Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

pomocy - termostat danfoss

kasia81 17 Dec 2008 11:33 8291 10
Buderus
    kasia81
    Level 2  
    Dzien dobry,
    Mam problem z termostatem przy kaloryferze. Codziennie o 6 rano, kiedy wlacza sie piec w piwnicy (mieszkam w bloku), moj termostat zaczyna "klikac". Trwa to okolo 30-45 minut. Pozniej kaloryfer sie nagrzewa i halas ustaje.
    Firma serwisowa byla u mnie juz dwa razy. Tylko problem jest w tym, ze przychodza w ciagu dnia i nie sa w stanie uslyszec tego "klikania". Nie udalo mi sie znalezc nikogo, kto przyszedlby o szostej...
    Czy jest jakis sposob, zeby naprawic ten termostat we wlasnym zakresie? Moze wystarczy jak cos odlacze i halas zniknie? Moze byc nawet kosztem regulacji temperatury.
    dziekuje bardzo!

Dodano po 29 [minuty]:

Po przejrzeniu internetu moge doprecyzowac moje pytanie;) - czy po odkreceniu glowicy termostatu, bedzie wylewac sie woda z instalacji grzewczej?
  • Buderus
    powerm
    Level 23  
    Być może to nie termostat a rury - zamurowane na stałe do muru bez szczelin dylatacyjnych albo wygięcia które mogłoby to załatwić. Jak się piec włącza rury się rozgrzewają i wydłużają a mur trzyma więc gdzieś w końcu popuszcza i stęka bo się po np. milimetrze przesuwa.
    kasia81
    Level 2  
    Nie, to ewidentnie termostat, a wlasciwie jego glowica. Rury w scianach tez slysze ale mi nie przeszkadzaja.

Dodano po 1 [minuty]:

czyli mozna odkrecic, czy bedzie sie wylewac woda?
  • Buderus
    BrunoJ
    Level 12  
    kasia81 wrote:
    Nie, to ewidentnie termostat, a wlasciwie jego glowica. Rury w scianach tez slysze ale mi nie przeszkadzaja.

Dodano po 1 [minuty]:

czyli mozna odkrecic, czy bedzie sie wylewac woda?

Glowice termostatu mozesz zdjac (to biale z numerkami - duza nakretka).
    Ale kolejne czesci to juz w zasadzie zawor i jak rozkrecisz to poleci woda.

Tak sobie mysle ze sprobuj (jesli sie uda) zakrecic przed 6ta glowice, zeby woda nie plynela (kaloryfer zimny). Odkreci pozniej potencjalnie ciepla woda miala poleciec. Jesli to klikanie bedzie to znaczy ze udalo sie Tobie wygenerowac problem niezaleznie od czasu - mozesz umawiac fachowca i pokazac mu ze klika (tyle ze masz do czasu przyjscia fachowca zimny grzejnik).
    Druga rzecz ktora mi przychodzi - to sprobuj wlasnie zdjac glowice i tak zostawic (efekt uzytkowy tak jakbys miala glowice otwarta na maxa.
    Jesli bedzie klikac dalej - to znaczy ze to jest wina zaworu, lub predzej przeplywajacej przez grzejnik wody (tutaj spece niech powiedza jaka przyczyna). Jesli nie bedzie klikac to zaloz glowice i zobacz czy sie znowu pojawi - wtedy by oznaczalo ze cos jest nie tak z sama glowica termostatyczna.

Przy okazji sprobuj czyms (srubokretem) poruszac ten cypelek na srodku - powinien z oporem (sporym) dac sie wdusic i wyskakiwac. Jesli po wduszeniu zostanie i nie wyskoczy to puknij albo lekko poluzuj wewnetrzna nakretke (najblizej przy cypku) 1/4 obrotu albo i mniej. Cypek powinien wyskoczyc, wtedy dokrec tak jak bylo. I do skutku az bedzie zawsze wyskakiwal.

Generalnie to zdarza sie ze przy 'starcie' grzania - czyli rowniez ruszeniu wody przez grzejniki zaczynaja pojawiac sie odglosy rozne, szczegolnie jesli woda plynie za szybko (regulacja albo na pompach CO, albo w poszczegolnych grzejnikach kryzami lub zaworami). To juz moze koledzy lepiej wytlumacza.

pozdrawiam
    Bruno
    kasia81
    Level 2  
    Dzieki:) po pracy ide kupic klucz..mam nadzieje ze to glowica i w koncu bede mogla sie wyspac.
    kasia81
    Level 2  
    jednak to nie termostat, ale rurki:/ Tak jak napisal Powerm, instalacja jest stara i bez izolacji i 'strzela'...
    Da sie to naprawic?
    powerm
    Level 23  
    Da się, ale rurki musisz zmienić i umożliwić im wyginanie się. Napewno widziałaś na grubych rurach ciepłowniczych takie ich wygięcia w kształcie litery U. To właśnie po to. Musiałabyś jakoś to rozwiązanie zaadaptować. Ewentualnie zastosować rurki plastikowe - one nie mają takiej rozszerzalności cieplnej.
    Annnka
    Level 10  
    Mam na kaloryferach taką samą głowicę jak na zdjęciu arkam,już wiele lat.Chciałam zapytać czy można ustawić ją jakoś inaczej,podkręcić,aby w pokoju było cieplej?Jest ustawiona na max a grzeją tylko 3 żeberka (na 11).Wiem że nie chodzi właściwie o to ile ich grzeje ale jaka jest temp.w pomieszczeniu.Otóż w pokoju jest od 19 do 21 st.A przecież przy maksymalnym ustawieniu powinno być 26 tak?Gdy były duże mrozy kaloryfer grzał porządnie,nie można było dotknąć,a teraz pomimo że nadal jest trochę poniżej zera to większość żeberek jest zimna,a nawet te które grzeją to tak sobie.
    Wzywałam fachowca ze spółdzielni,odkręcił głowicę,coś ustawił,powiedział że to bzdura że powinno być 26st jak jest rozkręcone,i poszedł.A koloryfery nadal grzeją (a raczej nie grzeją) jak grzały.Może ktoś wie czemu tak jest?Czy możliwe że termostat jest uszkodzony?Ale przy wielkich mrozach grzało porządnie przecież.Czy mogłabym sama zdjąć głowicę (jak?)i uregulować?Proszę o pomoc.
    serwisant73
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Pod głowicą , na zaworze jest kryza . Tam możesz zwiększyć przepływ .
    Annnka
    Level 10  
    Chodzi o taki metalowy pierścień z numerkami?W którą stronę go obrócić,tzn jaka cyfra oznacza jaką temperaturę w pomieszczeniu?I co oznacza literka N?Pomiędzy są też takie małe kreseczki,czy na nie też mogę ustawić?Nie chciałabym czegoś zepsuć.
    serwisant73
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Tak , to ten pierścień . Tyle że nim reguluje się przepływ , nie temperaturę. Zwiększając przepływ - numerki w górę - zwiększasz pośrednio temperaturę. Położenie "N" oznacza nominal , czyli całkowitą moc jaką można uzyskać z grzejnika .