logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamontować Sony KDL-26B4050 bez mocowania VESA na ścianie?

aladin07 01 Gru 2008 09:38 2646 7
REKLAMA
  • #1 5803928
    aladin07
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    witam

mam kupiony taki tv lcd jak w temacie i jak go kupowałem to nie brałem
    tego pod uwagę, ale wygląda na to, że nie ma on możliwości powieszenia
    na ścianie a teraz bardzo by mi na tym zależało

czy macie jakieś propozycje jak go mogę powiesić

poniżej zdjęcia jak to z tyłu wygląda - nie ma tu żadnego mocowania Vesa
    tylko taki uchwyt na rękę w górnej części obudowy

Jak zamontować Sony KDL-26B4050 bez mocowania VESA na ścianie? Jak zamontować Sony KDL-26B4050 bez mocowania VESA na ścianie?
  • REKLAMA
  • #2 5807496
    Ekspert Awa24.pl
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    No jak to?Ten w środku prostokąt to miejsce na uchwyt. Poszukaj na pewno znajdziesz np. Vogels Mount Mass MFS 50
  • REKLAMA
  • #3 5807642
    aladin07
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    no szczerze zapytam ale jak?
    ja kupiłem już wcześniej ten uchwyt w jednym ze sklepów, który
    wpisał go jako rekomendowany do tego modelu
    ale albo nie wiem jak go montować albo właśnie błędnym jest
    sugerowanie tego uchwytu do tego modelu tv

ten uchwyt jest montowany (ta duża płytka) śrubami do telewizora
    a jak wskazujesz to nawet w tym prostokącie czarnym nie ma żadnych
    gwintów - w tej prostokątnej wnęce jest raczej miejsce na kabel
    zasilania telewizora żeby go ładnie zawinąć tam
  • #4 21526576
    CzarnyElo
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Kupiłem ten TV do garażu i retro konsol :)

Mam podobny problem, poradziłeś sobie, te uchwyty pasują do czegoś, czy? Ja wpadłem, żeby kogoś na uchwycie takim podwójnym podwiesić na tę rączkę po prostu, ale może te wypusty z tyłu to jakiś stary system mocowania??? Ktoś coś podpowie?? :)))

Dodano po 1 [minucie]:

Tył starego telewizora z różnymi plastikowymi zaczepami i podłączonym kablem zasilającym.

Tylko te uchwyty według mnie powinny być odwrotnie skierowane, jeśli służyłyby do zamocowania TV... :)))
  • #5 21526658
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1048
    Te plastikowe haczyki wyglądają jak mocowania do kabli.
    Można ostatecznie zrobić kątownik z blachy, przykręcić blachę do ściany i stopkę TV do blachy.
  • REKLAMA
  • #6 21528024
    locoloco
    Poziom 20  
    Ocena: 43
    Wygląda, że są otwory do Vesa 200x400.
    I taki uchwyt załatwi sprawę. Nie kosztuje więcej jak 100 zł
  • #7 21528754
    CzarnyElo
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    >>21528024
    Kolego, nie widzę żadnych otworów do VESA właśnie, a Ty widzisz na zdjęciu...?

Dodano po 1 [minuty]:

Widok tylnej części telewizora zamontowanego na hakach przymocowanych do drewnianej półki, bez widocznych otworów VESA.

Na chwilę obecną zamontowałem na takich uchwytach, które łapią za miejsce do przenoszenia TV, ale trochę nagina plastik tylnej obudowy i strach, że pęknie...
  • REKLAMA
  • #8 21529210
    clubber84
    Poziom 38  
    Ocena: 1669
    Witam,
    ten model TV nie ma możliwości wieszania na ścianie z racji tego, że podstawa jest integralną częścią obudowy i nie da się jej wymontować.
    A te uchwyciki z tyłu są do zawinięcia wokół nich kabla zasilającego.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Model telewizora Sony KDL-26B4050 nie posiada standardowego mocowania VESA, co utrudnia jego zawieszenie na ścianie. Z tyłu obudowy brak jest gwintów i otworów montażowych, a widoczny prostokątny element to miejsce na kabel zasilający, a nie uchwyt montażowy. Próby użycia dedykowanych uchwytów, np. Vogels Mount Mass MFS 50, nie powiodły się ze względu na brak kompatybilnych punktów mocowania. Plastikowe haczyki z tyłu służą do organizacji kabli, a podstawa telewizora jest integralną częścią obudowy i nie da się jej zdemontować. Jako alternatywę zaproponowano wykonanie własnego kątownika z blachy, który można przymocować do ściany, a następnie do niego przymocować telewizor, jednak istnieje ryzyko uszkodzenia obudowy przy mocowaniu do uchwytów chwytających za rączkę przenośną. Nie znaleziono potwierdzenia istnienia otworów VESA 200x400 w tym modelu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA