logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Termostat Danfoss, może ktoś poznaje?

k4jun 13 Paź 2009 20:56 53264 22
REKLAMA
  • #1 7124959
    k4jun
    Poziom 2  
    Ocena: 9
    Witam.
    Produkt, który mnie interesuje raczej nie jest już produkowany a Danfoss na swojej stronie nie umieścił spisu "Archives"
    Poszukuję nazwy/symbolu termostatu oraz instrukcji do modelu z poniższego zdjęcia,
    lub (szerzej) informacji do czego służy pokrętło widoczne wokół logo Danfossa ?
  • REKLAMA
  • #2 7127325
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Ocena: 1006
    Danfoss.Na gałce jest zrealizowana płynna regulacja grzania i są znaki kreskowe w celu od jednej kreski do czterech kresek.Ustawienie gałki na czterech kreskach powoduje najwyższą temperaturę pracy grzejnika i największy przepływ gorącej wody przez grzejnik.Jest to zawór termostatyczny więc jak ustawisz pokrętło według termometru pokojowego na 20 stopni w pokoju to cały czas regulator będzie utrzymywał nastawioną temperaturę w pomieszczeniu.Zamknięty zawór w pozycji do końca obrotu pokrętłem w prawo zamyka dopływ ciepła do grzejnika.W przypadku gdy temperatura w pokoju spadnie do +7 stopni C zawór samoczynnie się otwiera grzejąc kaloryfer zabezpieczając go przed zamarznięciem.

Dodano po 12 [minuty]:

Montując tego typu zawory należy w okresie zimowym zachować pewien reżym. przed wietrzeniem pomieszczenia zamknąć zawór na grzejniku.Po wietrzeniu zamknąć okno i ustawić pokrętło na znaki kreskowe jak było ustawione poprzednio.Nie zostawiać w okresie zimowym uchylonego okna w pomieszczeniu gdyż wraz z obniżającą się temperaturą w pokoju zawór samoczynnie się uruchomi zabezpieczając kaloryłer przed zamarznięciem grzeje do bólu.Nie przestrzeganie tej zasady powoduje ból głowy z chwilą otrzymania rachunku za pobrane ciepło.
  • #3 7129273
    k4jun
    Poziom 2  
    Ocena: 9
    Dziękuję,
    to co napisałeś i to co znalazłem nt. działania zaworu termostatycznego tłumaczy dlaczego wczoraj niektóre kaloryfery były ciepłe, letnie lub prawie zimne a w mieszkaniu mimo wszystko było ciepło.

Nie jestem pewien czy wcześniej dość jasno określiłem o co dokładnie pytam, gałka rzeczywiście ma regulację w 4 stopniach i piąty na full, chodzi mi o pokrętło (na fioletowo) na froncie
    Kręci się ono tylko w lewo i nie bardzo wiem do czego służy.

Wprowadziliśmy się do nowego mieszkania z takimi termostatami.... kaloryfery przy których wczoraj zmieniłem ustawienie tego pokrętła dzisiaj nie grzeją (regulacja grzania na kreskach jest tak samo jak wczoraj)
  • REKLAMA
  • #4 7129455
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Ocena: 1006
    Gdy ustawisz pokrętło termostatu na około 18stopni C a warunki pogodowe są znośne i temperatura w pokoju również wynosi tyle samo to termostat zamyka dopływ ciepła. Każdy węzeł cieplny posiada elektronikę regulującą dopływ gorącej wody na budynku.Na ścianie bloku w zacienionym miejscu zabudowany jest czujnik zwany pogodynką który dokonuje pomiaru temperatury na zewnątrz budynku i w sezonie grzewczym steruje motoreduktorki które sterują pracą zaworów w zależności od temperatury otoczenia na zewnątrz budynku .Zauważ iż w dzień gdy temperatura otoczenia jest dodatnia to bez względu na ustawienie w mieszkaniu Danfossów kaloryfery są zimne.W godzinach wieczornych gdy temperatura spada z czujki przychodzi sygnał i motoreduktorki automatycznie odkręcają w wężle ciepłowniczym usytowanym w piwnicy bloku zawory i następuje grzanie w budynku.
  • REKLAMA
  • #5 7131888
    hilzie
    Poziom 19  
    Ocena: 140
    Ten fioletowy pierścień służy tylko do optycznego oznaczenia ulubionej (najczęściej stosowanej) nastawy . Kręcenie tą tarczą nic nie zmienia w działaniu głowicy.
  • #6 8634263
    Merc87
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    a ja mam natomiast pytanie, wszedzie szukam odpowiedzi i nie mogę znaleść czy ktoś z was zna oznaczenie tych kresek w sensie jaką temperature do utrzymania w pomieszczeniu ustawia się na termostacie przy okreslonej ilości kresek...
    Pozdrawiam.
  • #7 8634323
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 10129207
    ranger7
    Poziom 12  
    Ocena: 31
    Mam takie same zawory, ale u mnie chyba nie działają prawidłowo. Nastawiam na pozycję III a w pokojum mam około 21C. Mimo to, grzejniki są ciepłe. Czy zawory tego typu przestają funkcjonawać np. ze starości? Myślę, że moje mają ponad 10 lat.
  • #9 10132385
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 430
    To ustrojstwo jest mechaniczne, oparte na rozszerzaniu jakiegoś wosku lub cieczy. Ma swój błąd. Twój pokój tez nie jest idelany, rozmieść terometry w różnych strefach to zobaczysz. I położ dwa lub wiecej tremometrów obok siebie to zdziwisz sie jeszcze bardziej. Ustaw tak aby było Ci ciepło. Jak będziesz codzienie obniżal o troszeczke to przywykniesz do 19 stopni. Najgorzej maja ci co mieli CO na koks lub inny opał stały. Jak przejdą na gaz to płaczą. przywykli do 24 stopni i stale im za zimno, dopiero rachunek za gaz ich odzwyczaja...
  • #10 10148730
    piaseq
    Poziom 11  
    Witam! Właśnie mam takie same termostaty i wczoraj w jednym pokoju pomimo ustawienia na 0 - 6*C kaloryfer poszedł na max jak otworzyłem okno. Zdemontowałem i przeczyściłem głowicę na ile się dało ale wątpię czy to pomoże. Najprawdopodobniej jest wadliwa.

W związku z tym mam takie pytanie czy orientujecie się jakie są możliwości kupienia zwykłego pokrętła zamiast termostatu, które będzie pasowało do zaworu? Ogólnie chodzi o to, że mamy podzielniki elektroniczne i nie chcemy grzać bo potem są dopłaty po 1000zł i więcej (w bloku ludzie mają pozakręcane kaloryfery i grzeją kuchenkami bo gaz jest rozliczany na blok - ot Polska). Chcę mieć po prostu pewność, że jak wyjdę z domu a zostawię otwarte okno to żaden kaloryfer nie będzie grzał na max tak jak wczoraj. Z góry dzięki za odpowiedź.
  • #11 10149184
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1537
    Termostat wyczuł zimne powietrze z okna i włączył grzanie (mieszek wypełniony gazem się skurczył od ciągu z okna). Kto wie, czy głowica nie jest wadliwa. Ja takie głowice mam, ale przy takiej nastawie napewno otwarcie okna nie spowodowałoby puszczenia na max. (teoretycznie jest to nastawa +6 stopni, a na zewnątrz temperatury są teraz w dzień niewiele niższe, jeśli nie podobne. Swoją drogą wychodząc z domu okna się zamyka (choćby dla bezpieczeństwa). Do tych zaworów zamiast głowicy termostatycznej istnieją kaptury, które można nakręcić na zawór. Zakręcając kaptur do oporu wyłacza się ogrzewanie a odkręcając - włącza się (są to takie małe kapturki koloru czerwonego). A propos, to w tych głowicach termostatycznych jest mieszek wypełniony GAZEM, który pod wpływem zmian temperatury się rozszerza lub kurczy (nie żaden wosk).
  • #12 10150083
    piaseq
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedź. Zaopatrzę się w te czerwone nakrętki. Okna nie otwieram oczywiście szeroko tylko uchylam od góry i a że mieszkam na 2 piętrze to raczej nie jest groźne. Poza tym zostawia się tak tylko na krótkie wyjścia typu sklep czy spacer. Wczoraj też tylko było lekko uchylone więc zakładam, że raczej głowica do kosza się nadaje skoro kaloryfer hulał na max.
  • REKLAMA
  • #13 10258114
    SambaDancer
    Poziom 10  
    Ocena: 19
    Witam,

Podłączę się pod ten temat. Mam zainstalowane podobne termostaty w całym mieszkaniu. Mój problem polega na tym, że pokrętła są źle ustawione (tak jakby przekręcone), np. jeśli je zakręcę nie są na tym niebieskim piktogramie, tylko na czerwonym itd. Przez ten problem, wszystko muszę ustawiać na czuja. Czy ktoś może mnie uświadomić w jaki sposób zdjąć te plastikowe pokrętło, żebym mógł je ustawić w prawidłowy sposób?

Pozdrawiam
  • #14 10262387
    SambaDancer
    Poziom 10  
    Czy ktoś pomoże? Kombinuję na różne sposoby, ale za nic, nie mogę zdjąć tej plastikowej obudowy...
  • #15 10262606
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Aby zdjąć głowicę termostatyczną (to białe pokrętło) należy odkręcić kluczem (rozmiar bodajże 32) nakrętkę mocującą głowicę do zaworu (jeśli jest zaplombowana, to wtedy trzeba byłoby zdjąć tę plombę z datą, ale bardzo ostrożnie, by potem móc ją założyć tak, by nie dało się zauważyć zdjęcia głowicy, ale na ogół się tego nie plombuje). By ponownie zamontować głowicę, powinna być ona nastawiona na max. grzanie (na czerwony piktogram) i z tym ustawieniem nasadzić ją na zawór tak, by wszystko pasowało do siebie a następnie przykręcić tę dużą nakrętkę. Nastawa na max. do montażu głowicy jest ważna, gdyż wtedy ten grzybek wewnątrz głowicy jest wkręcony głębiej i ułatwia prawidłowe nałożenie głowicy na zawór. Po montażu (i zakręceniu nakrętki) przekręcić pokrętło do położenia zapewniającego oczekiwaną temperaturę w pomieszczeniu.
    P.S. Ja mam identyczne głowice termostatyczne.
  • #16 10262677
    SambaDancer
    Poziom 10  
    Dzięki za pomoc. Rozumiem, że ktoś poprostu źle zamontował tą głowicę? Mam nadzieję, że woda nie tryśnie, jeśli zdejmę tą głowicę?
  • #17 10262789
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1398
    SambaDancer napisał:
    Dzięki za pomoc. Rozumiem, że ktoś poprostu źle zamontował tą głowicę? Mam nadzieję, że woda nie tryśnie, jeśli zdejmę tą głowicę?

Dobrze rozumujesz . Woda nie tryśnie - bez obaw. :D
  • #18 19689742
    maczynskibartosz
    Poziom 3  
    Witam
    Posiadam również taki zawór ale pytanie dotyczy przewodu stalowego chyba 0,5mm który jest podłączony do zaworu a następnie do małego białego pudełka na ścianie ( tylko w kuchnia w pokojach nie ma takiego przewodu) Czy ktoś wie do czego to służy ? I czy można to zdemontować ? chyba Głowica RTD3100
    Załączniki:
    • Termostat Danfoss, może ktoś poznaje? 3597598000_1587853295.png (311.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Termostat Danfoss, może ktoś poznaje? 49_1255460108.jpg (9.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 19689763
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1113
    To znaczy, że w kuchni posiadasz inny zawór, taki z kapilarą.
    To nie jest drut stalowy tylko rurka kapilarna a w tym pudełku jest zbiorniczek cieczy roboczej - ciśnienie i objętość zmienia się z temperaturą i działa na mieszek w tej gałce zaworu przy grzejniku.
    NIE, nie można tego demontować - jak złamiesz kapilarę lub ją przetniesz to możesz wyrzucić tą głowicę
    Jeżeli chcesz się tego pozbyć to musisz kupić głowicę bez kapilary - taką jak masz w innych pomieszczeniach lub jej zamiennik.
  • #20 20182424
    goskaa696
    Poziom 2  
    Dołączę się do tematu, jeśli to nie problem, bo nie chce na błahostkę zaczynać nowego tematu.
    Niedługo rozpoczęcie sezonu i trzeba poodkręcać na maxa kaloryfery, żeby się nie zapowietrzył. Nigdy nie mieszkałam w bloku i mam pewien problem z oznaczeniem pokretel. Czy ktoś mi może powiedzieć, czy został dobrze odkręcony?bo zastanawiam się czy trzeba na IIII czy na ostatni czerwony symbol, który nie wiem co on znaczy :) czy ten ostatni symbol to zamknięcie zaworu czy najwyższa temperatura? dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam. Termostat Danfoss, może ktoś poznaje?
  • #21 20182578
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1398
    goskaa696 napisał:
    trzeba poodkręcać na maxa kaloryfery, żeby się nie zapowietrzył
    Niekoniecznie, odkrecisz na 2 i też się nie zapowietrzy. Zasada: w prawo odkręcasz, w lewo zakręcasz.
    goskaa696 napisał:
    czy ten ostatni symbol to zamknięcie zaworu czy najwyższa temperatura
    Najwyższa.
  • #22 20182598
    goskaa696
    Poziom 2  
    Z administracji napisali żeby odkręcić na najwyższy, ale skoro tak piszesz to ok, dziękuję za odpowiedź :)
  • #23 20183371
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    goskaa696 napisał:
    Z administracji napisali żeby odkręcić na najwyższy, ale skoro tak piszesz to ok, dziękuję za odpowiedź :)
    Może dlatego tak napisali, że będą napełniać instalację przed sezonem grzewczym (o ile woda była spuszczona z instalacji - zwykle się nie spuszcza). Chodzi o to, by podczas napełniania wyszło powietrze z z grzejników (zawór musi być do tego otwarty, a jak byłby niecałkowicie otwarty, to np. słońce może na tyle ogrzać pomieszczenie, że termostat zamknie przepływ).

Dodano po 4 [godziny] 7 [minuty]:

brofran napisał:
    goskaa696 napisał:
    trzeba poodkręcać na maxa kaloryfery, żeby się nie zapowietrzył
    Niekoniecznie, odkrecisz na 2 i też się nie zapowietrzy. Zasada: w prawo odkręcasz, w lewo zakręcasz.
    Odkręca się w lewo, zakręca się w prawo. W technice "w prawo" oznacza zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Zawór się odkręca/zakręca tak, jak nakrętki, śruby (o prawym gwincie).

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy termostatu Danfoss, w szczególności modelu RTD3100, którego gałka umożliwia płynną regulację temperatury grzania kaloryfera w zakresie od około 6°C do 26°C, oznaczoną kreskami i symbolami. Pokrętło wokół logo Danfossa (fioletowy pierścień) służy jedynie do optycznego oznaczenia ulubionej nastawy i nie wpływa na działanie zaworu. Termostat działa mechanicznie na zasadzie rozszerzalności cieczy lub gazu w mieszkach, które sterują przepływem gorącej wody przez grzejnik, utrzymując zadaną temperaturę pomieszczenia. Zawór samoczynnie otwiera się przy temperaturze około +7°C, chroniąc przed zamarznięciem. W instalacjach centralnego ogrzewania często stosowana jest automatyka pogodowa (tzw. pogodynka) sterująca dopływem ciepła na podstawie temperatury zewnętrznej. W przypadku problemów z termostatami, takich jak nieprawidłowe działanie lub konieczność demontażu, zaleca się odkręcenie nakrętki mocującej głowicę (rozmiar około 32), przy czym montaż powinien odbywać się przy nastawie maksymalnej (czerwony symbol). W termostatach z kapilarą (rurką kapilarną) nie należy jej demontować, gdyż uszkodzenie powoduje utratę funkcji głowicy. Alternatywnie można zastosować kapturki blokujące zawór, aby zapobiec niekontrolowanemu grzaniu przy uchylonym oknie. Wskazano również, że termostaty mechaniczne mają pewien błąd pomiarowy i ich działanie zależy od rozmieszczenia termometrów w pomieszczeniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA