logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czyszczenie klawiatury laptopa Dell - Level Master

misiek1111 06 Cze 2025 12:48 1011 4

TL;DR

• Czyszczenie klawiatury laptopa Dell z nożycowym prowadzeniem przycisków i folią stykową, zapchanej brudem z pracy w terenie.
  • Klawisze rozebrano w drobny mak, namoczono w pudełku z płynem do mycia naczyń i wyszorowano gąbką kuchenną; uszkodzone elementy sklejono kropelką.
  • W tym laptopie mogą występować 5 różnych typów klawiatur, wyglądających z zewnątrz tak samo, ale różniących się mechaniką i stykami.
  • Po 5 godzinach klawiatura wróciła do działania i była gotowa na przyjęcie nowego, świeżego brudu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
📢 Słuchaj (AI):
  • Zbliżenie na klawiaturę laptopa z częściowo zdemontowanymi klawiszami, widoczne gumowe kopułki i zabrudzenia.
    Doskonały czas na czyszczenie klawiatury w Twoim laptopie.

No nie. Lepiej kupić nową niż bawić się w czyszczenie, ale nie zawsze nową można kupić, albo cena jest nieadekwatna do produktu.

Moja była strasznie zasyfiona, bo ten komp służy do pracy w terenie.
    Są różne typy klawiatur z różnymi rozwiązaniami mechanicznymi. Poniżej pokażę czyszczenie klaw. Dell'a z nożycowym prowadzeniem przycisków i folią stykową. W tym kompie może być 5 różnych typów klawiatur, wyglądających z zewnątrz tak samo, ale różniących się rozwiązaniami mechanicznymi i kontaktowymi styków roboczych.

Z początku pomyślałem sobie, że wystarczy przetrzeć przyciski płynem do mycia, albo IPA. Niestety, po przyjrzeniu się z bliska, okazało się, że syf jest zbity i na wszystkich przyciskach. Postanowiłem rozebrać ją w drobny mak i zrobić jej spa.

Potrzebne rzeczy:
    1. pudełko do kąpieli przycisków, np. po dużych lodach,
    2. płyn do mycia naczyń,
    3. gąbka kuchenna z szorstką stroną,
    4. klej kropelka (albo Loctite 495),
    5. płaski śrubokręt i pomniejsze.

• Wygląd zasyfianych przycisków:

Zbliżenie na zabrudzone klawisze klawiatury laptopa z widocznymi oznaczeniami Home, Page Up, End i Page Dn. Zbliżenie na brudne klawisze klawiatury laptopa, na których widoczne są zanieczyszczenia i kurz. Zbliżenie na zabrudzone klawisze i wnętrze klawiatury laptopa Dell z widocznym kurzem i okruchami.

• Mechanizm przycisków:

Przycisk Ctrl z klawiatury laptopa leżący na czerwonej tkaninie. Odwrócony klawisz laptopowej klawiatury z zamontowanym mechanizmem nożycowym, leżący na czerwonej szmatce. Zbliżenie na klawisz laptopa Dell z mechanizmem nożycowym i elementami montażowymi po zdjęciu z klawiatury.

• Wypięcie mechanizmu nożycowego z mocowania:

Zbliżenie na płytę klawiatury laptopa Dell oraz śrubokręt podważający mechanizm nożycowy klawisza.

• konstrukcja folii stykowej:

Wnętrze klawiatury laptopa po zdjęciu przycisków, widoczne gumowe elementy i zabrudzenia. Zbliżenie na folię stykową wyjętą z klawiatury laptopa, ukazującą ścieżki przewodzące i otwory na przyciski. Zdjęcie przedstawia folię stykową klawiatury laptopa Dell, częściowo uniesioną nad metalową ramą.

• Czyszczenie przycisków. Fotki po ich namoczeniu:

Brudny przycisk Enter z klawiatury laptopa na czerwonym materiale, przygotowany do czyszczenia. Brudny klawisz z cyfrą „0” z klawiatury laptopa na czerwonej ściereczce. Pojedynczy klawisz „Enter” od laptopa leży na czerwonej ścierce, mokry od mycia.

