logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kondensator w silniku AC 230V bramy garażowej - rozruchowy czy zakłóceniowy?

vryty 23 Mar 2004 11:45 12994 12
REKLAMA
  • #1 560657
    vryty
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    mam proste pytanie bo nie moge znalezc w szukaj
    chodzi o zaklad
    kondensator wpiety rownolegle w +prawo i +lewo w silniku AC 230V od bramy garazowej jest rozruchowy czy zakloceniowy

pozdrowienia
    vryty
  • REKLAMA
  • #2 561068
    xbaj
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    Wg mnie jest to kondensator przeciw zakłoceniowy - w koncu podlaczony jest rownolegle, a nie szeregowo jak ma to miejsce przy dodatkowym uzwojeniu rozruchowym...
  • REKLAMA
  • #3 561107
    maguś
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    kondensator ten może służyć do kompensacji mocy biernej indukcyjnej silnika.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 561752
    Raaf
    Poziom 22  
    Ocena: 77
    To jest raczej kondensator p.zakłóceniowy. Kompensacja mocy biernej nie ma sensu w domowych instalacjach bo nie jest tam mierzona przez RE moc bierna ani indukcyjna ani pojemnościowa.
  • #7 565504
    dasko
    Poziom 20  
    Ocena: 72
    Przydalby sie jakis schemacik bo moze to byc równie dobrze kondensator przeciwzakloceniowy co tez kondensator do fazy rozruchowej, jak rowniez odpowiednie przelaczanie go w tym przypadku moze zmieniac kierunek silnika, ale jesli to jest maly kondensatorek to prawdopodobnie chodzi tylko o dzialanie przeciwzakloceniowe.
  • #9 1458636
    staszeks
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    nie mam garażu więc nie mam silnika.
    Wydaje mi się,ze rozważania należy zacząć od tego jakie silniki
    w tym wypadku się stosuje.
    Napewno prądu zmiennego ale czy komutatorowe czy inne?
  • #10 1458854
    karol3
    Poziom 26  
    Ocena: 261
    Witam .
    A może jest to połączone w ten sposób ?
    Załączniki:
    • Silnik bramy.rar (6.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 1492766
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 946
    Witam.
    Nie wiem czy temat jeszcze aktualny,ale w silnikach tzw dwufazowych (czyli obroty prawe i lewe) konieczny jest kondensator tzw rozruchowy wpiety miedzy wejscia faz na prawe i lewe obroty , a zero pozostaje nie podlaczone.
    Zatem na pewno nie jest to kond p.zakloceniowy.
  • #12 1632658
    Arnold_S.
    Poziom 26  
    Ocena: 85
    Tzw. rozruchowy, bo potrzebne jest magnetyczne pole wirujące po obwodzie stojana, aby silnik się kręcił...do tego właśnie służą uzwojenia pomocnicze w silnikach jednofazowych, zasilane przez kondensator(aby uzyskać przesunięcie fazy prądu w tym uzwojeniu).
  • #13 1633062
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1653
    Że tak nieśmiało spytam : jaki tam jest użyty silnik (typ)? Informacja AC 230 V jeszcze nie wszystko mówi. Chyba nic nie wiemy o wielkości tego kondensatora. Teoretycznie poprawnie ale coś nie widzę w silnikach do napędu bramy kondensatorów przeciwzakłóceniowych.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy charakteru kondensatora podłączonego równolegle do silnika AC 230V bramy garażowej – czy jest to kondensator rozruchowy, czy przeciwzakłóceniowy. Większość opinii wskazuje, że kondensator ten pełni funkcję przeciwzakłóceniową, zwłaszcza gdy jest małej pojemności (około 0,1 µF) i podłączony równolegle, co różni go od kondensatora rozruchowego, który jest zwykle większy (około 5 µF) i stosowany w silnikach jednofazowych do wytworzenia pola magnetycznego umożliwiającego rozruch. Kompensacja mocy biernej w małych silnikach bram garażowych jest mało prawdopodobna i niepraktyczna w domowych instalacjach. W przypadku silników dwufazowych, gdzie istnieje możliwość zmiany kierunku obrotów, kondensator rozruchowy jest podłączany między fazy prawe i lewe, a zero pozostaje niepodłączone. Brak jest jednoznacznych informacji o typie silnika i pojemności kondensatora, co utrudnia precyzyjne określenie jego funkcji. Wskazane jest sprawdzenie schematu połączeń oraz parametrów kondensatora i silnika, aby jednoznacznie rozstrzygnąć jego rolę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA