
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam.
    Zmieniałem softa do siemensów a50 gdyż miałem nadzieje że zaczną odpowiadać na wszystkie komendy at(odpowiada tylko na niektóre ) ...wszystko było ok rozpędziłem się i postanowiłem wgrać sobie polski soft do MT 50

Soft na telefonie wersja 16, chciałem wgrać nowy wer 18 za pomocą mt50_180305_updatetool.exe . Podłączyłem telefon ustawiłem port . Zaczęło się bodajże jak pisało testowe wgrywanie softu(pierwsza czynność programu zaraz na początku). Stanęło na 3% i klapa. Długo już bardzo stało (z 20 min) wiec odłączyłem tel. Niestety trup nie reaguje, nie włącza się :(
    Da się coś z tym zrobić? jeśli tak to w jaki sposób.? proszę o pomoc...
    Zależy mi na tym telefonie bo akurat w przeciwieństwie do a50 odpowiada na komendy at...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5788353
    szela666
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    odznaczyc prechceck i postcheck (tylko wgrywanie) wyjac bat, wsadzic, dac start podlaczyc kabel i pyknac wlacznik, pykac do skutku powinien wstac
  • REKLAMA
  • #3 5788406
    Gabor
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedz :) Zrobiłem tak i od razu pojawia mi się napis "No boot core detected " Co z tym należy zrobić ?

Dodano po 1 [minuty]:

A i czy kolejność jest ważna? Mam najpierw dawać start ,potem podłączać kabel? czy kabel może pozostać podłączony ;p

Dodano po 3 [minuty]:

Mmm chyba mam za każdym razem podłączać kabel bo teraz nie mam jeszczcze no boot core detected ?
    Jak z tym pykaniem ma być dokładnie. To mają być krótkie pyknięcia czy takie jak do włączenia telefonu ? Jakie odstępy robić między pyknięciami przy braku reakcji programu? Czy program od razu reaguje jak tylko telefon załapie ?

Dodano po 3 [minuty]:

A może za każdym pyknięciem trzeba wyłączać tel i wyjmować baterię ?

Dodano po 8 [minuty]:

Czy stopień naładowania baterii ma znaczenie w tym wypadku ? Próbuje już te kilka minut i nic..
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 5789390
    szela666
    Poziom 12  
    bateria musi być full full full, czasem lepiej zasilacz podpiąć na styki baterii ale jak wywaliło bootcore to chyba musisz frei użyć albo martecha :( pykanie krótkie kliknięcie nie przytrzymanie

kolejność jest ważna, warto kabel odpinać przed każdą próbą, warto przed każdą próbą bez baterii nacisnąć włącznik, może to taki głupi rytuał ale z czasów jak się dużo siemensów robiło to pomagało :)
  • REKLAMA
  • #5 5790422
    Gabor
    Poziom 11  
    Dzięki, podepnę zasilanie na styki i je trochę podkręcę bo akurat mam taki stabilizatorek zrobiony..
    Jak nie to ta freią ale nie mam ani epromu1 ani epromu2 ani flasha.
    Sposób który znalazłem:
    Sposób za pomocą FREIA
    Podłącz telefon do kabla serwisowego;
    Z listy modeli: Phone model wybierz ten telefon, z którym zamierzasz działać;
    Kliknij Configuration;
    W COM port of cable zaznacz port, do którego masz podłączony kabel, np: COM1;
    Następnie w Speed of communication wybierz prędkość portu COM, np: 115200 (czasem, w zależności od systemu operacyjnego, trzeba tą prędkość zmiejszyć do 57600);
    Pod Boot type zaznacz:-New phones (x5x) dla telefonów serii x55, a także modeli: A50, M50, MT50;
    Pózniej w COM port setup zaznacz RTS i DTR;
    Process information ustaw na Medium;
    Kliknij OK. To już wszystko. FREIA została skonfigurowana.

