logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SATEL INTEGRA 64 - konfiguracja uzbrajania i sterowania elektrozaworem

qczek 22 Gru 2008 21:52 7272 13
REKLAMA
  • #1 5892038
    qczek
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam,
    Mam kilka pytań dotyczących dopiero co zamontowanego alarmu.
    Instalacja wygląda tak
    a) na wszystkich oknach i drzwiach domu są kontaktrony
    b) w pomieszczeniach są PIRY
    c) są dwie czujki zalania
    d) jest czujka tlenku węgla
    e) jest czujka gazu ziemnego
    f) jest elektrozawór odcinający wode, z dwoma wejściami, zakreć, odkreć wode.
    g) są dwie klawiatury LCD
    h) dwa sygnalizatory wewn i zewnętrzny

Całość poskładana i chodzi :)
    Chciałbym zapewnić sobie następującą funkcjonalność

a) uzbrajanie tylko kontaktronów - np. na noc jak pozostają domownicy w domku -
    b) uzbrajanie całości - czas na wejście i wyjście
    c) po uzbrojeniu całości za 2h sygnał na wyjście zakręcające zawór wodny - sygnał przez 30 sekund
    d) po rozbrojeniu całości sygnał na wyjście odkręcające zawór - sygnał przez 30 sekund
    e) w przypadku wykrycia zalania sygnał na wyjście zakrecające zawór z możliwością skasowania tego z klawiatury + powiadomienie na tel.
    f) w przypadku wykrycia gazu, tlenku powiadomienie na tel.

I teraz czy pytania czy dobrze myśle :)

Chcę zrobić jedną partycje i jedną strefę do której będą należeć wszyskie piry i wszystkie kontaktrony i sabotaże. Piry mają ustawioną opcję, "Blokowanie przy braku wyścia". Kontaktorn w drzwiach ma ustawioną opcję Wejście/Wyjście i czas 30 s. Czy to zapewni mi funkcjonalność z punktów a i b? Chcę uzbrajać jedną strefę i jak wyjdę przez drzwi to mają się uzbroić PIRY jak nie wyjdę to mają sie nie uzbrajać. Czy to dobre podejście???

Jakie opcje ustawić dla pirów, ja mam zaklikane tylko Bez alarmu po zał zas, Blok przy braku wyjścia, Tylko 3 alarmy, Opóźnione monitorowanie, Bez mon/pow gdy czas na wyjscie, typ reakcji zwykła czas 500ms. Czy to jest ok?

Co do punktu c, to domyslam się ze przydało by się jakieś wyjscie które by było sterowane załączeniem alarmu (jak) z opóźnieniem 2h??

Co do d) to analogicznie, jak zrealizować funkcję NOT ??? :)

Co do e) to sobie poradzę jak będe wiedział poprzednie punkty

Co do f) to czy konieczny jest jakis syntezer mowy czy coś, żeby chociarz jakimiś piskami powiadamiać przez tel???

I jeszcze jedno jak skasować to magiczne hasło defaultowe 12345?? zmieniam hasło i nic to nie daje :(

pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedz
    Krzysiek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5894901
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 5895987
    qczek
    Poziom 14  
    Wielkie dzięki za odpowiedz, będę walczył, ale dodakowym przyciskom mówię nie, bo wejscia w klawiaturze są już obsadzone czujkami wody i gazu, a poza tym nie mam już na kablu wolnej lini, a kątówka mi już obrzydła ;)
    a jeszcze jedno pytanie :)
    Sygnalizator zewnętrzny ze swoim akumulatorem ustawiłem tak żeby był wyzwalany zboczem z 0 na 1. no i teraz jest problem, bo wyjścia niskoprądowe w stanie aktywnym są zwierane do masy. Zrobiłem tak że to wejście sygnalizatora podciągam (w centrali) rezystorem 2k2 do +, i zmieniłem polaryzacje wyjść sterujących. Wyglada na to że działą, ale czy tak jest dobrze ;)?
    pozdrawiam
    Krzysiek

Dodano po 3 [minuty]:

a i jeszcze jedno, a nie mozna tak zrobić, zeby zaprogramować skróty na strzałkach i np strzała w prawo (wyjscie z domu) uzbraja dwie strefy.
    Strzałka w lelo uzbraja kontaktrony tylko????
    czy podanie hasła + # rozbroi mi za każdym razem alarm?
    z gory dzięki za odpowiedz

Dodano po 4 [minuty]:

a i jeszcze ten syntezator za 80 PLN to może ze tak powiem wypowiedziec kilka komunikatór (np, zalanie, poząr itp itd) czy tylko jeden?