• Składanie przycisków:

Zbliżenie na klawiaturę laptopa z częściowo zdemontowanymi klawiszami, widoczne gumowe kopułki i zabrudzenia.

Składanie zaczynamy od:
    - włożenia uszka do mechanizmu nożycowego (A),
    - podniesienia przycisku do góry, aby gumka (B) wyprostowała się do pionu,
    - naciśnięciu przycisku, aby dwa pręciki (C), wskoczyły w swoje mocowanie.

Zbliżenie na rozebraną klawiaturę laptopa z wyjętymi przyciskami i zaznaczonymi elementami mechanizmu za pomocą liter A, B, C.

Wułala, 5 godzin i zrobione.
    Najważniejsze, że klawiatura jest już gotowa na przyjęcie nowego, świeżego brudu :]

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    misiek1111
    Poziom 37  
    misiek1111 napisał 4047 postów o ocenie 1081, pomógł 321 razy. Jest z nami od 2006 roku.
  • REKLAMA
  • #2 21571476
    James596
    Poziom 29  
    Ocena: 530
    Z czyszczeniem trzeba uważać, z perspektywy czasu uważam, że lepiej kupić nową klawiaturę albo czyścić tylko z wierzchu.

Próbowałem tak zdjąć klawisze w Lenovo Z51-70 do gruntownego mycia.
    Efekt? Pęknięte "pręciki" trzymające właściwy klawisz na mechanizmie nożycowym, plastik cieniutki i parszywej jakości.
  • REKLAMA
  • #3 21571574
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2591
    James596 napisał:
    Pęknięte "pręciki" trzymające właściwy klawisz na mechanizmie nożycowym

Czyli podważałeś nie z tej strony.

Dodano po 15 [minuty]:

Jakieś 10 lat temu w pewien czwartkowy wieczór siedziałem sobie w kuchni i coś tam robiłem na lapku, a w kuchni krzątała się narzeczona, w pewnym momencie nieopatrznie przewróciła pełną szklankę 0,4L i cała zawartość wlała się w klawiaturę. Błyskawiczna akcja, lapek rozebrany, płyta umyta a następie płyta oraz dwie części obudowy trafiły do piekarnika na 100°C na godzinkę. Lapkek przeżył bo zareagowałem błyskawicznie. Klawiaturę porządnie wypłukałem pod kranem a następnie wodą destylowaną, ale niestety 1/3 klawiszy nie działała. Nowa kosztowała wtedy 89PLN, ale problem był taki, że to był czwartek wieczór, a w piątek wieczorem wyjeżdżaliśmy na urlop. Zabrałem więc klawiaturę do pracy i w piątek z samego rana rozebrałem na części pierwsze, łącznie z rozklejeniem trzech warstw folii. Głównie chodziło o pozbycie się zanieczyszczeń i wilgoci z pomiędzy warstw tejże folii. Robota na kilka godzin. Klawiatura działa do dziś. Jedynie klawisz "0" na klawiaturze alfanumerycznej wymaga mocniejszego nacisku niż pozostałe. Koszt poświęconego czasu )i fakt, że mogłem go wykorzystać na naprawy urządzeń klientów) z pewnością przewyższył wartość laptopa :), ale co zrobić, to się nazywa "potrzeba chwili".
  • REKLAMA
  • #4 21572583
    masterten
    Poziom 33  
    Ocena: 284
    Akurat dzisiaj zrobiłem znajomemu czyszczenie klawiatury w HP 250 G3. Po zalaniu lepiła się część przycisków.
    Potwierdzam że to żmudna i czasochłonna praca która nie zawsze się opłaca (w kontekście czasu całej operacji) ale czego się nie robi w trosce o środowisko ;)
  • #5 21572699
    krychast
    Poziom 20  
    Ocena: 159
    masterten napisał:
    ale czego się nie robi w trosce o środowisko ;)

fakt -planeta płonie

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.14. Publikowanie wpisów niezgodnych z tematyką danego działu forum lub wątku dyskusji.

📢 Słuchaj (AI):
REKLAMA