logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć 6 silników krokowych do portu LPT z układem ULN?

comodore 11 Cze 2007 12:44 2615 6
  • #1 3973484
    comodore
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam! Jestem w trakcie budowy robota z komputerem na pokładzie. Mam problem z napędem, a dokładniej z doborem silników i ich sterowaniem... Początkowo myślałem o silniczkach podłączanych na USB, ale to raczej zbyt trudne, więc wybrałem LPT. Prosiłbym o porady lub schematy dotyczące połączenia silników z układem(układami) ULN (lub innym) i portem LPT. Jestem dopiero początkującym 'robotykiem' i nie bardzo się jeszcze na tym znam :| Silników powinno być 6 - 2 napędzające i 4 do skręcania kołami(po jednym na każde koło). Przy ich doborze może się przydać fakt, że na pokładzie mam 220V, bo komputer jest zasilany z akumulatora i przetwornicy(co zwiększa masę robota...). Z góry wielkie dzięki.
    Pozdrawiam.
  • #2 3973828
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2302
    Witam.Wpisz w wyszukiwarkę elektrody<sterowniki silników krokowych>.Przyjemnej lektury.
  • #3 3974319
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    masz przyklejony temat o silnikach krokowych , znajdziesz tam wszystko o ich sterowaniu , z LPT dość łatwo wysterujesz 4 silnikami korzystając z bitów D0 - D7 , dalsze dwa wymagają umiejętnego napisania programu aby wykorzystać inne bity portu jako wyjściowe
    jako sterownik musisz użyć układów o 2 sygnałach sterownia step i dir
    Cytat:
    Silników powinno być 6 - 2 napędzające i 4 do skręcania kołami(po jednym na każde koło).

zapytam po co takie rozwiązanie , jeżeli pojazd ma 2 osie to rozumie 2 silniki na napęd , 1 do sterownia osią skrętną , jeszcze prościej masz układ 3 kołowca z kołem swobodnym , lub napęd typowy dla pojazdów gąsienicowych gdzie wystarczą tylko dwa silniki do napędu i skrętu
  • #4 3975012
    comodore
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Potrzebne są 4 silniki do sterowania, bo układ skrętny chciałem zrobić troszeczke bardziej zaawansowany... W programie sterującym będzie możliwość wyznaczenia punktu wokół którego pojazd ma się obracać przy skręcie, co znacznie zmniejsza powierzchnię potrzebną do wykonania manewru :)

Przeczytałem większość tematów na forum dotyczących sterowania silnikami, ale nigdzie nie znalazłem sposobu na sterowanie sześcioma krokowcami przez LPT :| Podobał mi się pomysł sterowania 11 krokowcami przez LPT, ale w tamtym poście zostało wybrane inne rozwiązanie(dla mnie niezbyt zrozumiałe). Jeśli chodzi o programowanie portu LPT, to dam sobie radę, gdyż programuję już 7 lat(od 2 klasy podstawówki :) ) Największy problem jest z elektroniką i stworzeniem schematu na 6(lub więcej) silników...

Proszę o wyrozumiałość i dalszą pomoc
  • #5 3975237
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    stosując przy skręcie rozwiązanie polegające na nawrocie w miejscu ( jeden silnik do przodu drugi do tylu ) uzyskuje się praktycznie najmniejsze pole skrętu
    nie znajdziesz układu do sterownia 6 silnikami przez LPT , napisałem wcześniej to wymaga programowego wykorzystania właściwości portu LPT poczytaj http://www.rafal.waw.pl/wynalazki/porty/
    co do sterowników to jaki typ silnika unipolarny czy bipolarny , jaki max. prąd silnika dopiero do tego dostosujesz odpowiedni sterownik , a rozwiązań układowych dla sterownia step / dir jest cała masa

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy podłączenia sześciu silników krokowych unipolarnych do portu LPT komputera za pomocą układów ULN lub innych sterowników. Autor planuje zbudować robota z dwoma silnikami napędowymi i czterema do skręcania kół, wykorzystując port LPT ze względu na prostotę sterowania w porównaniu do USB. W dyskusji podkreślono, że standardowo port LPT umożliwia sterowanie do czterech silników krokowych za pomocą bitów D0-D7, a obsługa większej liczby wymaga zaawansowanego programowania i wykorzystania dodatkowych linii portu. Zalecane jest stosowanie sterowników z sygnałami step i dir. Poruszono też kwestie wyboru typu silników (unipolarne) oraz dobrania sterowników do prądu silników. Zaproponowano rozważenie multipleksowania sygnałów w celu obsługi większej liczby silników. Autor wskazał model silników 39BYG402 z serwisu silniki.pl. Wskazano również na możliwość programowego wykorzystania portu LPT do sterowania wieloma silnikami oraz na różne rozwiązania układowe do sterowania silnikami krokowymi.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA