logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Termet G-19-02 wyłącza się po 3 minutach pracy - co może być przyczyną?

bobik135 02 Gru 2008 16:56 2633 9
REKLAMA
  • #1 5809173
    bobik135
    Poziom 2  
    Witam.
    Mam problem, jak juz wspomniałem w tytule, mianowicie po wlączeniu i po ok 3 minutach pracy sam się wylancza, po czym nie chce się wlączyć. Żeby bylo ciekawie po ok 5 min coś w nim cicho stuknie i jest ok.
    Następnie sytuacja analogicznie się powtarza!
    Jeżeli ktoś jest w stanie pomóc, bylbym wdzięczny.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5810499
    golfik18
    Poziom 12  
    Ocena: 30
    Brak ciągu kominowego! Sprawdż komin!
  • REKLAMA
  • #3 5810708
    bobik135
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedź jeżeli ma to znaczenie to powiem ze opary ze spalania cofają się do środka lazienki czy to ma wplyw na to ????W domu uztkownicy boja się korzystać z tego urządzenia aby się nie zadżadzić!!!!
  • REKLAMA
  • #5 5811742
    BrunoJ
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    bobik135 napisał:
    Dzięki za odpowiedź jeżeli ma to znaczenie to powiem ze opary ze spalania cofają się do środka lazienki czy to ma wplyw na to ????

To nie 'wplyw' tylko wprost przyczyna.

bobik135 napisał:

W domu uztkownicy boja się korzystać z tego urządzenia aby się nie zadżadzić!!!!

I bardzo slusznie. Dopuki nie naprawia komina _NIE_WOLNO_ im korzystac !!

pozdrawiam
    Bruno
  • #6 7125115
    Głaz
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    a u mnie nawet jak zdejmę rurę to tez się wyłącza i mam dwa kominy wentylacyjne do pieca i ogólny. Jak był kominiarz to mówił, że ciąg jest w normie.
    Na zdjętej rurze zachowuje się podobnie.
    Jeżeli odkręcę od blachy ten górny czujnik (to coś co robi "pik") to działa ok.
    Podkreślam,że zrobiłem to tylko w celu sprawdzenia i nie korzystam bez niego.

Czy możecie mi coś doradzić?
  • REKLAMA
  • #7 7129546
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2609
    Poproś serwis, on wymieni czujnik, bo może być "za szybki" lub padnięty. Jeżeli na gwarancji, spokojna głowa, po - również.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #8 7129640
    krzysztofmatusik
    Poziom 22  
    Ocena: 131
    bobik135 podstawowe pytanie..czy masz plastykowe okna? Jeżeli tak,to uchyl w pomieszczeniu gdzie znajduje się terma i spróbuj ponownie.Wynik pozytywny podpowiada że brakuje powietrza.Negatywny-problem z odpływem spalin.
  • #10 7129756
    krzysztofmatusik
    Poziom 22  
    Ocena: 131
    W nogi zawsze będzie zimno skoro jest jakaś szczelina w oknie!Ale czy wystarczy aby wyrównać ciśnienie w pomieszczeniu???Latem nie było zimno ?A i okna były otwarte,i wszystko działało?Trochę logiki proszę!:D

Podsumowanie tematu

✨ Problem z Termet G-19-02 polega na samoczynnym wyłączaniu się urządzenia po około 3 minutach pracy, po czym nie chce się ponownie włączyć. Po kilku minutach słychać ciche stuknięcie i piec działa ponownie, jednak sytuacja się powtarza. Główną przyczyną może być brak ciągu kominowego, co powoduje cofanie się spalin do pomieszczenia i stanowi zagrożenie zatrucia. Zaleca się dokładne sprawdzenie stanu komina i wentylacji. W przypadku gdy komin jest sprawny, problem może leżeć w czujniku bezpieczeństwa, który może być uszkodzony lub zbyt czuły, co powoduje wyłączanie pieca. Wskazane jest skontaktowanie się z serwisem w celu wymiany czujnika. Dodatkowo, jeśli w pomieszczeniu są szczelne plastikowe okna, należy zapewnić dopływ świeżego powietrza poprzez uchylenie okna, co może poprawić warunki spalania i zapobiec wyłączaniu się urządzenia. Podobne objawy zgłaszane są także dla modelu Aqua Comfort G-19-03.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA