logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Einhell SGA 145 turbo – jaki elektrozawór (24V czy 220V) i jak podłączyć do gazu?

lutekc 20 Gru 2008 15:00 5458 4
REKLAMA
  • #1 5881383
    lutekc
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Chciałbym do tego urządzenia zamontować elektrozawór do gazu. Nie wiem czy kupić z cewką 24 czy 220 V i jak to najprościej podłączyć by w momencie przyciśnięcia włącznika w rękojeści nastąpiło otwarcie przepływu gazu. Będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 5881887
    gsminfo
    Poziom 22  
    Ocena: 146
    Najpewniej na 230V, podłączysz go razem z transformatorem spawalniczym. Ale trzeba się upewnić że transformator jest załączony na czas spawania (spotkałem się z takim półautomatem że transformator był cały czas załączony a tylko posuw drutu był załączany), musi być stycznik lub przekaźnik albo triak na płytce. Próbę można zrobić, wysunąć trochę drutu z rękojeści i przy nie przyduszonym przycisku w rękojeści nie powinno się spawać. Rozumiem że gaz masz zamykany przez zduszanie wężyka od gazu.
  • REKLAMA
  • #3 5882501
    lutekc
    Poziom 11  
    Dziękuję serdecznie za rade. Po Świętach będę eksperymentował.
    SPOKOJNYCH ŚWIĄT:D
  • REKLAMA
  • #4 5891040
    Henry12
    Poziom 17  
    Ocena: 100
    W tym modelu transformator załączany jest przekażnikiem na płytce ,pozostaje podłączenie 230V pod w/w transformator .Przekażnik 16A ma i tak ciężko więc z dodatkowym obciążeniem trzeba ostrożnie.
  • #5 5949844
    lutekc
    Poziom 11  
    Zrobione.
    Przerobiłem nieznacznie moją spawareczke montując Euro gniazdo do przewodu spawalniczego,oraz nowy przewód i elektrozawór z cewką 230V.
    Moc cewki to tylko 13,5VA więc pomyślałem,ze nie ma potrzeby dawania stycznika.
    Chociaż nie jestem tego taki pewien ponieważ posiadam większą wiedzę na tematy techniczne niż elektryczne.
    Dziękuję za podpowiedzi i pizdrawiam wszystkich serdecznie życząc szczęśliwego Nowego Roku
REKLAMA