Na litość boską... strzałki - zmieniłem [sharp]
  • REKLAMA
  • #4 5896189
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 5896793
    qczek
    Poziom 14  
    sorry za strzałki :)
    dzięki
  • REKLAMA
  • #7 5898830
    bartez132
    Poziom 18  
    Ocena: 24
    [quote="sharp"]ad. a i b) Dobry tok myślenia - Twoje rozwiązanie się sprawdzi, ale:
    rano, przed opuszczeniem domu trzeba pamiętać o rozbrojeniu czuwania (tego obwodowego) i ponownym załączeniu, tym razem pełnego - trochę to niedogodne. Ja u kilku klientów zrobiłem dodatkowy przycisk obok manipulatora, zrobiłem dwie strefy (PIR-y i kontakty), przycisk służy do załączania tylko strefy kontaktów. Wychodząc rano z domu masz do dyspozycji tylko: albo rozbrojenie kontaktów, albo uzbrojenie PIR-ów (uzbrajanie całości wymaga tylko jednokrotnego podania hasła). Wracając do domu rozbrajasz całość. Osobiście uważam to za o wiele wygodniejsze.

Widze ciekawsze rozwiazanie ktore sam stosuje sharp. wszystkie czujniki wraz kontaktronami sa w jedenj strefie , kontaktron na drzwiach wejsciowych robimy typu wejscis/wyjscia. jedno haslo. wszystkie kontaktrony zaznaczona opcja kontroli przy zalaczaniu, czujki ruchu bez kontroli z zalaczona opcja blokady. i teraz w momencie opuszczania lokalu zaqlaczamy sobie czuwanie i mamy dwie opcje, jesli zostanie naruszony kontaktron na drzwiach wejsciowych (linia typu wejscia/wyjscia) zalacza sie caly system. jesli kontaktron nie zostanie naruszony czyli system zaklada nikt nie opuscil obiektu zalacza tylko okna bez czujnikow ruchu. proste i genialne moim zdaniem. lecz lepsze przy tym systemie bylyby zintegrowane czujniki ruchu wraz z czujnikami stluczenia szkla pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 5907032
    qczek
    Poziom 14  
    dzięki za odpowiedz, ale czy to się czymś różni od tego co sam opisałem z "blokadą wyjścia"

a i jeszcze jedno pytanie, o jaki syntezator 16 komunikatowy chodzi, nie mogę takowego znaleźć, może nie jest satela???
    pozdrawiam
    krzysiek
  • #10 5907043
    qczek
    Poziom 14  
    fajny, ale to jest do CA64 a nie integry :)
  • #11 5907055
    BENO99
    Poziom 26  
    Ocena: 32
    qczek napisał:
    fajny, ale to jest do CA64 a nie integry :)

Witam.
    Do Integry też.

Pozdrawiam
  • #12 5907068
    qczek
    Poziom 14  
    i bedzie to chodzić ok, wtyczki pasują i tak dalej, czy to jakieś, że tak powiem autorskie rozwiązanie?
  • #13 5907085
    BENO99
    Poziom 26  
    Ocena: 32
    Witam.
    Nie jest to żadne rozwiązanie "autorskie".
    Wszystko pasuje .
    Proponowałbym bardziej zagłębić się w instrukcje Integry.

Pozdrawiam.
  • #14 5908784
    qczek
    Poziom 14  
    dzięki wielkie,
    instrukcję zgłębię dokładnie jak tylko się w końcu obrobie przy przeprowadzce :)
    pozdrawiam
    krzysiek
    PS.
    A dzisiaj znalazłem błąd w oprogramowaniu integry. Centrala nie prawidłowo rozpoznaje hasła, jeśli jedno z haseł jest częścią innego.
    Np administrator ma hasło 12341234
    user ma hasło 1234

i teraz wciskamy 12341234* i wchodzimy zawsze na usera,a nigdy na admia....
    taki mały bug....

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji systemu alarmowego SATEL INTEGRA 64 z funkcją sterowania elektrozaworem wodnym oraz uzbrajania stref. System obejmuje kontaktrony na oknach i drzwiach, czujki PIR, czujki zalania, tlenku węgla i gazu ziemnego, elektrozawór z dwoma wejściami (zakręć/odkręć wodę), dwie klawiatury LCD oraz sygnalizatory wewnętrzny i zewnętrzny. Omówiono możliwość uzbrajania tylko kontaktronów (np. na noc), uzbrajania całego systemu z czasem na wejście/wyjście, a także automatyczne sterowanie elektrozaworem po uzbrojeniu (po 2 godzinach zamknięcie zaworu na 30 sekund) i po rozbrojeniu (otwarcie zaworu na 30 sekund). W przypadku wykrycia zalania lub gazu przewidziano sygnał do zamknięcia zaworu oraz powiadomienia telefoniczne z możliwością kasowania alarmu z klawiatury. Poruszono kwestie techniczne dotyczące podłączenia sygnalizatora zewnętrznego, wykorzystania wyjść niskoprądowych zwierających do masy oraz programowania skrótów na klawiaturze (np. uzbrajanie wybranych stref za pomocą strzałek). Wskazano na możliwość tworzenia dwóch stref (kontaktrony i PIR-y) i wygodniejsze zarządzanie nimi bez dodatkowych przycisków. Poruszono temat syntezatora mowy 16-komunikatowego CA-64 SM kompatybilnego z INTEGRA 64, potwierdzając pełną kompatybilność i zgodność wtyczek. Zauważono także błąd w oprogramowaniu INTEGRA dotyczący rozpoznawania haseł, gdy jedno hasło jest częścią drugiego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA