logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dostepu do internetu przez DLINK 524 (siec osiedlowa)

ggrunge 20 Maj 2008 16:26 5893 10
REKLAMA
  • #1 5160861
    ggrunge
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    Witam,

Mam taki problem i nie wiem gdzie lezy przyczyna czy w routerze czy gdzies indziej.
    Router skonfigurowalem w ten sposob:
    -WIFI ustawilem z haslem (WPA-PSK)
    -WAN zmienilem MAC na taki sam jaki posiadala karta sieciowa mojego pierwszego komputera podlaczonego do sieci + DHCP

Teoretycznie wszystko dziala, tzn:
    - laptop laczy mi sie przez WIFI z routerem i jest ok
    - router laczy mi sie z serwerem DHCP i pobiera wszystkie prawidlowe dane, dokladnie takie same jak podlacze komputer bezposrednio do kabla

Problemem jest to, ze nie laduja sie zadne strony, klient poczty nie laczy sie z serwerami poczty, gg tez nie dziala, poprostu caly internet lezy!

Probowalem pingowac strony WWW i wszystko wydaje sie byc ok, tzn wysyla pakiety i odbiera bez zadnych strat.

Wyczytalem tez na forum, ze problemem moze byc firewall w routerze, wiec wg opisu wylaczylem go, tzn dodalem regule zeby wszystko przepuszczal.

Dla eksperymentu zmienilem MAC w routerze na pierwotny, polaczyl sie z DHCP tyle, ze pobral inny IP i w momencie proby wejscia na jakas strony dostalem komunikat od ISP, ze MAC jest nie zarejestrowany i prosza o kontakt z adminem, jak ustawie MAC taki sam jak w sieciowece w kompie to takiego komunikatu nie dostaje, wiec wyglada, ze jest ok, poprostu strona sie nie laduje.

Czy mozliwe jest serwer provaidera wykrywa, pomimo zmienionego MAC, ze to router sie zglasza i blokuje w jakis sposob polaczanie z internetem?
    Dodam, ze ISP kaze sobie placic dodatkowe 10 zl jesli chce sie uzywac wlasnego routera, a ja akurat nie zamierzam placic bo niechodzi tu o podzial lacza, tylko o wygode radiowego internetu w mieszkaniu.

Pozdrawiam,
    Michal
  • REKLAMA
  • #2 5161003
    Alana
    Poziom 37  
    Ocena: 245
    Jezei chodzi ci tylko o dostep po radiu to przekonfiguruj router.
    Wylacz DHCP, IP lanowe ustaw na zakres nie wykozystywany w sieci, kabel od ISP podlacz do portu LAN.
    W laptopie ustaw MAC sieciowki WiFi na ten ktory masz zarejestrowany.

Jezeli jednak chcesz kozystac z tego urzadzenia jako routera to podaj jakie IP, brame, maske masz przydzielone od ISP i co ustawiles po stronie LAN routera.
    Moze byc tez problem z TTL=1 ale ten d-link akurat bardzo ladnie to pokonuje.
  • REKLAMA
  • #3 5161084
    ggrunge
    Poziom 17  
    Dzieki za odpowiedz!
    Zaraz sproboje tego pierwszego sposobu podanego przez Ciebie :)
    Mimo wszystko, jednak chcialbym uzyc routera jako routera jesli bedzie to mozliwe :)
    Oto co mi przydziela ISP:
    IP: 172.22.33.117
    Subnet Mask: 255.255.255.0
    Default Gateway: 172.22.33.1
    DHCP server: 172.22.33.1

Po stronie LAN routera nic nie ustawialem :/

Pozdrawiam,
    Michal
  • #4 5161110
    Alana
    Poziom 37  
    No to powinno dzialac bo balam sie ze ISP przydziela ci cos z klasy 192.168.0.x sa taka ma router po stronie LAN na ustawieniach domyslnych.
    Jak bedziesz probowal jako router sprawdz jak masz 3 opcje u dolu strony ustawien WAN w routerze - wszystkie 3 powinny byc na enabled.
  • #5 5161164
    pala22
    Poziom 25  
    Ocena: 23
    jeśli będziesz miał jeszcze problemy że pingi chodzą a neta nie ma to na kompach wpisz adresy DNS na sztywno.

dla mnie ten model ma jakieś problemy z przenoszeniem
    dns.

Adres podstawowego serwera OpenDNS to 208.67.222.222, a serwera alternatywnego - 208.67.220.220.
  • REKLAMA
  • #6 5161294
    ggrunge
    Poziom 17  
    Alana: wszystkie trzy opcje sa na enabled (wlasciwie to probowalem wszystkie kombinacje :)) i dalej nie chodzi

pala22: probowalem tego na routerze, bo w zakladce WAN adresy DNS sa caly czas 0.0.0.0 pomimo tego, ze je pobiera, ale i to nie pomoglo, wiec sporoboje tak jak radzisz sprobowac je rowniez recznie ustawic na laptopie.

