logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

kasa fiskalna sharp er-a235P kreski na wyświetlaczu

moovspot 29 Lis 2008 20:12 6150 7
REKLAMA
  • #1 5798475
    moovspot
    Poziom 2  
    Witam mam w posiadaniu kasę fiskalną sharp er-a235P i lezala z 2 lata nieuzyteczna i po wlaczeniu na wyswietlaczu
    pokazuje sie ,, - - - - - - - - - - " - 10 kresek poziomych,
    w programie subiekt i ceres jest brak polaczeni.
    Oobiscie myslaem ze trzeba soft zmienic ale nie wiem jak, prosze mi pomoć

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5800776
    Stasio84
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Witaj, ten komunikat informuje Cię o wyzerowaniu pamięci RAM kasy (OFF-FIS 3). Stało się tak właśnie z powodu nieużywania kasy przez dłuższy okres czasu. W tej sytuacji pomóc może jedynie autoryzowany serwis Sharp. To są bardzo dobre kasy, najprawdopodobniej jedyna rzecz podlegająca wymianie w Twoim przypadku to będzie akumulatorek podtrzymania RAM. Potem trzeba tylko zrobić Master Reset no i od nowa oprogramować kasę.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 5984348
    grzybol_1990
    Poziom 2  
    A gdzie jest ten akumulatorek podtrzymania RAM ? mam ten sam problem :(

Dodano po 28 [sekundy]:

nie da sie samemu zrobic cos z tym ?
  • #5 5984656
    robwik
    Poziom 25  
    Ocena: 143
    Witam.
    Musisz rozebrać kase wymienić akumulatorek , zaprogramować kase, zaplombować (jak masz uprawnienia)
  • REKLAMA
  • #6 5984856
    grzybol_1990
    Poziom 2  
    A gdzie jest akumulatorek ? w środku kasy ?
  • #7 5985570
    robwik
    Poziom 25  
    Ocena: 143
    w środku
  • #8 5985686
    wieslaw1967_40
    Poziom 18  
    Ocena: 36
    Jeżeli nie masz uprawnień i plombownicy to się do tego nie zabieraj.Może to robić uprawniony do tego i przypisany tej kasy w urzędzie skarbowym serwis.Właściciel kasy może wystąpić w urzędzie skarbowym (któremu podlega ta kasa) o zmianę serwisu.

Podsumowanie tematu

✨ Kasa fiskalna Sharp ER-A235P po dłuższym nieużywaniu wyświetla na ekranie poziome kreski („- - - - - - - - - -”), co oznacza wyzerowanie pamięci RAM (OFF-FIS 3). Problem wynika z rozładowanego akumulatorka podtrzymującego pamięć RAM. Rozwiązaniem jest wymiana tego akumulatorka wewnątrz urządzenia, a następnie wykonanie Master Resetu i ponowne zaprogramowanie kasy. Operację tę powinien przeprowadzić autoryzowany serwis Sharp lub osoba posiadająca odpowiednie uprawnienia i plombownicę, gdyż wymaga to rozebrania kasy oraz formalnego zaplombowania. Właściciel kasy może zgłosić w urzędzie skarbowym zmianę serwisu obsługującego urządzenie. Brak połączenia z programami Subiekt i Ceres jest skutkiem problemu z pamięcią RAM kasy.
REKLAMA