logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chrysler Voyager 2.8 CRD - trudności z uruchamianiem mimo prawidłowego ciśnienia CR

JVC 30 Lis 2008 11:58 11188 8
REKLAMA
  • #1 5800156
    JVC
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Witam.
    Mam problem z uruchamianiem tego motorka. Ciśniena pomierzone na listwie CR i wsystkie są poprawne a auto jak kiepsko zapalało tak i nadal zapala. Może ktoś z Forumowiczów miał już podobny problem?
    Np. okazało sie, że zawieszał się czasami któryś zawór w CR?

Pozdrawiam JVC
  • REKLAMA
  • #2 5802158
    momik12
    Poziom 31  
    Ocena: 386
    O jakich zaworach w CR ty tu piszesz.Temat powinien trafic do kosza.
  • #3 5803990
    JVC
    Poziom 14  
    Witam.
    O zaworach na listwie common rail czyli ogranicznik ciśnienia i zawór regulacji ciśnienia.

Pozdrawiam JVC
  • REKLAMA
  • #4 5804029
    yaaro
    Poziom 33  
    Ocena: 1082
    A jak zapali to jak chodzi? W CR pierwszym objawem padania wtrysków są problemy z odpalaniem. Sprawdź na przelewy.
  • #5 5804109
    JVC
    Poziom 14  
    Właśnie ma problemy z zapalaniem, ciśnienie sprawdzone i jest ok. Ale po przeprowadzeniu wywiadu środowiskowego z rodzinką wyszło, że ojciec dolewał regularnie miksolu do ON. Nabyłem właśnie płukankę wtrysków STP i zobaczę co wyjdzie.

Pozdrawiam JVC
  • REKLAMA
  • #6 5804214
    Michu10
    Poziom 32  
    Ocena: 755
    Piszesz że ciśnienie sprawdzone to w końcu jakie jest ? Jeśli chcesz stosować róże detergenty do rzekomej płukanki układu to życzę powodzenia , na pewno nic to nie zmieni wręcz przeciwnie.
  • #7 5815433
    autkom

Poziom 17  
    Ocena: 105
    Ja to bym sprawdził , który wtryskiwacz. I tyle w temacie.
    Konto firmowe:
    Autkom-serwis
    Szosa Baranowicka 83, Białystok-Grabówka, 15-523 | Tel.: 506-XXX-XXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #8 6469540
    JVC
    Poziom 14  
    Hmm Widać, że większość oszczędnie się wypowiada - tak problem rozwiązałem samemu - najłatwiej ale nie najtaniej to nowa listwa commonrail a nie wtryski czy inne podzespoły.

JVC
  • #9 6744401
    zwc-mistrz
    Poziom 11  
    Ocena: 50
    NA PRZYSZŁOŚĆ
    Witam !
    jeżeli jeszcze ktoś ma problem z odpalaniem chryslera to odpowiadam:
    najczęstszą przyczyną tego jest spadek ciśnienia na szynie (common rail ) zasilającej. - nie ma co podpinać pod komputer bo to nic nie da - u mnie komputer nic nie pokazywał. W wypadku zbyt niskiego ciśnienia komputer nie otworzy wtrysków i samochód nie odpali . Jest to wynikiem uszkodzenia zaworu przelewowego na szynie . Nie słuchajcie ASC która za zdjagnozowanie usterki bierze nawet do 1000zł a za wymianę szyny 7 300zł. Sam diagnozujesz to w 5 minut .
    1.zdejmujesz pokrywę silnika ( 3 śruby m6 - klucz 10-tka )
    2. po zdjęciu pokrywy masz przed sobą szynę na wierzchu silnika
    na końcu szyny ( prawa strona -jest króciec z wężykiem gumowym przelewowym( lekko nasadzony bez opaski )
    3. zdejmujesz wężyk ( zatkaj go palcem bo podczas rozruchu będzie przez niego wracało paliwo) i patrzysz podczas rozruchu silnika ( ktoś musi zamielić ) czy z króćca na szynie z którego zdjąłeś wężyk cieknie paliwo ?
    Jeżeli cieknie -to zawór wysiadł - trzeba go regenerować .
    Ja miałem ten przypadek -kupiłem szynę jak głupi po czym starą ze złości rozebrałem zregenerowałem sobie zawór ( jestem mechanikiem konstruktorem) i chodzi na starej jak burza już pół roku a nową wożę w bagażniku .
    jak ktoś ma problem ze szyną piszcie
    konstruktor.wcislo(małpa)op.pl

pozdrawiam
    konstruktor

Podsumowanie tematu

✨ Problem z uruchamianiem silnika Chrysler Voyager 2.8 CRD występuje mimo prawidłowego ciśnienia na listwie common rail (CR). Dyskusja wskazuje, że przyczyną mogą być uszkodzenia zaworu przelewowego na szynie CR, który powoduje spadek ciśnienia zasilającego, co uniemożliwia otwarcie wtrysków i skutkuje problemami z odpalaniem. Zalecane jest sprawdzenie króćca przelewowego na końcu listwy CR poprzez odłączenie wężyka i obserwację wypływu paliwa podczas rozruchu. Problemy z wtryskiwaczami również mogą powodować trudności z odpalaniem, jednak w tym przypadku ciśnienie było prawidłowe. Próby stosowania płukanek do wtrysków mogą nie przynieść efektu. Ostatecznym rozwiązaniem bywa wymiana całej listwy common rail, co jest kosztowne, ale skuteczne. Diagnostyka komputerowa często nie wykazuje błędów przy uszkodzeniu zaworu przelewowego, dlatego warto przeprowadzić manualną kontrolę ciśnienia i szczelności układu CR.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA