logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie wzmacniacza Megawat 600W 2 Ohm – zasilanie, GND, remote, radio

sebongo 01 Gru 2008 18:35 1191 11
  • #1 5805624
    sebongo
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam pisze z prośbą o pomoc w podłączeniu wzmacniacza. Kupiłem jakis wzmacniacz megawat 600w na 2 om Chciałbym sie dowiedzieć jak go podłączyć, ma przyłącze + jedno przyłącze GND podajże, i jeszcze jedno przyłącze tylko nie pamiętam oznakowania ale ten od kogo kupiłem mówi ze to sterowanie radiem + proszę o doradzenie podłączenia.
  • #2 5805681
    firemanWLKP
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    Najlepiej zrób foto, żeby można było zobaczyć te wejścia.
  • #3 5805697
    mskojon
    Poziom 31  
    Ocena: 47
    Nie wiem po co robić foto jak wszędzie jest podobnie. GND do karoserii, + do 12V a remote do niebiesko - białego kabla z radia
  • #4 5805800
    sebongo
    Poziom 10  
    chodzi mi oto czy plusa puścic prosto z akumulatora i minusa?? a to sterowanie nieby to do kości z radia bo mam fabrycznie zakladane kosci i nie chciał bym ich przerabiać
  • #5 5807057
    mskojon
    Poziom 31  
    Plus z akumulatora (koniecznie daj ok 20cm od aku bezpiecznik) minus z karoserii. Remote powinieneś mieć z niebiesko białego kabla - to czy jest on wpięty do kostki czy nie to musisz już sprawdzić. Jak jest wpięty w kostkę to go ciachnij i się do niego podłącz
  • #6 5808167
    sebongo
    Poziom 10  
    No dzięki panowie myślę ze sobie dam rade. Pozdro
    Moderowany przez Sylwek:

:arrow:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php
    Co to za słowo "pozdro" ? Ostatnio mam mniej czasu na moderację, ale zacznę mocniej popraw ten ...slang

• #7 5821518
    msobek
    Poziom 11  
    a jak się podłącza minus do karoseri? nie bardzo rozumiem?
  • #8 5821645
    gosztekseba
    Poziom 31  
    Ocena: 175
    Witam!!!

No jak możesz nie rozumieć? Co w tym trudnego? W karoserii samochodu jest GND czyli (-) zasilania... Pozdrawiam
  • #9 5821743
    msobek
    Poziom 11  
    to rozumiem i wiem ze tam jest minus ale zapytalem jak to sie podlacza "do karoseri"? do masy ktora idzie na akumulator czy jak? nie robilem tego nigdy w praktyce ;p
  • #10 5821845
    karlos79
    Poziom 33  
    Ocena: 76
    Witam
    Lepiej zleć tą robotę fachowcowi zanim spalisz auto.
    Masę wzmacniacza masz połączyć z karoserią auta, lub z ujemna klemą akumulatora.
    Karoseria samochodu jest galwanicznie połączona z ujemną klemą akumulatora- wniosek czy podłączysz masą wzmacniacza do karoserii czy do akumulatora, to teoretycznie na jedno wyjdzie.
    Pozdrawiam
  • #11 5822049
    mskojon
    Poziom 31  
    msobek napisał:
    to rozumiem i wiem ze tam jest minus ale zapytalem jak to sie podlacza "do karoseri"? do masy ktora idzie na akumulator czy jak? nie robilem tego nigdy w praktyce ;p

Możesz do jakiejś śruby w bagażniku, lub do śruby w okolicach reflektora
  • #12 5822667
    msobek
    Poziom 11  
    i tak rozumiem ze do sruby mozna :) ze karoseria jest uziemiona to wiedzialem od malego tylko nie wiedzialem czy wystarczy do sruby a z niewiedzy glupio bylo pytac
    dzieki i pozdrawiam :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Podłączenie wzmacniacza Megawat 600W na 2 omy wymaga podłączenia trzech przewodów: plus (+) z akumulatora 12V z zabezpieczeniem bezpiecznikowym (ok. 20 cm od akumulatora), masy (GND) do karoserii samochodu lub bezpośrednio do ujemnej klemy akumulatora, oraz przewodu remote do sterowania wzmacniaczem. Przewód remote zwykle podłącza się do niebiesko-białego kabla z radia, który służy do włączania wzmacniacza wraz z radiem. Jeśli kabel remote jest fabrycznie wpięty w kostkę radia, należy go przeciąć i podłączyć do wzmacniacza. Masa (GND) powinna być podłączona do metalowej części karoserii, np. do śruby w bagażniku lub w okolicach reflektora, ponieważ karoseria jest galwanicznie połączona z ujemną klema akumulatora. Podłączenie masy do karoserii lub bezpośrednio do ujemnej klemy akumulatora jest równoważne. Zaleca się ostrożność i ewentualne zlecenie montażu fachowcowi, aby uniknąć uszkodzeń instalacji samochodowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA