logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SE K750i - po wymianie obudowy - brak podświetlania LCD

koszykarka 19 Gru 2008 00:24 1325 7
  • #1 5876095
    koszykarka
    Poziom 2  
    Witam, wymienilam obudowe na nowa se k750i, no i po skreceniu jej z powrotem komorka nie mogla zlapac zasiegu...
    Rozkrecilam ponownie sprawdzajac wszystkie lacza gniazda itd... Po zlozeniu z prowrotem telefon zasieg zlapal ale juz nie mam podwietlania lcd... W sensie jest obraz, wyswietla funkcje itd., tylko na ciemnym ekranie. Co sie moglo stac? Czy ktos z Was ma jakis pomysl, bo nie znalazlam tego na forum.

Z gory jestem bardzo wdzieczna za wszelaka pomoc.
  • #2 5876118
    woytu89
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    codziennie naprawiam wiele telefonow rozgrzebanych przez "chcialam/chcialem sobie" najprawdopodobniej uszkodzilas elementy plyty glownej, lub w najlepszym przypadku nieprawidlowo pozapinalas konektory laczace lcd z pcb.

tak aprpos: nie umiem spiewac to sie za to nie zabieram.
  • #3 5876139
    koszykarka
    Poziom 2  
    rozumie ze najprosciej jest kogos opierniczyc... , ale moj drogi kolego na codzien naprawiam komputery serwisowo rowniez... i trudno zebym z taka pierdola ganiala do serwisu gsm, gdyz praktycznie wszystko zawsze sama robie, zdziwilo mnie tylko ze mimo calej ostroznosci, narzedzi itd. za pierwszym razem dzialal a za ponownym zlozeniem -rozlozeniem juz nie... poza tym cala reszta funkcji dziala wysmienicie... czyli generalnie rozumie ze mialam wogole sie za to nie brac.... tyle kontekstu?
  • #4 5876886
    nutergsm
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1663
    Rozbierz i złóż jeszcze raz i sprawdź dokładnie poprawność montażu.
  • #5 5877084
    rekord100
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    Podejrzewam że niestety uszkodzona została taśma wyświetlacza, ratuje jedynie wymiana lcd na nowy, ale sprawdź jeszcze dociskając lcd nie przykręcony do płyty.
  • #6 5881518
    Mlyko398
    Poziom 1  
    jedyne wyjscie: zanies telefon do naprawy bo pojsc moglo wiele rzeczy
  • #7 5881722
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 237
    po 1 złożeniu - brak zasięgu
    po 2 złożeniu - uszkodzone podświetlanie

koszykarka i Ty chcesz go 3 raz rozebrać?
  • #8 5881727
    kubi_b
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    jak napisal rekord100 najprawdopodobniej uszkodziles tasme od LCD lub samo zlacze, uwierz mi ze nawet przy zachowaniu najwyzszej ostroznosci jesli nie wiesz jka cos sie robi jest bardzo latwo uszkodzic cos,
    a skoro jestes serwisantem komputerow to zajmuj sie komputerami a telefony pozostaw serwisantom gsm(oni tez chca miec prace) z reszta na pewno im ja teraz zapewnisz, a wystarczylo zaniesc odrazu to by ci wymienili za 20-30zl a takto zaplacisz za wyswietlacz z 100zl i jescze cie policza za wymiane :)

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie obudowy w telefonie SE K750i pojawił się problem z brakiem podświetlenia LCD, mimo że obraz na wyświetlaczu jest widoczny. Początkowo telefon nie łapał zasięgu, co po ponownym rozkręceniu i złożeniu uległo poprawie, jednak podświetlenie ekranu przestało działać. Możliwe przyczyny to uszkodzenie taśmy wyświetlacza lub nieprawidłowe podłączenie konektorów LCD do płyty głównej. Zalecane jest ponowne rozebranie i dokładne sprawdzenie poprawności montażu oraz dociskanie taśmy LCD bez przykręcania do płyty. W przypadku uszkodzenia taśmy konieczna może być wymiana wyświetlacza. Wskazane jest skorzystanie z serwisu GSM, gdyż samodzielna naprawa może prowadzić do dalszych uszkodzeń i wyższych kosztów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA