logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CB radio Danita – uszkodzenie po złym podłączeniu zasilania, co sprawdzić?

Smokudg 07 Gru 2008 18:01 1858 7
REKLAMA
  • #1 5829672
    Smokudg
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    Witam. Mam CB radio firmy Danita(nie znam modelu). Chcąc sprawdzić czy działa w domu podpiąłem pod akumulator samochodowy, ale musiałem coś źle podłączyć i poleciał dym.
    Co mogło się stać, czy da się to naprawić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5829985
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 5830068
    Smokudg
    Poziom 18  
    OK. Chyba znalazłem już tą diodę faktycznie jest trochę podjarana, a na kablu zasilającym nie ma bezpiecznika. Dzięki. Jutro skoczę do elektronicznego kupię i wymienię te diodę. Jeszcze raz THX.

Regulamin, punkt 10.9. Proszę poprawić. Nie chciał bym przenosić całego tematu do kosza.
    Nie kasować wpisu! /c2h5oh/
  • #4 5830219
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6168
    Post był raportowany Reg. pkt 8.3.
    Przeniosłem z: Samochody Elektryka i elektronika
  • REKLAMA
  • #5 5830293
    tpl
    Poziom 19  
    Ocena: 47
    Witam.
    Tej diody nie musisz montować by sprawdzić, czy radio dobrze pracuje.
    Ona jest tylko zabezpieczeniem radia przed większymi szkodami przy odwrotnym (plus na minus) podłączeniu radia.
  • #6 5830770
    Smokudg
    Poziom 18  
    Sorki mój błąd z działem :)

Czyli jeżeli chcę sprawdzić to tą diodę "wyjąć". Czyli wsadzić zworkę tak?
  • #7 5830817
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 656
    Dioda ta z pewnością sie spaliła. Należy ja wymontować i NIE zwierać.
    Zwarcie diody to inaczej zwarcie plusa z minusem. :!:

W momencie (braku tej diody) nie masz zabezpieczenia przed odwrotnym zasilaniem (plus/minus). Jeżeli podłączysz prawidłowo to jest OK.

Po zadawanych przez Ciebie pytaniach , wydaje mi się , że rbiesiada prawidłowo określił Twoje umiejętności.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 5830855
    Smokudg
    Poziom 18  
    :) Umiejętności to może mam, gorzej z wiedzą. Dlatego zawitałem na to forum :) To jednak lecę jutro do sklepu i kupuję diodę :)

EDIT!

OK dzięki:) Już naprawiłem. Tylko szkoda, że to jest FM. Trzeba będzie opylić komuś :P Jeszcze raz THX

Podsumowanie tematu

✨ CB radio marki Danita uległo uszkodzeniu po nieprawidłowym podłączeniu zasilania do akumulatora samochodowego, co spowodowało przepalenie się elementów i wydostanie się dymu. Najprawdopodobniejszą przyczyną jest przepalenie diody zabezpieczającej (np. 1N4002) przeciw odwrotnemu podłączeniu biegunów zasilania. Radio nie posiadało bezpiecznika na kablu zasilającym. Zaleca się sprawdzenie i wymianę uszkodzonej diody, która zwykle znajduje się blisko punktu lutowania przewodu zasilającego do płytki montażowej. Diody nie należy zwierać podczas testów, gdyż pełni ona funkcję zabezpieczenia przed odwrotnym podłączeniem zasilania. Po wymianie diody i prawidłowym podłączeniu radio powinno działać poprawnie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA