Witam,
Mam kilka pytań dotyczących dopiero co zamontowanego alarmu.
Instalacja wygląda tak
a) na wszystkich oknach i drzwiach domu są kontaktrony
b) w pomieszczeniach są PIRY
c) są dwie czujki zalania
d) jest czujka tlenku węgla
e) jest czujka gazu ziemnego
f) jest elektrozawór odcinający wode, z dwoma wejściami, zakreć, odkreć wode.
g) są dwie klawiatury LCD
h) dwa sygnalizatory wewn i zewnętrzny
Całość poskładana i chodzi
Chciałbym zapewnić sobie następującą funkcjonalność
a) uzbrajanie tylko kontaktronów - np. na noc jak pozostają domownicy w domku -
b) uzbrajanie całości - czas na wejście i wyjście
c) po uzbrojeniu całości za 2h sygnał na wyjście zakręcające zawór wodny - sygnał przez 30 sekund
d) po rozbrojeniu całości sygnał na wyjście odkręcające zawór - sygnał przez 30 sekund
e) w przypadku wykrycia zalania sygnał na wyjście zakrecające zawór z możliwością skasowania tego z klawiatury + powiadomienie na tel.
f) w przypadku wykrycia gazu, tlenku powiadomienie na tel.
I teraz czy pytania czy dobrze myśle
Chcę zrobić jedną partycje i jedną strefę do której będą należeć wszyskie piry i wszystkie kontaktrony i sabotaże. Piry mają ustawioną opcję, "Blokowanie przy braku wyścia". Kontaktorn w drzwiach ma ustawioną opcję Wejście/Wyjście i czas 30 s. Czy to zapewni mi funkcjonalność z punktów a i b? Chcę uzbrajać jedną strefę i jak wyjdę przez drzwi to mają się uzbroić PIRY jak nie wyjdę to mają sie nie uzbrajać. Czy to dobre podejście???
Jakie opcje ustawić dla pirów, ja mam zaklikane tylko Bez alarmu po zał zas, Blok przy braku wyjścia, Tylko 3 alarmy, Opóźnione monitorowanie, Bez mon/pow gdy czas na wyjscie, typ reakcji zwykła czas 500ms. Czy to jest ok?
Co do punktu c, to domyslam się ze przydało by się jakieś wyjscie które by było sterowane załączeniem alarmu (jak) z opóźnieniem 2h??
Co do d) to analogicznie, jak zrealizować funkcję NOT ???
Co do e) to sobie poradzę jak będe wiedział poprzednie punkty
Co do f) to czy konieczny jest jakis syntezer mowy czy coś, żeby chociarz jakimiś piskami powiadamiać przez tel???
I jeszcze jedno jak skasować to magiczne hasło defaultowe 12345?? zmieniam hasło i nic to nie daje
pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedz
Krzysiek
Mam kilka pytań dotyczących dopiero co zamontowanego alarmu.
Instalacja wygląda tak
a) na wszystkich oknach i drzwiach domu są kontaktrony
b) w pomieszczeniach są PIRY
c) są dwie czujki zalania
d) jest czujka tlenku węgla
e) jest czujka gazu ziemnego
f) jest elektrozawór odcinający wode, z dwoma wejściami, zakreć, odkreć wode.
g) są dwie klawiatury LCD
h) dwa sygnalizatory wewn i zewnętrzny
Całość poskładana i chodzi
Chciałbym zapewnić sobie następującą funkcjonalność
a) uzbrajanie tylko kontaktronów - np. na noc jak pozostają domownicy w domku -
b) uzbrajanie całości - czas na wejście i wyjście
c) po uzbrojeniu całości za 2h sygnał na wyjście zakręcające zawór wodny - sygnał przez 30 sekund
d) po rozbrojeniu całości sygnał na wyjście odkręcające zawór - sygnał przez 30 sekund
e) w przypadku wykrycia zalania sygnał na wyjście zakrecające zawór z możliwością skasowania tego z klawiatury + powiadomienie na tel.
f) w przypadku wykrycia gazu, tlenku powiadomienie na tel.
I teraz czy pytania czy dobrze myśle
Chcę zrobić jedną partycje i jedną strefę do której będą należeć wszyskie piry i wszystkie kontaktrony i sabotaże. Piry mają ustawioną opcję, "Blokowanie przy braku wyścia". Kontaktorn w drzwiach ma ustawioną opcję Wejście/Wyjście i czas 30 s. Czy to zapewni mi funkcjonalność z punktów a i b? Chcę uzbrajać jedną strefę i jak wyjdę przez drzwi to mają się uzbroić PIRY jak nie wyjdę to mają sie nie uzbrajać. Czy to dobre podejście???
Jakie opcje ustawić dla pirów, ja mam zaklikane tylko Bez alarmu po zał zas, Blok przy braku wyjścia, Tylko 3 alarmy, Opóźnione monitorowanie, Bez mon/pow gdy czas na wyjscie, typ reakcji zwykła czas 500ms. Czy to jest ok?
Co do punktu c, to domyslam się ze przydało by się jakieś wyjscie które by było sterowane załączeniem alarmu (jak) z opóźnieniem 2h??
Co do d) to analogicznie, jak zrealizować funkcję NOT ???
Co do e) to sobie poradzę jak będe wiedział poprzednie punkty
Co do f) to czy konieczny jest jakis syntezer mowy czy coś, żeby chociarz jakimiś piskami powiadamiać przez tel???
I jeszcze jedno jak skasować to magiczne hasło defaultowe 12345?? zmieniam hasło i nic to nie daje
pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedz
Krzysiek