A czy orientujecie sie co to jest za opcja MTU? Jest o na u mnie w opcjach WAN i jest ustawiona na 1500.

Czy istnieje taka mozliwosc, ze serwer ISP w jakis sposob rozpoznaje, ze urzadzenie ktore sie laczy z nim to router, a nie karta sieciowa?
  • #7 5161619
    Alana
    Poziom 37  
    MTU - maximum transfer unit - max rozmiar pojedynczego pakietu.
    Mozesz sprobowac sie z tym pobawic - dac jakas nizsza wartosc, np 1000 albo 1492 i zobaczyc czy zadziala ci router.

Sprawdzic czy ktos udostepnia neta na lewo da sie i jedna z tych 3 opcji w d-linku umozliwia obejsie tego zabezpieczenia [sory nie pamietam teraz ktora a nie mam urzadzenia pod reka]
  • #8 5164717
    ggrunge
    Poziom 17  
    Poprobuje jeszcze z tymi trzema opcjami wlasnie i jeszcz z tym MTU.
    Probowalem wpisywac DNS recznie na kompie, zarowno DNSy podane przez
    pala22 jak i te, ktore dostaje z DHCP. Niestety nie dziala dalej, przy
    tych DNSach podanych przez pala22 nawet ping nie dziala.

Aha, jeszcze jedna rzecz, probowalem pingowac strony www z kablem
    podlaczonym bezposrednio do laptopa kiedy internet dziala prawidlowo
    i dostaje TTL=56, w przypadku kiedy pinguje laczac sie z routerem przez
    WIFI a router jest podpiety do ISP to dostaje TTL=55. Nie wiem co to jest
    ten TTL, czy to moze miec cos wspolnego z problemem?

Jezeli nie bedzie sie dalo nic z tym zrobic to poprostu wykorzystam ten
    sposob podany przez Ciebie Alana, szczerze mowiac jeszcze
    go nie probowalem, ale dzis wieczorem sie za to wezme.
  • #9 5165204
    danielja
    Poziom 1  
    Miałem taki sam problem (mam radiówkę dzieloną na dwa kompy przez DI-524), wykonałem telefon do admina i okazało się że wystarczy przestawić MTU na 1400 i zaczęło wszystko hulać.
  • #10 5166132
    ggrunge
    Poziom 17  
    Sprobowalem z tym MTU na rozne wartosci dawac i dalej nic :/
    Poki co uzylem pierwszego sposobu podanego przez Alana i w ten sposob ladnie smiga :)
    Sproboje jeszcze pozyczyc od siostry takiego samego d-linka i sprobowac czy aby to napewno nie jakas wada routera, bo u niej tak samo konfigurowalem go i chodzilo bez problemu. Mysle jeszcze o upgradzie firmware'u.
  • REKLAMA
  • #11 6734643
    Astinus
    Poziom 11  
    Mam ten sam problem. To wygląda tak jakby przez kabel wszystko było puszczane, natomiast przez WiFi blokuje wszystko oprócz ICMP. LAN z WiFi działa bezproblemowo, pingi WAN działają, ale żaden protokół, żadna stronka czy FTP czy maile z neta nie chodzą - żądanie jest puszczane ale odpowiedzi z serwera już nie. Dodam jeszcze że ustawienia standardowe, a wszystko po resecie działa do czasu, po czym jakby się zawiesza.

dopisane następnego dnia

Nie wiem o co chodzi ale tymczasowo pomogło zmiana ustawień DMZ - włączenie i wyłączenie. Dziwne...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy braku dostępu do internetu przez router DLINK DI-524 w sieci osiedlowej, mimo poprawnej konfiguracji połączenia WAN i połączenia WiFi z routerem. Router pobiera prawidłowe dane DHCP, a pingi do stron WWW działają bez strat, jednak nie ładują się strony internetowe, klient poczty i komunikatory. Podejrzewano problemy z firewallem routera, ustawieniami DNS oraz MTU. Zalecano ręczne ustawienie adresów DNS (np. OpenDNS 208.67.222.222 i 208.67.220.220) na komputerze oraz zmianę wartości MTU na niższą (np. 1400), co u niektórych użytkowników rozwiązało problem. Inna metoda to wyłączenie DHCP w routerze, ustawienie adresu LAN spoza zakresu sieci i podłączenie kabla ISP do portu LAN, a na laptopie ręczne ustawienie MAC adresu karty sieciowej. Wskazano również, że ISP może rozpoznawać urządzenie jako router i blokować ruch. Czasem pomocne było włączenie i wyłączenie opcji DMZ. Ostatecznie autor zastosował metodę z wyłączonym DHCP i podłączeniem do portu LAN, co pozwoliło na poprawne działanie internetu. Możliwe przyczyny to ograniczenia ISP, błędy firmware lub wadliwy egzemplarz routera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA