logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć 3 silniki krokowe do portu LPT bez mikrokontrolera?

Initiation 27 Lis 2008 23:14 1890 5
  • #1 5791889
    Initiation
    Poziom 11  
    Witam ,

chciałbym od razu powiedzieć , że jestem początkujący więc proszę o wyrozumiałość.

Tworzę sobie pewne urządzenie , gdzie wykorzystuje 3 silniki krokowe. Ma być sterowane przez port LPT. Problem pojawia się, gdyż do LPT można podłączyć tylko 2 silniki. Sprawę większej ilości można rozwiązać przy użyciu mikrokontrolera. Jednak nigdy nie miałem styczności z mk. więc się chcę użyję je w ostateczności.

Wymyśliłem natomiast - chyba nie zbyt profesjonalny ;) - sposób jak wysterować 3 sil. krokowe przez LPT. Jako wzmacniacz chciał bym użyć scalaka ULN 2003.
    Stworzyłem nie do końca poprawy schemat (aby był troszkę bardziej czytelny) i bardzo proszę o powiedzenie mi czy takie coś zdało by egzamin (pomijając fakt bezpieczeństwa portu LPT (przy np. zwarciu)) :

Jak podłączyć 3 silniki krokowe do portu LPT bez mikrokontrolera?

Tak , wiem... okropnie wygląda ... Z założenia chodziło mi o to, że do wszystkich 3 ULN'ów podpinam 4 kabelki dla sterowania. Źródłem zasilania nie jest zewnętrzny zasilacz a sam port LPT na którym jest 5V (chyba). Ma on obsługiwać ULN i silnik, ponieważ są też silniki 5-voltowe. Steruje teraz pinami 5,6,7 - jeśli 5 jest włączony to ULN 1 dostaje prąd i działa silnik nr.1 jeśli 6 to silnik 2 jeśli 7 to silnik nr. 3

Tak jest przynajmniej w teorii - a jak to by było w praktyce ? Czy natężenie z portu wystarczy dla ULN'a i Silnika ? A także czy przypadkiem silniki 5V potrzebują w ogóle ULN'a i czy bez tego nie zadziałają (bo wtedy pracowały by wszystkie 3 naraz...)

Proszę o odpowiedz i wyrozumiałość ;)
  • #2 5792411
    chudybyk
    Poziom 32  
    Ocena: 298
    Na pewno nie można zasilać silnika krokowego z portu LPT. Musisz mieć zasilacz o odpowiedniej mocy.
    Zdaje się, że na pinach jest poziom TTL, ale to należałoby zmierzyć.
    Sterowanie silnikami krokowymi można sobie znacznie uprościć z pomocą scalaczków: L298 i L297.
  • #3 5792447
    MirekCz
    Poziom 35  
    Ocena: 62
    Są takie gotowe układy do sterowania maszynami CNC. Jak nie masz o tym pojęcia to kup gotowca i się nie baw, bo stracisz tylko czas i pieniądze.

Tutaj masz przykład takiego urządzenia - http://allegro.pl/item490969105_sterownik_silnika_krokowego_cnc.html , sprzedaje to osoba kielecka55 na allegro. Chyba dokładnie ten sterownik ma mój znajomy i działa bez zarzutu.
  • #4 5792533
    wd40
    Poziom 21  
    Ocena: 62
    Rozszerzony port LPT ma 12 wyjść, więc można sterować wszystkimi ULN-ami jednocześnie. Jeżeli masz komputer nie starszy niż 10lat to na pewno masz port rozszerzony.
    Twój sposób też byłby dobry, gdybyś sterował napięciem ULN-a nie bezpośrednio z portu ale poprzez tranzystor - przy Twoim rozwiązaniu podłączenia bezpośredniego najprawdopodobniej spalisz LPT.
    Moje sugestie (z zastrzeżeniem, że nie oglądałem w trakcie pisania postu pdf do tego ULNa) :
    1. zastosować oddzielne zasilanie ULN-ów (nie z portu),
    2. każdy pin LPT steruje 2 linie ULN - zwiększy się moc (z tego co pamiętam to 1 linia wysteruje 0,5A) możliwa do wysterowania (a jeżeli nie chcesz to po prostu 2 ULN a nie 3),
    2. zastosować transoptory (obecnie kosztują grosze) pomiędzy LPT a ULN,
  • #5 5794024
    Initiation
    Poziom 11  
    wd40 , mhhh dziękuje za odpowiedź ale nie do końca rozumiem to co powiedziałeś ;) Nie znam się za bardzo na elektronice , więc wybaczcie, że zadaje banalne pytania...

-Jak się "steruje przez tranzystor" ?
    -Jeśli zastosuje oddzielne zasilanie dla ULN-ów to jak mam sterować tym zasilaniem przez port LPT ?
    -Co mi da zastosowanie transoptorów (przeczytałem co to jest, ale nie bardzo wiem co mi to da ?)

Bardzo przepraszam za te pewnie "łatwe" pytania , ale nie znam na nie odpowiedzi :)

Dodano po 2 [minuty]:

A , ja mam komputer z przed 2 lat i widzę z tyłu tylko zwykły port LPT , gdzie mam 25 pinów w tym od D0-D7 (tymi co można sterować ) Skąd miał by być ten "rozszerzony" port LPT
  • #6 5796568
    Initiation
    Poziom 11  
    No cóż... A z tym mikrokontrolerem trochę patrzyłem po sieci i google. Z jakiejś strony o tym jest kurs dla mk. 8051. Znalazłem w googlach coś takiego :
    http://robotechnik.abc24.pl/default.asp?kat=54616&pro=374349
    Może mi ktoś powiedzieć iloma "nóżkami" (pinami) da się w tym sterować. Bo część to pewnie na wejście , zasilanie a ile w takim mk. jest nóżek które można włączyć/wyłączyć ?
REKLAMA