logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Harman Kardon HK6500 + Altus 110 - głośnik wypchany i trzaski w lewej kolumnie

Albert1995 14 Wrz 2015 09:42 1053 5
REKLAMA
  • #1 14994056
    Albert1995
    Poziom 9  
    Witam. Mam wzmacniacz harman kardon hk6500 + altusy 110 problem polega na tym że w lewej kolumnie po włączeniu wzmacniacza głośnik jest wypchany do przodu i tak zostaje nawet jak odłączę sygnał słychać też trzaski.
    Co może być przyczyną i jaki będzie koszt naprawy?
  • REKLAMA
  • #2 14994106
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2009
    Witam,
    podejzewam ze ten kanal oczywiscie tez nie "gra".
    Wyglada ze masz spalana koncowke mocy a dokladniej przebity jeden z tranzystorow mocy, co powoduje pojawienie sie skaldowej stalej na wyjsciu i to ona powoduje wypchniecie cewki glosnika. Naprawa to wymiana konkretnych tranzystorow czy ukladu scalonego ale wczesniej dobrze by bylo zdiagnozowac czemu sie on uszkodzil.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 14994127
    Albert1995
    Poziom 9  
    Kanał "gra" ale go nie używam bo szkoda głośnika, głośnik cały czas jest wypchany, a trzaski słychać co jakiś czas.
  • REKLAMA
  • #4 14997781
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9207
    Albert1995 napisał:
    Problem rozwiązałem, pomogło wykąpanie potencjometru wyboru kolumn w WD40.
    Nie widzę związku pomiędzy brakiem styku na przełączniku, a występowaniem (ewidentnie!) napięcia stałego na wyjściu.
    Być może coś przy okazji ruszyłeś i zaczęło stykać jak powinno, ale przygotuj się, ze problem powróci niedługo.

WD-40 nie jest preparatem do elektroniki!!! Lepiej to wymyj IPA a potem zakonserwuj styki preparatem specjalnym do styków...
  • REKLAMA
  • #5 15003525
    Albert1995
    Poziom 9  
    Wiem że wd nie jest do elektroniki ale próbowałem co miałem :)
    Wyczyściłem tylko potencjometr i pomogło, mam nadzieję że na zawsze :)
  • Pomocny post
    #6 15003574
    PZ IX
    Poziom 35  
    Ocena: 361
    Pewnie lut zimny. Z moich obserwacji wynika, że są wzmacniacze i amplitunery h/k które lubią się grzać w pracy jałowej a jeśli tak jest w tym wypadku to prawdopodobieństwo wystąpienia tej usterki jest duże.
    Bardzo prawdopodobne, że nic spalonego też nie masz. Nie wiem czemu viayner podaje od razu diagnozę. Kluczowym jest przede wszystkim w "układzie bezpiecznym" (żarówka 50-100W/230V zamiast bezpiecznika przed trafem) pomiar napięcia na wyjściu i porównanie go z napięciem zasilania oraz pomiar reszty napięć w układzie wzm. mocy, a jeśli przedwzmacniacz nie jest niczym odseparowany od wzm. mocy (brak kondensatora) to jeżeli nic nie wykazały dotychczasowe pomiary - mierzyć tam.
    Naprawa z pomocą WD-40 to zwykłe druciarstwo i tak jak wspomniano już tutaj - usterka pewnie prędzej czy później wróci. Oby tylko wtedy nic się nie popaliło...
REKLAMA