Instrukcja naprawy uszkodzonego Firmware'u:

Uruchom program FREIA (All New Siemens Without Testpoin by Griffin TEAM);
    Skonfiguruj go wedłu wskazówek, które znajdziesz powyżej;
    W głównym oknie programu kliknij przycisk WriteFlash;
    Wybierz plik z EEPROM'em;
    Zaznacz EEPROM1;
    Naciśnij OK;
    Program wyświetli: Waiting to power on the phone... w związku z tym naciśnij czerwoną słuchawkę w telefonie;
    Po kilkunastu sekundach EEPROM zostanie wgrany do telefonu;
    Ponownie kliknij WriteFlash;
    Wybierz plik z Firmware;
    Zaznacz Firmware;
    Naciśnij OK;
    Program wyświetli: Waiting to power on the phone... w związku z tym naciśnij czerwoną słuchawkę w telefonie;
    Po okolo 15-20 minutach Firmware zostanie wgrany do telefonu;
    Gdy program zakończy działanie naciśnij Unlocking;
    Zaznacz Direct unlock also saves map;
    W new IMEI wprowadz oryginalne IMEI telefonu;
    Zaznacz Update flash IMEI (w okienku, które się pojawi kliknij OK);
    Naciśnij OK;
    Po kilkunastu senkundach program zakończy działanie. Odłącz telefon od kabla i spróbuj go włączyć. Jeżeli wszystko jest w porządku, to możesz teraz zrobić upgrade Firmware'u - o ile jest taka potrzeba

Za pomocą frei odczytałem z niego przed chwilą eprom1 więc cos tam kontaktuje.

W win swupie dalej pluje się o "No boot core detected " jeszcze zanim zdążę go pyknąć..

szela666: masz może eprom i flash do mt50 ?

Dodano po 15 [minuty]:

Po podłączeniu zasilacza za każdym kliknięciem niezawodnie zgłasza No Bootcore detected :/
    Co zrobić z tym fantem? ?Czy podany sposób z freią do tego problemu jest ok ?

Dodano po 1 [godziny] 5 [minuty]:

Ok, zrobione freią :D wielkie dzięki szela 666!! :D
    Teraz upgrade firmwareu bo mam po rusku :>
    Mam nadzieje że wszystko będzie ok.

Dodano po 48 [minuty]:

Mam jeszcze jeden problem. Wgrany jest stary soft z M50. Gdy chce winswupem wgrac nowszy z odchaczonym pre checkiem to pojawia mi się "no bootcore detected"
    Gdy odpalam win swupa w normalnym trybie razem z pre check to pojawia mi się napis " Mobile requested signature, but signature data not avaliable.
    Tak samo gdy chcę wgrac nowszy soft z mt50.
    W frei w sekcji bootcore pisze "none"

Co z tym fantem zrobić ? Jak wgrać nowego bootcora , skąd go wziąść ?

Tak pozatym telefon działa, tylko stary soft v09 :(..
  • Pomocny post
    #6 5791310
    szela666
    Poziom 12  
    wiec tak:do bootcore bedzie trza testpointa robic niestety zeby wgrac, winswup-a zawsze uzywalem bez prechceck bo to tylko wadzi ;) a czasem technologicznie nie da sie wgrac nowszego softa bo wersja plytki jest inna i dlatego mogl nie przyjac 16tki ktora probowales, mialem gdzies flashe do tego ale to na innym komputerze, bede musial poszukac jak sobie nie dasz rady ;) jak cos to pisz pw bo ja na kompie jestem kolo poludnia i wieczorem do nocy a mail przychodzi mi na koma wiec nie zpaomne zajrzec na forum ;)
  • #7 5792006
    Gabor
    Poziom 11  
    Wgrałem za pomocą frei binarke softu v19 dla m50 i myśę żo to na pewno wystarczy :) Dzięki za pomoc szela666:)
    Myslę że juz ostatrcznie zamknę temat...i się nic nie posypie :D
    Pozdrawiam:)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył nieudanego wgrywania oprogramowania wersji 18 do telefonu Siemens MT50 za pomocą narzędzia mt50_180305_updatetool.exe, co spowodowało, że telefon przestał się włączać. W trakcie próby aktualizacji softu proces zatrzymał się na 3%, a po odłączeniu telefonu urządzenie nie reagowało. Rozwiązaniem było wyłączenie opcji precheck i postcheck w programie, wyjęcie i ponowne włożenie baterii, a następnie krótkie, powtarzane „pyknięcia” przy włączniku telefonu podczas podłączania kabla, co miało na celu wymuszenie uruchomienia bootcore. Ważne było, aby bateria była w pełni naładowana lub telefon był zasilany z zewnętrznego źródła. W przypadku uszkodzenia bootcore konieczne było użycie programu FREIA z odpowiednią konfiguracją portu COM i modelu telefonu, co pozwoliło na wgranie nowej wersji softu (v19) i przywrócenie funkcjonalności urządzenia. Wskazano również, że czasem konieczne jest wykonanie testpointa, a wersja płyty głównej może wpływać na możliwość wgrania nowszego oprogramowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA