logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić subwoofer z głośnika Alphard SW80 do kina domowego?

Jaco18 28 Paź 2002 13:40 6337 21
REKLAMA
  • #1 58478
    Jaco18
    Poziom 26  
    Ocena: 15
    Popełniłem błąd (jeszcze nie oriętując się w tematyce głośników) i kupiłem sobie na giełdzie głośniczek taki jak w temacie (ładnie wyglądał, wielkie zawieszenie - myślałem, że będzie dobry)
    Po kilkunastu wizytach na forum, dowiedziałem się że to raczej nie był udany zakup. ;( i za podobną kasę ok 80zł) mógłbym mieć coś lepszego.

Czy jest możliwość wykonania z niego w miarę przyzwoitego Suba do małego kina domowego? Myślałem o obudowie band-pass. Pasmo to mogło by być np od 50 HZ do 150. (może da się zrobić niższe?)

Proszę o pomoc i fachową radę w konstrukcji i obliczeniach (do tego chyba zastosuję WinISD)

Pozdrawiam
    Jaco
    oxyd(_at_)poczta.onet.pl
  • REKLAMA
  • #2 58944
    Waldekk111
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    witam z przykroscia mosze stwierdzic ze muj alpchard jest tez glosnikiem nienajpepszym ale nic mam ten lw1000 8 omowy. Wsadzilem go w obudowe taka jak z zalaczniku ale mowie osd razu to nie muj glesnik i zdiecie to t6ylko wzor .Ale do zaczy jak na taki lipny glosnik to gra w takiej konstrukcji zawaliscie ma 25 cm srednicy i jest podlaczony pod 2 konsowki zsprzezone ze soba tda 1415 maja okolo 50 W a tazem wyciagaja okolo 100W i okolo 8A moze 9 A :lol: pradu wyjsciowego przy 28V zasilania symetrycznego a max napiecie to 25 radiatory mam duze wiec us sie tak batrdzo nie grzeja 8) oczywiscie filtr z przesownikiem fazowym i pelna regulacjaczestotliwosci ,wzmocnienia i do tego jeszce oczywiscie zabespieczenia na oddzielnej plytce takie jak termiczne i przeciwzwarciowe (to ostatnie wymontowane ze starej z wiezy). jesli chcesz moge ci podac pelne wymiary i wszystkie wzory i wyglad plytek itd.

:arrow: moja tonstrukca jest replika tego zdiecia nadole z 3 basreflexami
    Załączniki:
    • Jak zrobić subwoofer z głośnika Alphard SW80 do kina domowego? sb-90_przekroj.jpg (14.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zrobić subwoofer z głośnika Alphard SW80 do kina domowego? ps-przekroj.jpg (10.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 58965
    Jaco18
    Poziom 26  
    Jaeżeli byś mógł to podeślij. Jak sprawuje się Band-pass? Mój sub ma być do kina domowego, nie stawiam mu jakiś szczególnych jakościowych wymagań. Powinien tylko w miarę dobrze spełniać swoje zadanie.

Pozdrawiam
    Jaco
    oxyd(_at_)poczta.onet.pl
  • #4 59315
    Osiem88
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Te Alphardy nie są wcale takie złe tylko trzeba do nich dobrze obudowę wyliczyć.Ja mam zrobionego suba na CW 1002B i gra dość porządnie na polskim wzmacniaczu trawiata.
    Załączniki:
    • Jak zrobić subwoofer z głośnika Alphard SW80 do kina domowego? image5.jpg (22.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zrobić subwoofer z głośnika Alphard SW80 do kina domowego? image2.jpg (21.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 69783
    Waldekk111
    Poziom 15  
    Witam sorka ze niebylo mie tak dlugo ale cos mi padlo i niemoglem sie polaczys z alektroda(tylko) ale nie juz jestem posiadam teraz 4 syby i ida wlasnie na sprzedaz kazdy na ALPHARDZIE LW 1000 na koncowka 1 z 2 zintegrowanymi ze soba tda 1415 i 2 na stk 4040 graja super oczywiscie sa z bajerami np przesownik fazowy i oczywiscie filt dolno przepustowy do tego modol potencjometru cyfrowego sterowany fale podczerwienii z pilota auto wlacznik i czyjnik temperatury na radiatoze ktory wylacza suba .
  • #6 71157
    mdcs
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 45
    :arrow: Jaco18:

- nie mogę znaleźć w katalogu Alpharda SW80
    - podaj mi jego parametry T/S to zobaczę co się z tego wydusi...
  • REKLAMA
  • #7 75473
    DSPEAKER
    Poziom 17  
    KUPUJCIE ALPHARDY NIECH CHIŃCZYCY MAJĄ ROBOTĘ ZA MISKĘ RYŻU ALE NIE NAŻEKAJCIE ŻE MATKA CZY OJCIEC NIE MAJĄ ROBOTY BO ZAWSZE MOZNA IŚĆ I KOGOŚ SKROIĆ.
  • #8 75569
    mdcs
    :arrow: DSPEAKER:

- swego czasu (całkiem niedawno) byłem zmuszony kupić Alpharda na subwoofer do samochodu. Znajdź mi w ofercie Tonsila 20cm głośnik, który w obudowie bass reflex o objętości 30dm3 będzie zachowywał się poprawnie i przenosił od 32Hz... przejrzałem cały katalog - nie ma... a ALphard LW800 z potężnym magnesem za 35zł jest... i gra nawet przyzwoicie. W innych przypadkach biorę Tonsila / Westrę - to solidniejsze głośniki.
  • #9 77958
    Świr
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    To w końcu te alphardy są dobre czy nie???
  • #10 78213
    mdcs
    :arrow: Świr:
    - jakościowo nie są za dobre. Dżwięk z nich też nie ma jakiejś szczególnej klasy. Ale jest kilka modeli w ofercie Alpharda i ciekawych parametrach Qts. Przykładem jest właśnie LW-800. Natomiast LW-1000 jest już do dupy....hmm...
  • #11 79133
    Świr
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    No ja miałem alphardy w kolumnach estradowych, ale padły jak pracowały na połowie mocy :!:
  • #12 88579
    Madi
    Poziom 12  
    Witam , mam zrobione sub-y (4-ry) na głośnikach Alphard CW 1002C , i jestem zadowolony. Każdy ma swoje zdanie :) Aha Świr to ja Ci polecam model WS 1505 - i ciekawe jak to spalisz :lol: chyba spawarką :twisted: Każdy lubi co chce :wink:

Pozdrawiam
    Madi
  • REKLAMA
  • #13 88656
    wojciech
    Poziom 2  
    WITAM !!!!!
    Myślę ciężko nad zakupem głośnika BASOWEGO 12" za cenę max 160zl
    Prosze jakiegoś MASTERA o radę jaki najlepiej kupić
  • #14 89425
    Madi
    Poziom 12  
    Witam wojciechu - nie jestem masterem ale postaram się odpowiedzieć na twoje pytanie , a więc dobrym i niedrogim głośnikiem basowym jest Alphard YW 1209 (4Ohm-y, 250 W RMS)za 150zł LUB Tonsil GDN 200W 6 OHM za 132 zł :)

MADI
  • #15 89782
    mdcs
    :arrow: wojciech:

- zależy do czego ma być ten głośnik (na subwoofer, na kolumnę, jaką, do celów domowych, nagłośnieniowych...nic nie napisałeś)

- na sub domowy polecam ARN-312 Tesli (TVM) lub Westrę (Tonsil) SW300-280x... ceny jak podałeś
  • #16 89798
    wojciech
    Poziom 2  
    Siemka to znowu ja sory ze nie sprecyzowałem mam juz obudowy o wymiarach 40/40/80(wys) i w jednej uszkodzil mi się głośnik (wcześniej miałem Hanssen 1235 450W 8Ohm) i terasz szukam jakiegoś głośniczka do drugiej kolumny. Są to kolumny dwudrożne (głośnik BASS + gwizdek)BASSREFLEX mojej amatorskej konstrukcji (nie były liczone żadnym programem bo nie miałem dokładnych danych do głośników ) i poszukuję teraz głośnika BASowego najlepiej 4Ohm do drugiej kolumny bo ma ona też służyć jako kolumienka na wynos do samochodu czasem :D .
    Prosze o radę jaki głośnik do 160zl(zależy mi głównie na BASSie :D ) , oraz jeśli mi ktoś mógłby doradzić to W JAKIM MIEJSCU OBUDOWY WSTAWIĆ Półkę która ma usztywnić trochę obudowy ( i jak słyszałem może to polepszyć BASS bo przedłuża kanał ) :) 8)
  • #17 97583
    Jaco18
    Poziom 26  
    Sorki MDCS że sie nie odzywałem ale miałem problemy z kompem:

jak byś mi mógł cosik doradzić w sprawie tego głośnika (jaka obudowa itp)
    to byłbym bardzo wdzięczny :D

:!: Parametry T/S (aczkolwiek nie wiem czy są całkowicie zgodne z prawdą, w każdym razie są ze strony producenta)

SW 803 A
    Power max: 200
    Z: 4 ohm
    od 50 Hz
    do 3,8 kHz
    efektywność 84
    membrama: PP
    Fs 50
    Qts 1,09
    Qms 6,01
    Qes 1,34
    Vas 9

Głośnik to 20
    dodam że ma bardzo duży resor i membramę wklęsłą (wycinek kuli)
    i pewnie też dość spore wychylenie (ale czy liniowe??)

Coś symulowałem w winISD, ale wyszły dziwne wyniki. Coś mi się nie podobają parametry, albo jest tak gówniany albo cos pomylili :(

Z góry dzięki za pomoc, jeżeli ktoś z innych kolegów też by coś poradził to było by fajnie 8)

PS: Sory, że zacząłem dwa podobne tematy, ale jakoś tak wyszło. :roll:
  • #18 104620
    Jaco18
    Poziom 26  
    Na odpowiedz co do suba to się chyba nie doczekamy,
    :lol:
  • #19 127065
    kalgreg
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    :arrow: Jaco18
    Nie wiem może się mylę ale Vas = 9 przy głośniku 20 cm ...... hmm dobrze spisałeś parametry?
    Pozdrofka
  • #20 165468
    Jaco18
    Poziom 26  
    Dobrze spisałem parametry, a głośnik z tego co się dowiedziałęm od MDCS-a jest beznadziejny :-)
  • #21 1275152
    przemekz11
    Poziom 11  
    Witam.Mam pytanie do devolta.Mam głośniczek Alphard CW-802C i nie dokońca wiem co z nim zrobić :) ...Kupilem go z nadzieja zrobienia subwoofera ale jakos nie moge wcelowac z pojemnoscia i wymiarami skrzynki.Czy mógł byś podac mi jakies wymiary tego pudła?Cy efekt jest warty trudu ??Pozdr.

Dodano po 3 [minuty]:

Witam.Mam pytanie do devolta.Mam głośniczek Alphard CW-802C i nie dokońca wiem co z nim zrobić :) ...Kupilem go z nadzieja zrobienia subwoofera ale jakos nie moge wcelowac z pojemnoscia i wymiarami skrzynki.Czy mógł byś podac mi jakies wymiary tego pudła?Czy efekt jest warty trudu ??Pozdr...
  • #22 1278748
    devolt
    Poziom 21  
    Ocena: 331
    Hej z wymiarami będzie cięzko, bo tego suba juz dawno sprzedałem :) (ten post był juz około rok temu) , a teraz mam GDN20/80/2 co w porównaniu do tamtego to dzień do nocy , ale miał on tez swoje plusy idealnie nadawał sie na róznego rodzaju niewielkie imprezy, był bardzo wytrzymały. Miałem go wtedy w 40 litrach (wymiary sobie chyba ustalisz wedle upodobań) ale zauwazyłem spore podbicie w okoloicy 60 Hz co powodowało czasami nieprzyjemne dudnienie, ale ogólnie nie było źle.Na początek powinno cie zadowolić.
    Z wiekiem człowiek mądrzeje, dlatego teraz nikomu bym go nie polecił :) jedynie do samochodu albo na impre, ale jak na impre to mozna cos tanszego STX lub LW800. Jak juz go kupiłeś to co za problem zrobic suba, robisz jakąs bude, wzmaka, filtr i po sprawie:)
    Pzdr Devolt

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości wykonania subwoofera do kina domowego z głośnika Alphard SW80 zakupionego na giełdzie, który według uczestników forum nie jest głośnikiem wysokiej jakości. Autor rozważa zastosowanie obudowy band-pass z pasmem przenoszenia od około 50 Hz do 150 Hz, a także prosi o pomoc w konstrukcji i obliczeniach, m.in. z użyciem programu WinISD. W odpowiedziach pojawiają się opinie, że głośniki Alphard, zwłaszcza modele LW-800 i LW-1000, mają różną jakość – LW-800 jest oceniany jako przyzwoity, natomiast LW-1000 jako słaby. Parametry T/S głośnika SW803A podane przez autora wskazują na wysokie Qts (1,09) i małą objętość Vas (9 l), co budzi wątpliwości co do jego przydatności do subwoofera. Użytkownicy polecają raczej głośniki Alphard CW 1002B/C lub inne marki jak Tonsil, Westra czy Tesla (model ARN-312) do zastosowań subwooferowych. Wskazano, że przy budowie subwoofera ważne jest odpowiednie dobranie obudowy, a Alphardy wymagają precyzyjnych obliczeń. Jeden z użytkowników opisuje własną konstrukcję z głośnikiem LW1000 w obudowie z trzema basrefleksami i wzmacniaczem TDA1415. Ogólnie Alphardy są uważane za głośniki budżetowe, nadające się do prostych zastosowań, ale nie do wysokiej klasy kina domowego.
REKLAMA