logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z podzialem internetu przy pomocy D-link 524

krilan83 04 Gru 2008 22:20 1374 4
REKLAMA
  • #1 5818848
    krilan83
    Poziom 2  
    Sprawa wyglada tak.Podlaczylem router do kompa, na ktorym byl net i sklonowalem mac karty komputera do routera.Przed podlaczeniem spisalem wszystko co mi wyskoczylo w ipconfig/all i pozniej wprowadzilem do routera i net nie dziala.
    Dodatkowo:
    -Ping www.onet.pl przed podlaczeniem routera byl 56 a po podlaceniu 55, ale ping strony ISP przed podlaczeniem byl 254 a po podlaczeniu wyskoczylo ze " nieznany host" (i tu jestm zmieszany, bo pierwszy przypadek mowi, ze to nie jest wina ustawinia TTL=1, a drugi juz niekoniecznie)
    -Po podlaczeniu routera, z oryginalnym adresem MAC routera, po wpisaniu dowolnej stronki w wyszukiwarce wyskakuje strona ISP z informacja ze zmienil sie adres MAC karty i nalezy to zglosic (na stronce wyswietla mi MAC routera), po podlaczeniu kabla bezposrenio do kompa net smiga normalnie.
    -Dostep do konfiguracji routera mam z kazdego kompa (gdyby ktos pytal czy lan dziala)

Musze powidziec ze jestem w kropce. Wszelkie pomysly i pomoc mile widziane :)

@ any56 - probowalem, bez efektu
  • REKLAMA
  • #2 5818886
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    Wprowadź do routera taki sam MAC adres jaki miałeś na karcie sieciowej (nie klonowanie).
    Nie zapomnij o apply...
  • REKLAMA
  • #3 5819479
    soltys_w
    Poziom 24  
    Ocena: 23
    poczytaj http://forum.idg.pl/lofiversion/index.php/t121612.html

Jak już sklonujesz MAC, to ustaw automatyczne pobieranie IP, jeśli tak było na sieciówce stacjonarnej.
    Poszukaj koniecznie opcji aby nie zmieniał TTL - bez tego cała robota psu w d.
    Nie blokuj pingowania od strony WAN.

P.S. Jak już będziesz przekopywał się przez każdą opcję wposzukiwaniu TTLa, to zapamiętaj, gdzie jest możliwość zmiany MTU - to tak na wypadek, gdybyś nie mógł nic większego wysyłać po szcześliwym uruchomieniu internetu (www bedzie chodzić ale mail nie pójdzie :( ). Zmień na 1462 albo stopniowo mniej do 1400.
  • REKLAMA
  • #4 5819517
    Alana
    Poziom 37  
    Ocena: 245
    Znam te D-linki i bez problemu chodza one w sieciach gdzie ISP ustawia TTL=1 po odpowiednim skonfigurowaniu.
    Proponuje tak: IP na dynamic IP, wpisac mu MAC, zatwierdzic [niech sie zresetuje], ip na static IP i wpisac co trzeba, u dolu strony jak masz najnowsze firmware sa takie 3 opcje, jedna z nich to do not change TTL i to ma byc na enabled.
  • #5 5821312
    krilan83
    Poziom 2  
    problem rozwiazany:)
    Po wprowadzeniu wszyskich potrzebnych danych recznie czyli ip dnsy etc nadal netu nie bylo.
    Rozwiazniem okazalo sie podbicie TTL o +1 pod windowsem (w rejestrze systemu).
    A tak na marginesie; Przed podpieciem routera ping onetu wynosil 56, po podpieciu i zaznaczeniu opcji do not change TTL (enabled), TTL wynosil 55 wiec jednak zminial- chybaze ja zle rozumuje.
    W kazdym razie dziekuje wszystkim za pomoc i zainteresowanie.
REKLAMA