logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amplituner Harman/Kardon HK 560, sciszajacy sie kanal

tatung 10 Gru 2008 16:32 1415 4
  • #1 5842058
    tatung
    Poziom 2  
    problem dziwny i nie zrozumialy dla mnie, przy cichszym nastawieniu potencjometru od czasu do czasu (bez zadnej reguly z tego co zauwazylem) jeden glosnik scisza do zera. kiedy na chwile podkreci sie glosnosc glosnik "lapie" i dalej gra na dowolnym poziomie. jakies domysly co moze byc nie tak albo w ktora strone pojsc z ewentualna diagnostyka? z gory dziekuje za pomoc.
  • #2 5847326
    skorbi
    Poziom 27  
    Ocena: 33
    Witam. Takie objawy często powoduje zły kontakt styków w przekazniku załączającym kolumny. Proszę go przeczyścić i poprawić na nim luty. Pozdrawiam. SKORBI.
  • #3 5849580
    tatung
    Poziom 2  
    po dalszej diagnozie okazuje sie ze problem istnieje rowniez przy odsluchu na sluchawkach i dotyczy tylko jednego kanalu, tzn. sprzet posiada podpiecie na 4 glosniki w dwoch parach i przy przepieciu na system jeden nie dziala prawy kanal i tak samo na drugim systemie. wydaje mi sie wiec ze to nie moga byc styki w przekazniku.
  • #4 5849625
    shadow0013
    Poziom 34  
    Ocena: 314
    Sprawdź potencjometr regulacji wzmocnienia, styki na wszelkiego rodzaju przełącznikach (wejścia, filtry).
  • #5 5852508
    DawiDD
    Poziom 28  
    Ocena: 336
    kilka dni temu robiłem sony z takim samym objawem - musisz poprawić luty każdego potencjometru i przełącznika jaki jest i przez który przechodzi sygnał. Dobrze by było gdybyś przełączniki mechaniczne prysnął Kontaktem do czyszczenia styków, potencjometry tez kontaktem ale do potencjometrów. Jeżeli jest przekaźnik który załącza głośniki tez go przylutuj, ja nawet przekaźniki czyściłem po takich operacjach musi działać. Jezeli masz zimne lutu to w momencie gdy niknie dźwięk walnij we wzmacniacz ręka z boku - powinno unormować sie - taka rada na marginesie :)
REKLAMA